Idebessos, Kumluca’nın Karacaören Köyü, Kozağacı Mevkii yakınlarında bulunan Likya kenti olarak yüzyıllardır varlığını sürdürüyor. Akalissos’un 7 kilometre kuzeyin, Kormos’un kuzey batısında yer alan kent Luvi kenti olarak biliniyor. Likya Birliği’nde yer alan Idebessos’un  Akalissos ve Kormos ile siyasi birlik kurduğu, liderliğini de Akalissos’un yaptığı biliniyor. Roma Dönemi sonrasında ise Edebessos adını alan kent, Hristiyanlık döneminde Myra Metropolü içinde ise Lebissos ya da Lemissos olan bir piskoposluk olarak anılıyor.

Idebessos Antik Kenti (4)

YAPILAR GÖRÜLMEYE DEĞER

Idebessos’un kalıntıları, bir kısmı batıya bakan düzlüğe kurulmuştur. Surlarla çevrili yamaca yayılmış olan İdebessos’un sur duvarlarında Roma ve Doğu Roma izlerine rastlanılıyor. Surun batısında dağa doğru bir tiyatro yer alıyor. 30 metre çapında, 600-700 kişilik olduğu düşünülen tiyatronun beş oturma sırası görülebilirken sahne binasına ait izler bulunmuyor. Tiyatro planı nedeniyle Helenistik olduğu anlaşılıyor. Tiyatronun 70 metre kuzeyinde ise hamam bulunuyor. Günümüze ulaşan küçük bir bazilika vardır. Tiyatronun arkasında kalan ve çoğunlukla konutlar, resmi yapılar ve anıt mezara içeren birçok yapı görülebilmektedir. Tamamı Roma Dönemi’nden olan en az 50 lahitler ise dikkat çekicidir.

Idebessos Antik Kenti (2)

DEFİNE AVCILARI ZARAR VERİYOR

Idessos’u ziyaret edenler, yapıların açıkta korunmasız şekilde olmasından dolayı sitem etse de bulunduğu bölge ve ağaçlık alandan dolayı yapılar üzerinde çalışmalar gerçekleştirilemiyor. Kaderine terk edilmiş şekilde duran Idebessos, zaman zaman define avcılarının hedefi olarak zarar görüyor. Tarihi yapılarda dinamitlerle patlatılıp hasar oluşmasına neden oluyor. Ziyaretçiler, eserlerin bakımının yapılmasını istiyor.

Idebessos Antik Kenti (1)

Muhabir: UĞUR FİDAN