Antalya’da artan kiralar ve konut sıkıntısı gündemde yerini korurken Aksu ilçesinin Topallı Mahallesi’nde 34 yıldır süre gelen imar sorunu bölge halkını isyan ettirdi. Bölgede pek çok kişi 1991 yılında kooperatif üzerinden satın aldıkları arsaların imara açılmasını bekliyor. Ancak belediyeler arası anlaşmazlık, eksik planlamalar ve geciken onay süreci nedeniyle vatandaşlar mağdur edildiklerini dile getiriyor. Bölgede arsa sahibi olan Mustafa Yıldız, yıllardır yaşadıkları sorunları antalyaningundemi.com’a anlattı. Yıldız bölgedeki arazisini 1991yılında aldığını ancak imar sorunu nedeniyle 34 yıldır beklediklerini söyledi. Pek çok Aksu Belediyesi’ne ve Antalya Büyükşehir Belediye’sine başvurduğunu ifade eden Yıldız, belirsizlik nedeniyle sonuç alamadığını vurguladı.
Aksu Topallı Mahallesi’nde arsa sahibi Mustafa Yıldız, konuşmasında, “Biz burayı 1991 yılında kooperatiften aldık. O zaman imarlı diye almıştık. O tarihte Kepez Belediyesi bakıyordu. Belediyeler birleştirince Kepez Belediyesi'ne geçti. Kepez Belediyesi'nde bir süre durdu, sonra Aksu Belediyesi olunca oraya devrildi” ifadelerine yer verdi.
34 YILLIK İMAR SORUNU ANLAŞMAZLIK KRİZİNE TAKILDI
Aksu Topallıdaki imar sorunu Aksu Belediyesi’ne devredildiği için imar işlemlerinin orada yapılması gerektiğini ifade eden Yıldız, “2023 yılında Aksu Tapu Müdürlüğü’ne gittim, ardından belediyeye yönlendirildim. Aksu Belediyesi’ndeki imar müdürlüğüyle görüştüm. Müdürlükteki yetkililer, “Biz burayı yapamıyoruz, buraya Antalya Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Onlar 1/5000’lik planı yapacak, biz de 1/1000’lik planı yapacağız. 1/5000’lik plan yapılmazsa, 1/1000’lik plan yapılamaz. Ruhsat veremeyiz, inşaat ruhsatı veremeyiz” dediler. Bölgede altyapı olmadığı için geri kalıyor. Yaklaşık 34 yıldır aldığımız yer hâlâ imara açılamadı” diye konuştu.
“Hızlanma olacak denildi ama henüz bir hızlanma olmadı” diyen Yıldız, 34 yıldır devam devam ettiğini ve yaşının 60 dayandığını ifade etti. Yıldız kendi çocuklarının geleceğini düşündüğünü ancak henüz işlem yapılmadığını belirti. Yıldız konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Ben o görüşmenin ardından şehre, Büyükşehir Belediyesi’ne gittim. Orada bir toplantı birimi açılmıştı. Birimdeki arkadaşlar, buranın haritasının tam yapıldığını ancak yukarıdan onaylanmadığını, bu nedenle herhangi bir işlem yapılamadığını söylediler. "Onaylanırsa her an her şey olabilir," dediler. Yani buranın tekrar Aksu Belediyesi’ne devredileceğini belirttiler. Fakat bir işlem yapılamadı. Bekliyoruz, yaşımız 60’a geldi. Orada bir parselimiz vardı; çocuklara bir şeyler olsun diye, belki ileride otururuz diye düşünmüştük ama henüz bir şey olmadı.”
BELEDİYELERDEN GERİ DÖNÜŞ OLMADI
“Aksu Belediyesi’ne bu konuda bir yazı yazdım, e-posta adresine gönderdim” diyen Yıldız “Dedim ki, “Arkadaşım, burada 8000 parsel var. Bu parseller bu yoklukta bir ihtiyaç, emlak ihtiyacını karşılar. En azından insanlar oraya taşınır. Gençlere yol açılmış olur.” Dedim ki, anadan babadan gelen binalar üzerine bir yapı olsun. Ancak bir dönüş olmadı.
Aksu Belediyesi’nden ve Büyükşehir Belediyesi’nden "Haritasını yapacağız" dediler. Büyükşehir Belediyesi haritaları yaptıktan sonra Aksu Belediyesi’nin bölgenin haritasını tamamlayacağını söylediler. Bu şekilde beklemeye devam ettik. Aradan dört yıl geçti, hâlâ bir şey yok” diye konuştu.
Ocak ayında yeniden Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gittim. Aksu Belediyesi doğrultusunda soruşturdum. Orada çalışanlar, “Burada imar işi tamamlandı, 1/5000’lik plan yapıldı. Ancak yukarıdaki nedenlerden dolayı beklemede” dediler. İki belediye arasındaki bu durum nedeniyle mağdur oluyoruz. Bölgede işlem yapılamıyor.
“BÖLGENİN HEBA EDİLMESİNİN BİR ANLAMI YOK”
“Altıntaş’ta altyapı çalışması olmadan yapı yapılmaya başlandı ve şu anda ciddi bir kriz yaşanıyor. Aynı kriz Topallı’da da olabilir. Şu anda bölgede kimse bir şey yapamıyor” diyen Yıldız, “Antalya’da bir konut sıkıntısı var. 3-4 ay önce ciddi bir konut sorunu yaşandı. Bizim bulunduğumuz bölgelerde küçücük, 20 metrekarelik dükkanları ev olarak yapmaya başladılar. Böyle bir sıkıntı varken, orada 8000-9000 parselin bu şekilde heba edilmesinin bir anlamı yok. En azından yaşlı insanlar, ellerindeki parseller üzerine bir ev yapıp oturabilseydi, çocukları da yerleşim sorunu yaşamazdı. Şu anda bildiğiniz gibi, 20 bin liradan aşağıya ev kirası yok”
“SIKINTILARIMIZ HÂLÂ DEVAM EDİYOR”
Yıldız, konuşmasında, “Bu parsellerin atıl gibi durmasının bir anlamı yok. İleride aynı sorun burada da olabilir. Belediye temmuz ayında ‘Ölçüm hatası var’ diyerek, yeniden ölçüm yapılacağı bilgisi verildi. Tapu Müdürlüğü’nde görüştüm. Yetkili bana, “Yerinizde bir sıkıntı yok” dedi. Ancak bizim parsellerin arasından tren yolu geçiyor Tren hattı da var. O konuda ne yapılacağına dair bir belirsizlik var. Tren kaydırılacak mı, başka bir yere mi gidecek, bir çözüm mü bulunacak, bilmiyoruz. Sıkıntılarımız hâlâ devam ediyor” dedi.
“İMARSIZ BÖLGELERDE İŞLETMELER VE TESİSLER AÇILMIŞ”
“Bölgede bazı yerler sera olarak kullanılmaya başlandı” diyen Yıldız, “Normalde konut arsası olarak görünen alanlar, büyük seralar hâline getirildi. Ayrıca beton mikserleri yapılan yerler var. Parsellerin altları büyük beton fabrikalarına dönüştürüldü. Bu durumda, bölgedeki imar hakkında konuşmak bile imkânsız. İmar olan bölgelerde bir şey yapılmazken, imarsız bölgelerde işletmeler ve tesisler açılmış durumda. Bu yerler, bizim imarlı bölgelerimize yakın. Mesafeler 30-50 metre civarında. Konut yapmak istediğimizde ise imar planlaması sürekli gecikiyor. En azından kendimize ve çocuklara bir yer yapmak istiyoruz ama yapamıyoruz, alamıyoruz. Daha ne kadar sürecek, bilmiyoruz. Belki 50 yıl sürecek. 1991 yılında kooperatiften aldığımız yer hâlâ bir çözüme kavuşmadı, insanlar da unuttu” diyerek sözlerini sonlandırdı.