Antalya’da bu yıl 2’ncisi düzenlenen Antalya Uluslararası Bilim Forumu (ANISF), Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ev sahipliğinde 6-8 Kasım 2024 tarihlerinde yapılacak. Alanında uzman birçok bilim insanının katılım sağladığı forum, ’Yerelden Küresele İklim Değişikliği ve Göç’’ konusunu ele alacak.
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başlayan Antalya Uluslararası Bilim Forumunda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Adına Osman Sert, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker ve çok sayıda katılımcı yer aldı. Dünya üzerinde hızla artan ikilim değişikliği Akdeniz Bölgesi’ni önemli derecede etkiliyor. Antalya Uluslararası Bilim Forumu (ANISF) ve Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASPAG) Başkanı Prof. Dr. Erol Esen, Antalya Büyükşehir Belediyesi Adına Konuşan Osman Sert ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker bilim forumunda söz aldı. İklim değişikliği ile ülkeler uluslararası göç önemli konular arasında yer almaya başladı. Antalya’da 6-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Antalya Uluslararası Bilim Forumu bu konuları ele alıyor.
ULUSLARARASI BİLİM FORUMU BAŞLADI
ASPAG Başkanı Prof. Dr. Erol Esen, forumun uluslararası düzeyde ve disiplinler arası bir bilim forumu olacağını ifade ederek, “Forum 3 gün boyunca sürecek ve burada sadece bilim konuşulmayacak. Uygulamadan gelen uzmanlar, karar vericiler, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyden katılımla disiplinler arası bir buluşma olacak. Özellikle sosyal eğitim ve sağlık bilimlerinin katılımını sağladığımız bu buluşmada sizleri birbirinden ilginç sunumlar ve tartışmalar bekliyor olacak. Toplam 14 sözlü sunumunuz olacak ve yaklaşık 60 araştırmacının, uygulamadan gelen uzmanların katkısıyla sunumlar bulunuyor. 8 poster sunumumuz ve dört panelde de güncel değerlendirmeleri yapılacak. Toplamda yüze yakın bilim insanı, uzman ve yetenekli fikirleriyle, tecrübeleriyle, önerileriyle tecrübeleriyle burada olacak. Üniversitede Sosyal Politika ve Görüş Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yürütücülüğüne giden çalışmalar başta Antalya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Almanya Essin’de faaliyetlerini söndüren Türkiye ve Uygulama Araştırmaları Merkezi, Akdeniz Belediyeler Birliği, Su Politikaları Derneği, Antalya Tarım gibi birçok yerli, ulusal ve uluslararası paydaşlarla gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
ACİL ÖNLEM ALINMALI
Prof. Dr. Esen, iklim değişikliği ile çevresel sorunlar başladığını ve bir an önce önlem alınması gerektiğini söyleyerek, “Son yıllarda iklim değişikliği konuşulan konular arasında ancak biz ‘Artık sözün bittiği yerdeyiz. Artık uygulamaya geçmek zorundayız’ diyoruz. Uygulamaya da geçen birçok ülke, birçok kurum, birçok kuruluş var. Bunlar Türkiye'de de mevcut. İklim değişikliği ve göçle aslında hemen her yerde karşılaşıyoruz. Doğal afetler, deniz faciaları, göllerin akarsuların bozulması, insanlığın yaşam alanların tehdit altında olması, küresel ısınma, deniz sularının ısınması, kasırgalar, hortumlar birçok gelişmeler oluyor. Diğer tarafta buzullar ediyor. Antalya sahilleri de bundan nasibini alacak. Deniz suyunun tatlı suya karıştığı yerler var artık çok şey alarm vermeye başladı. Burada su kaynaklarının, doğal yaşam alanları korunmalı ve biyoçeşitlilik çoğaltılmalı. Forumun amacı bilimsel veriler ışığında insanları bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak, doğal olan, var olan doğal kaynakları korunmasını sağlamak, olası felaketleri sınırlandırmak. İklim değişikliği ve göçlerle etkilerini araştırmak ve burada çözüm önerileri geliştirmektir” dedi.
“ÇEVRE DEĞERLERİ BÜYÜK RİSK ALTINDADIR”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek adına Konuşan Osman Sert, forumda şu ifadelere yer verdi:
“Turizmin ve tarımın başkenti olarak övündüğümüz dünya kenti Antalya'mız bu başarısını Toroslar’dan gelen temiz suyuna, mavi bayraklı temiz denizlerine, zengin biyoçeşitliliğine, temiz havasına, verimli topraklarına, eşsiz güzellikle doğasına, kısacası doğal çevre değerlerine borçlu iklim krizinden en çok yetkilenecek kentlerden biri olan Antalya'nın en kıymetli hazinesi olan çevre değerleri büyük risk altındadır. Son yıllarda artan aşırı yağışlar, seller, hortumlar, yüksek sıcaklıklar, mega orman yangınları ve pek çok çevre felaketi iklim krizine karşı önlem almamızı gerektirmektedir. Alacağımız önlemlerde her daim olduğu gibi pusulamız bilim olmalıdır. Bilim gideceğimiz yolu belirleyen kılavuz olacaktır.”
SICAKLIKLAR ARTIYOR
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, bilim forumunda sıcaklıkların artacağına işaret ederek, “İklim Değişikliği Hükümetler Arası Panel'in (IPCC) raporlarını inceledim. Bu raporlarda, dünyadaki ortalama sıcaklık artışının 1,81°C olduğunu gördüm. Bu, özellikle tarım açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Yüksek sıcaklık ve kuraklık, bitkilerde verim düşüşlerine yol açıyor. Örneğin, Antalya’da eskiden 40°C üzerindeki sıcaklık nadir görülürdü; şimdi ise bu sıcaklıklara daha sık rastlıyoruz. Dağlarımıza eskisi gibi kar yağmıyor. IPCC raporları, önlem alınmazsa 2100 yılına kadar sıcaklıkların 3,83°C daha artabileceğini öngörüyor. Bu, dünya genelinde gıda güvenliği krizlerine ve su savaşlarına yol açabilir. Ancak bugünden itibaren adım atarak bu senaryoyu değiştirmek elimizde” sözlerine son verdi.