Antalya’da pek çok mahalde sorunlar bulunuyor. Antalya’nın kepez İlçesi’nde buluna Göksu Mahallesi atık kağıt fabrikası sorunu ile karşı karşıya. Mahallede bulunan geri dönüşüm atık kağıt fabrikası çeşitli sorunlar beraberinde getiriyor. Bunlardan birkaçı çevre sorunlarına neden olurken fabrikadan çıkan atık kağıt kokusu mahalle sakinlerinin çileden çıkartıyor. Asıl halk sağlığını tehdit eden durmalardan biri de Türkiye’nin bilindik süt ve süt ürünleri işletmesinin fabrikası atık kağıt fabrikasının hemen dibinde olması şaşkınlık yarattı. Her iki fabrikanın yan yana olması dağıtılan süt ve süt ürünlerinin temizliği, halk sağlığını tehlike de olup almadığı sorusu akılarda yer edindi. Çevre ve şehircilik bakanlığından lisansı olan fabrikanın lisansının iptal edilmesini isteyen mahalle sakinleri imza kampanyası topladı. Göksu Mahallesi Muhtarı Gülten Yurtlak, çevre ve hak sağlı için sorun teşkil eden kağıt fabrikasının bölgeden kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Mahalleli Ayağa Kalktı (1)

KAĞIT ATIK FABRİKASI SORUNLARA NEDEN OLUYOR

Göksu Mahalle Muhtarı Gülten Yurtlak, mahallede kağıt toplayıcıların ve atık kağıt fabrikasının bölgede sıkıntı yarattığını vurguladı. Muhtar Yurtlak, mahallenin yüzde 90’nın havuzlu sitelerden oluştuğunu atık kağıt fabrikasının mahalleden kaldırılmasının önem kazandığını belirterek, “Mahallede kağıt toplayıcıları sıkıntısı var. Muhtarlığın karşında kağıt toplama yeri var sıkıntı oradan kaynaklanıyor. Şu anda da zaten mevcut onlarla ilgili bir çalışması var belediyenin. En büyük sıkıntı o. Çöpleri özellikle karıştırıp etrafına atmak sorun teşkil ediyor. Bununla bir mücadelemiz başladı. En azından hani herkes çöpünü de düzgün bir şekilde atıyor ve site yönetimlerine de gerek konuşuyoruz. Mahallede ambalaj kağıt atık fabrikası var. Daha önce burası bir yerleşim bölgesi olmadan önce genelde burada önceden seracılık hakimmiş. İmar olunca buraya inşa edilmiş. Şu anda mevcut. Zamanın da Çevre ve şehircilik Bakanlığı'ndan ruhsatları olduğu için. Şu anda mahallede bu atık toplayıcılar da bu bölgede yer alıyor. Kağıt toplayıcılar toplayıp oraya veriyorlar. Vatandaşın böyle bir şikayeti oldu. Bu atık ve ambalaj meselesi geri dönüşüm ve apartmanların içinde kalıyor üstelik. Buradaki sitelerimizin hepsi genelde yüzde 90'ı havuzlu siteler. Onun burada kalması vatandaşı rahatsız ediyor. Bu konu bir imza kampanyasına gidildi. Belediyelerimize bu talebimizi söyledik. Artık bundan sonraki işler belediye ve Çevre Bakanlığı ile alakalı. Kesinlikle bunun buradan kalkması gerekiyor” şeklinde ifadelere yer verdi.

Mahalleli Ayağa Kalktı (5)

KAĞIT ATIK FABRİKASI VE SÜT FABRİKASI YAN YANA

Mahallede Türkiye’nin bilindik süt ve süt ürünlerinin işletmesine ait bir fabrikası ve atık kağıt fabrikasının yan yana olduğunu aktaran Muhtar Yurtlak, “İmza çalışmalarına yeni başladık. Bundan önce kimse ilgilenmemiş ve dediğim gibi tam havuzlu, hatta ve hatta tam Pınar Süt fabrikasının dibinde bulunuyor. Çevre sağlığı ve halk sağlığı için tehdit eden bir unsur. İmza topladık bizim talebimiz doğrultusunda şu anda mevcut komşularımızla imza kampanyasına girdik. Bunu vereceğiz belediyemize ama özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığında İl Sağlık Müdürlüğünde bitiyor. Belediyenin değil. Daha önce çünkü buna bakanlık ve bir önceki belediye ruhsat verilmiş. Artık o da çözüm olarak onların çözümünde ama kesinlikle kalkması gerekiyor. Farklı dönemde bunlar talep edilmiş ama çözüm gelmemiş. Hiçbir şekilde çözüm yok. Bakanlığa bağlı olduğu için belediye ilgilendirmiyor çünkü. Direkt bakanlığa, Çevre Bakanlığı'na bağlına bağlı durum” dedi.

Mahalleli Ayağa Kalktı (4)

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE Mİ?

Muhtar Yurtlak topladıkları imza kampanyasını henüz teslim etmediklerini dile getrdi. Öte yandan halk sağlığını tehdit eden bir unsur olduğunu ifade eden Muhtar Yurtlak, “Mahalleden gelen talepleri şikayetlerimi var imza topladık ancak henüz teslim etmedik. Hafta içinde vereceğiz. Ama dediğim gibi bu Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ilgilendiren bir konu. Kesinlikle çevre sağlığı ve halk sağlığı tehdit eden bir unsur. O yüzden de zaten bu tarafta hep kağıt toplayıcılar toplanmış. Buna Çevre Bakanlığı'nın bir çözüm getirmesi lazım. Çünkü hep siteler, bir de havuzlu siteler. Bir düşün ki oradan uçuşan kağıtlar, poşetler havuzlara geliyor. Hem mikrop yuvası hem insanları maddi boyutta zorluyor. Gece üçten sonra bir koku yayılıyor akıl alır gibi değil” diye belirtti.

Mahalleli Ayağa Kalktı (2)

“KALDIRILMASI ŞART”

Muhtar Yurtlak sözlerine şu şekilde sonlandırdı: “Önceki dönemde bu bölgeye iş yeri açma izin belgesi verilmiş olabilir. Bu tür izinlerin verilmemesi gerekirdi çünkü 30 metre yakınında süt ürünleri üreten ve dağıtan bir firma var. Ayrıca Akdeniz Bölgesi'nde benzer firmalar da bulunuyor. Fare problemi çok yaygın değil, ama koku gece 2-3'ten sonra yoğun bir şekilde hissediliyor. Yağışlı havalarda yağmur, bu ambalaj çöplerinin üzerine düştü ve mahallelerin, evlerin içine kadar yayıldı. Bu durum oldukça kötü ve evlerin yakınında, mahalle içinde büyük bir sorun yaratıyor. Çevre Bakanlığı'nın acilen bu soruna çözüm getirmesi gerekiyor; atık ambalajların buradan kaldırılması ve lisanslarının iptal edilmesi şart.”

Muhabir: ERDEM KILIÇ