2024 Women’s Forum Barometresi’ne göre iş yaşamına katılan kadınlarla yapılan çalışmalarda yüzde 52’si cinsiyete dayalı eşitsizlikler yaşıyor. Eşit bir biçimde maaş almayanların oranı yüzde 28 iken, düşük nitelikli görev alanların oranı yüzde 22 olduğu ortaya çıktı. Erkek egemen roller erişim zorluğu ise yüzde 12 oranın da oldu. Antalyalı Makine Mühendisi Ayşen Hamamcıoğlu, kadınların iş yaşamında yaşadığı sıkıntıları anlattı.

ERKEK EGEMEN MESLEK GRUBUNDA 4 YILLIK BAŞKANLIK YAPTI

Hamamcıoğlu, “Erkek egemen bir meslek grubunda 4 yıl kadar başkanlık yaptım. Dolayısıyla ülkenin politikalarında yanlışlıklar olduğunu düşünüyorum. Kotaları meslekleri edindikten sonra değil, öncesinde düzgün bir planlamayla yapmaları gerekiyor.  Kadınlarla erkekler farklı yaratılıyorlar ve farklı konularda yetkinlikleri var. Erkeklerin daha güçlü ya da bedensel hareketler yapılacak işlerde daha fazla çalışıyor olması ya da tercih ediliyor olması o toplumsal ve dünyasal bir gerçek ama zihinsel ve yetenek açısından da kadınların yetkinlikleri çok farklı, öz şefkat, organizasyon gibi yetkinlikleri var” diyerek kadın ile erkek arasındaki ince ayrımına değindi. Kadınların yetkinliklerinin erkeklere oranlar daha farklı olduğu, organizasyonluk yapma konusunda daha becerikli olduklarını belirtti.

Mobbing (1)-2

“ERKEKLERİN VE KADINLARIN DEZAVANTAJLI OLDUĞU YERLER FARKLI”

Hamamcıoğlu, kadın ve erkek arasındaki ayrımın daha küçük yaşta başladığını belirterek, “Yönlendirmeler ortaokulda, lisede yapılabilse, güçlü yönlerimize doğru yönlendirilebilsek, yeterince bir rehberlik hizmeti ve kişisel gelişim hizmetleri alabilsek daha başarılı oluruz. Kadınların da birçok fırsatlarının olduğunu düşünüyorum. Erkeklerin ve kadınların dezavantajlı olduğu yerler farklı. Sadece tasnifleri doğru yapılamıyor. Araştırmalar da bu yönde yapıcı olarak yapılandırılamıyor” biçimde konuştu.

TURİZMDE KADINLARA DAHA ÇOK YER VAR

Konuşmasına devam eden Hamamcıoğlu; “Biz turizmde ve tarımda daha çok iş yapan ya da yön bulan bir sektördeyiz Antalya'da yaşayanlar olarak. Tahminime göre turizm sektöründe kadınlara daha çok yer var. İç Anadolu'ya doğru gittiğimizde ya da bizim makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, mühendislik alanlarına gittiğimizde kadınlar daha zorluklar yaşıyorlar” sözleriyle turizm alanında kadınların daha açık bir yere sahip olduğunu ancak kendi gibi özellikle ‘erkek işi’ olarak görülen meslek gruplarında kadının zorluklarla uğraştıklarından bahsetti.

Mobbing (1)-1

“BİR KAMUOYU YARATMALIYIZ”

Hamamcıoğlu, iktidarın politikalarını doğru bulmadığını da dile getirdi. Hamamcıoğlu, “Devlet yönetiminde ve yönlendirmesinde olmalı. Bunu şahısların yapma şansı yok üst seviyelerdeki yöneticiler bunu eğer gerçekten tespit ediyorlarsa, böyle çıktılar varsa oradan çözülebiliyor. Bir kamuoyu yaratmalıyız, bu çalışmaların içinde yer almalıyız. Türkiye'de kültürel altyapımızın da zayıflığından kaynaklanan bir eksiklik var. İktidar söyleminde kadınların evde olması gerektiği, çocuk bakması gerektiği söyleniyor. Onları zaten baz olarak almıyoruz. Çocuklarımıza bakmalıyız, Bir anne çocuğuna daha çok bakar ama o dönemler için iktidar kalkıp destekte bulunursa kreşler olsun eğitimlerin olsun parasal ve zamansal pozitif ayrıcalıklar sağlarsa Erkeklerden oluşan toplumların dünyada ne kadar ileriye gittikleri belli.”

Mobbing (2)-1

“ANNELER ÇOCUKLARINA BAKSINLAR, O ZAMAN TOPLUMA KİM BAKACAK?”

Toplumun kanayan yarası olan eşitsizliğin giderilebilmesi için siyasal politikaları içerisinde Türkiye’nin yer alması gerektiğini vurgulayan Hamamcıoğlu; “ Medeni toplumlarda kesinlikle kadınla iş birliği yapmaları ve sağ beyin, sol beyin gibi birbirini dengeleyen argümanlar üzerinden ilerlemeleri toplumu daha çok geliştiriyor. Toplumun tamamını anneler yetiştiriyor. Anneler çocuklarına baksınlar, o zaman topluma kim bakacak? Bu yara kanayan bir yara. Bir süreç gerekiyor. Bu süreçte de Antalyalı kadınlar olarak birçok dernekte ve odada faaliyet gösteriyoruz. Daha çok katılım sağlanırsa, Türkiye'nin siyasal politikaları içerisine katmamız gerekiyor.”

Muhabir: ERDEM KILIÇ