Tarım kenti olarak bilinen Antalya'da ürününü yok pahasına satmak zorunda kalan üretici narenciye bahçesini terk etmeye başladı. Üreticinin karşı karşıya kaldığı giderlerin yanı sıra kentte yaşanan su sıkıntısı da tarımın önünde büyük bir engel oluşturmaya devam ediyor. Antalya'nın önemli tarım alanlarının yer aldığı Korkuteli ve Finike'de üretimden uzaklaşmaya başlayan çiftçiler kentin ileri dönemlerde tarım alanında büyük kayıplar yaşayacağını da gözler önüne seriyor.

Kentin tarım alanında karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan birini Antalya'da özellikle son dönemlerde hat safhaya ulaşan su sıkıntısı oluşturuyor. İklim krizi nedeniyle her sene giderek azalan yağışlar yüzey sularının oluşmasını engellerken özellikle kaçak sondaj gibi insan eliyle verilen zararlar da yer altı su kaynaklarının giderek azalmasına neden oluyor. Kentteki su kaynaklarının azalması ise tarımın önündeki en büyük engellerden birini oluşturuyor.

Narenciyeantalya

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞIYOR

Su sıkıntısının yanı sıra Antalya'da geçtiğimiz aylarda gündeme gelen dünyaca ünlü coğrafi işaretli Finike portakalının merkezi Finike'nin tarım alanında karşı karşıya kaldığı sorunlar durumun rehavetini ortaya koymuştu. Narenciye ürünleri ile ün salmış Finike'de bu sene portakalın kilosunun 3-4 TL civarında satılması ve bunun yanı sıra limonun da dalında kalması çiftçinin para kazanamamasına bu sebeple de üretimden uzaklaşmasına neden oldu.

MEYVE FİYATLARI ÜRETİCİYİ ZORLUYOR

Antalya'daki önemli tarım alanlarını bünyesinde barındıran Korkuteli'ndeki çiftçiler ise meyve fiyatlarının ucuz olmasının üreticiyi zorladığını belirtti. Özellikle Eylül ayı ile birlikte margarita armut topladıklarını ancak armuttun fiyatının 12 TL bandında olduğunu ve bu durumun üreticiyi memnun etmediğini söyleyen çiftçiler şartlar değişmezse üretimi bırakacaklarını öne sürüyorlar.

Antalyatarim

ÜRETİCİLER HARCAMALARIN ALTINDAN KALKAMIYOR

Yaptıkları harcamaların çok fazla olduğunu söyleyen üreticiler işçi masrafı, mazot harcamaları ve gübre-ilaç ücretlerinden yakınmakla birlikte şu an 10-15 dönüm bahçeye sahip olan çiftçilerin neredeyse hiç kazanmadığını belirtiyor. Genel olarak 50-100 dönüm kadar bahçesi olan çiftçilerin para kazandığını ifade eden üreticiler öte yandan tarım alanında çalışacak işçi bulamadıklarının altını çiziyor. Günlük yevmiyenin 800 TL'den başladığını ama çalışan işçi bulamadıklarını aktaran üreticiler karşı karşıya kaldıkları sorunlar için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destek beklediklerini bildirdiler.

Tarim

TARIM SORUNU GİDEREK BÜYÜYOR

Özellikle Antalya'daki üreticilerin tarım alanlarını terk ederek seracılığa yönelmesi son yıllarda sık sık karşılaşılan bir durum olmuş vaziyette. Ancak, sera üretiminde de satış fiyatlarının maliyetin altında kaldığını gören çiftçiler tek çare olarak tarımdan uzaklaşmayı görüyor. Tarımı bırakan çiftçinin şartlar biraz düzelse de yine aynı risklerle karşı karşıya kalma korkusu sebebiyle geri dönmediğinin görüldüğü Antalya'da oluşan tablo giderek riskli boyutlara ulaşıyor.

Sera-1

ANTALYA'DAKİ ÜRETİCİLER DEVLET DESTEĞİ BEKLİYOR

Üreticinin yaşadığı en büyük sorunların başında işçi sıkıntısı ve üretim maliyetleri yer alırken herhangi bir destek göremeyen üretici başka alanlara yönelmeyi tercih ediyor. Antalya'daki üretim ve üretici sorunlarının çözülmesi için tarım desteklerinin önemli bir rol oynadığını söyleyen çiftçiler toprağa tutunabilmek ve üretime devam edebilmek adına devlet desteği bekliyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN