Birçok ülkenin katılımıyla gerçekleşen Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde Yörüklerin kültürü tanıtılırken görkemli etkinlikler de yapılıyor. Göç duası ile açılışı yapılan etkinliğin devamında temsili 'Yörük Göçü' yapılırken Antalya sokakları ilginç manzaralara ev sahipliği yapıyor. Yörük Kültürü'nün tanıtıldığı ve bu sene 3.sü gerçekleştirilecek olan Antalya Yörük Türkmen Festivali için Antalya halkı gün sayıyor.
ANTALYA YÖRÜK TÜRKMEN FESTİVALİ NE ZAMAN?
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve büyük ilgi gören Antalya Yörük Türkmen Festivali bu sene de merakla bekleniyor. Geçtiğimiz yıl 2.si gerçekleşen Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali'nde olduğu gibi bu sene de festivalin At Çayırı Mevkii-Aksu'da yapılması bekleniyor. Bu sene 1 Kasım'da gerçekleşeceği söylenen festivalin geçmiş yıllardaki gibi Yörük Ateşi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başlayıp, Göç Duası ve ardından geleneksel Göç Yürüyüşü ile devam etmesi bekleniyor. Eğlenceli ve coşkulu anlara sahne olan bu festivale Dünya'nın ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden binlerce Yörük, geleneksel kıyafetleri ile katılıyor ve kendi yörelerine ait dans gösterileri ile Antalya sokaklarını renklendiriyor. Davul ve zurnaların da çalındığı festivalde Yörükler, develer ve atlar üzerinde kendi Yörük göçlerinin temsilini, festivale katılan yüzlerce vatandaşın alkışları eşliğinde canlandırıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in de katıldığı festivalde etnografya, resim ve enstrüman gibi farklı kollarda sergiler yapılıyor. Ünlü isimler festival boyunca sahne alıyor. Gerçekleşen festival sadece Antalya halkı ve çevre illerden gelen misafirlerin değil turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor.
YÖRÜKLER KİMDİR?
Yürü-mek, yörü-mek kelimelerinden türetilen Yörük, "yürüyen", "göçen", "göçebe" olarak yaşayan insanları ifade eder. Türkler'in Türkmen-Bozok kolundan olan Türkmenler'i ayrı bir etnik köken olarak algılamak doğru değildir. Göçebe yaşayışları nedeniyle sürekli farklı kültürlerle etkileşim içinde olan Yörükler, bu sayede daha hoşgörülü ve özgürlükçü bir yapıdadırlar. Göçebe ve yarı göçebe yaşam şekilleri ile kültürel etkileşimlerin yaşanmasına büyük katkıları olan Yörüklerin hayatlarının merkezinde hayvanlar yer alır. Yörük göçlerinin temelini de hayvanlar oluşturur. Yörükler, hayvanlarına otlak yerleri bulabilmek ve değişen iklim şartlarına uygun bir yaşam süebilmek için belli dönemlerde göç ederler.
YÖRÜK GÖÇLERİNİ KİM YÖNETİYOR?
Yazları yaylakta, kışları kışlakta geçiren Yörükler'in göçleri belirli bir program çerçevesinde gerçekleşir. Yörük beyleri ile oymak ileri gelenlerinin fikirleri doğrultusunda göç günü belirlenir. Göç sırasında Yörüklerin eşyaları koyun, keçi, sığır, deve, at ve eşek sırtında taşınır. Yörüklerin sabahın erken saatlerinde başladıkları göçler için önceden hazırlıklar tamamlanır. Göç için atlar ve merkepler nallanır. Herkes yeni kıyafetler alır, günlük ihtiyaçlar için hazırlıklar yapılır ve yeteri kadar un öğütülür. Göçe başlarken ise eşeklerin sırtına semer, develere ise havut koyulur ve develerin kafalarına süs ve boncuktan oluşan yularlar ve yüzlerine surat zilleri konulur. Özenle toplanan eşyalar hayvanların sırtlarına yerleştirilir ve çadırlar toplanarak yola koyulur.
Yörükler, göç sırasında belli yerlerde olan ve "konalga" denilen konaklama yerlerinde hayvanların yorulmaması için yaklaşık dört beş saatte bir dinlenirler. Sık sık konaklayarak gerçekleştirilen bu göçler toplamda on, on beş gün kadar sürer ve Yörükler, yaylaya ulaşırlar. Göç etmeleri ile bilinen Yörükler, yaylaklar ve kışlaklarda, bulundukları bölgenin şartlarına göre arpa, mısır ve uygun sebzeleri yetiştirir, kıyafet ve halı gibi eşyalarını kendileri dokur, bunun yanı sıra bulundukları bölgelerdeki pazarlara giderek buralarda kendi ürettikleri eşyaları satar ve ihtiyaç duydukları ürünleri alırlar. Yörükler'in yaşamlarını sürdürdükleri çadırlarda oturma alanı, mutfak alanı ve yatma alanı gibi bölümler bulunur.