Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden olan tahin üretimi artıyor. Antalya’nın Manavgat ilçesine Bağlı Beşkonak Mahallesi’ndeki coğrafi işaretli ürünü olan susamdan yapılan tahin üretimi yeni yılla birlikte artan talepleri karşılamaya çalışıyor. Tahin yine yörenin muhteşem lezzeti olan harnup (Boynuz) pekmezi birleşerek, tadı, rengi ve yağ oranının farklı olmasıyla sofraların baş tacı oluyor. Manavgat tahini hem yurt içinde sevilerek tüketilirken, yurt dışına da ihraç ediliyor. Manavgat Beşkonak Mahallesi’nin yüksek kesimlerindeki tahin değirmenleri, yeni talepler için gece-gündüz çalışıyor. Özellikle boynuz (harnup) ve üzüm pekmezi veya bal karışımıyla kış aylarının vazgeçilmez besinleri arasında yer alan tahin, tek başına tüketildiğinde de sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Kabuğu soyulmuş, öğütülmüş ve kızarmış susam tohumlarından yapılan tahin, birazcık, acımtırak tadı pekmez ve balla karışınca, tadına doyum olmaz bir lezzete dönüşüyor.
BÖLGE TURİST AKININA UĞRUYOR
Manavgat’ın tarihi tahin değirmenleri ile ünlü Beşkonak Mahallesi yaz-kış yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Dünyaca ünlü rafting, Tazı Kanyonu ile ünlü olan Beşkonak Mahallesi’ndeki tahin değirmenlerinden birinin sahibi ve işletmecisi olan Hasan Uzun, bu mesleğin kendilerine atadan kaldığını ifade ederek, “Tahin üretimine tam gaz devam ediyoruz, özellikle kış mevsimlerinde artan talepleri karşılamak için değirmenimizdeki taşlar gece-gündüz dönüyor. Tahin değirmenlerini yerinde görmek isteyen yerli ve yabancı turistleri de ağırlıyoruz, değirmenimizi gezdiriyoruz, susam nasıl kavrulur, nasıl tahin haline geliyor, kendi gözleriyle görüyorlar, sonra da siparişlerini veriyorlar” şeklinde konuştu.
EN İYİ TAHİN ARDIÇ AĞACI ODUNU İLE KAVRULANDIR
Beşkonak bölgesinde en iyi tahin ardıç odunu ile karıştırılarak 2 saat süre ile kontrollü bir şekilde kürekle fırında kavrulan olduğunu ifade eden değirmenci Hasan Uzun, konuşmasını söyle sürdü: “Püf noktalarına dikkat edilmelidir. Fırında susam altın rengine dönmeli, yendiğinde dişler arasında çıtırdamalı, sonra da taşlı değirmende herhangi bir şey ilave edilmeden tahin olmasıdır.”
ANTALYA PİYAZININ TAHİNİ MANAVGAT’TAN
Turizm kenti Antalya’nın tanınmış lezzetleri arasında yer alan köfte-piyazın tadı Manavgat tahininden gelir. Piyazın olmazsa olmazları arasında yer alan tahin, sade olarak da tüketilir, ama pekmezle ve balla karıştırılırsa tadına doyulmaz özel bir tatlıya dönüşür, tahin sabah, öğle ve akşam tüketilebilir, pastalara da konur.
TAHİNİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ
Özellikle tahinin en çok faydaları arasında bağışıklığı güçlendirmesinin olduğunu ifade eden Diyetisyen ve Beslenme uzmanı Ayşe Pınar Toker, tahinin kolesterolü düşürmesi, kalp hastalıkları ve felç riskini azaltması da faydaları arasında yer aldığını, ancak her şeyin fazlasının da zarar olduğunu sözlerine ekledi. Toker, tahin tüketiminin bilinen ve genel olarak faydalarını şöyle sıraladı:
“Doymamış yağlar içeren tahin, bağışıklığı güçlendirir, tahin içindeki kalsiyum ve magnezyum da kan basıncını düşürmeye yardımcı, felç riskini azaltır, kalp hastalıklarına karşı kalkan gibi, antioksidan kaynağı, kansızlığı önler, kolesterol seviyesini düşürür. Kemik sağlığını korur, karaciğer ve böbrek, cilt sağlığı için faydalıdır.
TAHİN NASIL İNCELTİLİR PÜF NOKTASI
Değirmen taşının altından çıkan tahin koyudur, bunu inceltmek için asla su kullanılmaz” diyen Piyaz ustası Hasan Ali Yıldırım’da konuşmasını söyle sürdürdü: “Sürekli lokanta için aldığımız tahinlerin dibi genelde donar. Bunu çözdürmek için donuk olanı plastik kaptan, önce kavanoza geçiriyoruz, sonra da sıcak suyun içine koyup, metal kaşıkla karıştırırken tahin eski halini alıyor. Piyaz için tahin, sirke ve limon suyu ile inceltilir, asla su kullanılmaz. Tahinlerin kullanım süreleri genelde 2 yıl olur, oda sıcaklığında saklanmalıdır.”