Antalya'da bulunan Kurşunlu Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (KUHAYDER) Başkanı Sabahattin Ergülen, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliğin çok kötü sonuçlara yol açtığını belirterek, "Antalya'da bu yasaya güvenen hayvan katilleri kafalarına göre kenarda köşede yatan uslu hayvanı alıp öldürüyorlar, bu yasa bir an önce iptal edilmeli" dedi.

Sokak Hayvanı-1

Antalya'daki hayvan barınaklarının yeterli sayıda olmaması ve mevcut barınakların da kapasitesinin sınırlı olması kentteki sokak hayvanlarının akıbetini olumsuz etkiliyor. Antalya’da sokak hayvanlarına hizmet eden Kurşunlu Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği'nin Başkanı Sabahattin Ergülen, yeni hayvan yasasının olumsuz sonuçlarına değindi.

YASA NE ZAMAN KABUL EDİLMİŞTİ?

Kamuoyunda 'ötanazi' tartışmaları ile büyük tepki toplayan 17 maddelik ‘160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Genel Kurulu'da yapılan görüşmeler sonrası AKP ve MHP oylarıyla yasalaştı. 30 Temmuz 2024 tarihinde kabul edilen teklif 2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi.

Sokak Hayvanı

TOPLANAN HAYVANLARI GERİ BIRAKMIYORLAR

Sokak hayvanlarının akıbetini belirleyen söz konusu yasanın hayvan düşmanları tarafından fırsata çevrildiğini belirten Başkan Sabahattin Ergülen, "Eski kanuna göre hayvanı herhangi bir sebepten aldığın zaman sorun neyse çözüldükten sonra aldığın yere bırakıyordun ancak şimdi o durum kalktı. Şimdi toplanan hayvanları geri bırakamadıkları için, toplayabilecekleri yeterli bir alan da olmadığı için toplama yapamıyorlar. Onun yerine uyutuyorlar" dedi.

Sabahattinergulen

YASADAN CESARET ALARAK HAYVANLARI UYUTUYORLAR

Ergülen, Antalya'daki sokak hayvanları ile ilgili şikayetlerin Cimer'e yapıldığını söyleyerek "Şu köpek bana saldırdı, rahatsız ediyor gibi şikayetler oluşturuluyor. Böyle durumlarla karşılaşıldığı zaman ekipler o bölgeye gidiyor. Şu an belediyeler sistemli bir şekilde hayvan toplamıyorlar. Ancak, yeni yasadan cesaret alarak gizli gizli toplarlarsa da uyutuyorlar" ifadelerine yer verdi.

Barinak

"SAÇMA SAPAN DURUMLARIN İÇİNE DÜŞTÜK"

Cimer'e yapılan şikayetlerle ilgili kentte ilginç bir durumun da yaşandığını ifade eden Ergülen, "Cimer'e gelen bir şikayette bir vatandaş 'sokaktaki köpek babamın mezarına pisletti' diye yazmış. Ekip gelip o şikayete cevap vermek zorunda ama orda bir tane değil, çok sayıda köpek var. Ekip, şikayet üzerine bir köpeği alıp götürüyor ama hangi köpek bilinmiyor. Böyle saçma sapan durumların içine düştük. Bu durumların hiçbir izahı yok" diyerek bu yasanın bir an önce iptal edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"TÜM HAYVANLARA YETİŞEMİYORUZ"

Başkan Sabahattin Ergülen sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz elimizden geldiği kadar, haberimiz oldukça ihbar üzerine bulunduğu yerden alınıp toplanan hayvanları gidip barınaktan sahipleniyoruz. Biz bu olanları görmezden gelemeyiz, çok sayıda hayvanı bu şekilde aldık hatta şu an ilgilendiğimiz hayvanların sayısı 600'ü geçti. Ama tüm hayvanlara yetişemiyoruz. Bu yasa kapsamında Belediyelere 4 yıl süre verildi. Dört yıl içinde barınakları yapın, toplanan hayvanları bu alana koyun denildi. Bu hayvanları şimdi toplarsanız ne yapacaksınız? Yeterli alan yok. Yani durum böyle olunca iş uyutmaya doğru gidiyor"

Muhabir: ERDEM KILIÇ