Akdeniz bölgesinde yetişen incirlerin olgunluğa erişmesi hali kabuğunun çatlamasından anlaşılabiliyor. Bölgede ham olarak toplanılan incir sütünün kaşıntıya neden olabileceğini söyleyen incir yetiştiricileri, olgunlaşmadan incirlerin toplanmamasını istedi.

Incirler Olana Kadar (3)

 Her incir ağacının meyve olgunlaşmasının farklı olabileceğini ve bunun nasıl anlaşılacağı konusunda bilgi veren üreticiler, “Yemişi rahat bırakın, kabuğu çatlasın, iyice ballasın. İncir kabuğu çatlayınca toplanmalı. Çatlak kabuklu incir meyvenin olgun olduğunu gösteriyor. Bu yöreye göre değiştiği gibi bazen olgun olan yemişlerin renginin çok sarı olduğu ve çıplakla gözle bu görülebilir, işte o zamanda incir olgunlaşmış demektir. Ham incirin sütü ciltte kızarıklık oluşturup, kaşıntıya sebep olabilir. Hasat elle yapılır. Yükseklerdeki meyvelerin hasadı için çengel veya merdiven kullanılır.

Incirler Olana Kadar (1)

Taze incir meyvesi avuç içi ile ezilmeye neden olmayacak şekilde kavranıp sağa sola döndürülerek burkulur ve koparılır. Meyve daldan sapıyla birlikte ve kabuğu yırtılmamış olarak koparılır. Koparılan meyve mümkün olduğunca pazara sevkte kullanılacak esas ambalaj kabına yerleştirilmelidir. Meyvelerin zedelenmemesi ve ezilmemesi için 5 kiloluk kova veya yayvan plastik kaplar kullanılmalıdır. Aynı irilikte, düzgün şekilli, yarasız, beresiz incirler toplanmalıdır” dediler.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / AYFER ŞİMŞEK