Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Halk Eğitim Merkezleri’nde tasarruf tedbirleri kapsamında kurs açılmamasını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

Milletvekili Cavit Arı önergesinde; “ Ülkemizde uzun yıllardır faaliyette bulunan en önemli eğitim alanlarından bir tanesi Halk Eğiti Merkezleridir. Halk eğitimi, “yetişkin eğitimi”, “yaygın eğitim”, “toplum eğitimi” gibi adlarla da gerçekleştirilen, yetişkinlere ve okul dışındakilere yönelmiş düzenli ve örgütlü eğitim modelidir. Yetişkin eğitiminin hedef kitlesi; yaş, eğitim düzeyi, öğrenme isteği, cinsiyeti ve farklı gereksinimleri olan kişilerden oluştuğu için çok geniştir.

Kepez Belediyesinden 35 Bransta Ucretsiz Kurs 4 (Small)

Halk eğitimin temel işlevi; mesleki bilgi ve beceri kazandırma; kişisel gelişmeyi sağlama ve toplumsallaşmayı sağlamadır. Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasında yer alması için halk eğitimine de gereken önemin verilmesi gerekmektedir.

Halk eğitim kapsamında yapılan veya yapılacak olan çalışmalar halkın ilgisini çekecek, onların kültürel, toplumsal, ekonomik açıdan gelişmelerini sağlayacak şekilde düzenlenmeli ve bu doğrultuda halk eğitimine gereken önem verilmelidir.  Son yıllarda halk eğitimi, okuma-yazma bilmeyenleri okur-yazar yapmaya, mesleki ve teknik kurslarıyla istihdam alanı yaratmaya başlamıştır. Bu özelliklerin yanı sıra halk eğitimi kapsamında işletmelerin ihtiyacı olan ara elemanların yetiştirilmesine de katkı sağladığı görülmektedir.

Atasemmustafagurbuz (Small)

Halk eğitim kurumlarda görev alan Usta öğreticilerimiz ise Halk Eğitim Merkezleri’nde ve kamuya ait her kurumda yaygın eğitim genel müdürlüğü onaylı sanatsal, kültürel ve mesleki eğitim faaliyetleri gösteren, eğitim görevlerini uygulayan usta unvanını kazanmış öğretim görevlileridir.

Usta öğreticilerin yaşadığı sorunların hiç biri çözüme kavuşmamışken ve usta öğreticilere kadro verilip, kalıcı istihdam sağlanması beklenirken 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Halk Eğitim Merkezleri’nde tasarruf tedbirleri kapsamında kurslara kota konularak kurs açılmayacağı yönünde kararlar alındığı belirtilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Halk Eğitim Merkezleri’nde kısmi zamanlı olarak çalışan yaklaşık 110 bini aşkın Usta Öğretici ‘kamuda tasarruf’ adı altında işsiz bırakılarak, hem kendileri hem de aileleri mağdur duruma düşürülmüştür.

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDEN ASLA TASARRUF OLMAZ!

Arı, “Diğer taraftan da kurslara kota getirilerek kısıtlanması veya kursların kapatılması anlayışı yaşamları boyunca örgün eğitim olanağından yoksun kalmış kişilerin eğitim haklarını kaybetmelerine; hem kendi işlerinde; hem de ulusal kalkınmada yararlı olabilecek bilgi ve becerileri kazanmaları da engellenerek binlerce kursiyer vatandaşımızın da mağduriyetine sebep olmuştur.

Hem kurs veren usta öğreticilerimiz; hem de kurs alan binlerce kursiyerimiz için bu anlayış asla kabul edilemez. Tasarruf edilecek alan eğitim-öğretim olamaz. Bu yüzden yapılan bu yanlış uygulamadan dönülerek bu mağduriyetlere bir an önce son verilmelidir.”  dedi ve önergesinde;

2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde Halk Eğitim Merkezleri’nde yeniden Usta Öğretici kursu açacak mısınız?

Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde eğitim veren kurumlarda Usta Öğretici olarak istihdam edilen kişi sayısı ve kursiyer sayısı 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle kaç kişidir?

Kadrosuz Usta Öğreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları gidermek ve hizmetlerinin karşılığı olan özlük haklarının tesis edilmesini sağlamak için çalışmanız bulunmakta mıdır?" diyerek yaşanan sorunları Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e vermiş olduğu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Kaynak: CAVİT ARI/ BÜLTEN