Sanat sokağının en dikkat çekici kişisi olan Cafer Yıldırım yaptığı karikatür çizimleri ile yerli ve yabancı birçok turisttin gönlünü fethetmiş durumda. Turistler kendi karikatür çizimlerini gördüklerinde yüzlerinde oluşan komik gülümsemeye engel olamıyor. Çizim yaparken bunun sadece bir iş değil sanat olduğunu bilmenin gururu ile işini yapmaktan zevk alıyor. Yıllarca Gırgır, Çarşaf, Ponpon, gibi birçok dergide çalışmış olsa da sokaklarda çizim yapmak tutkusu haline gelmiş durumda. Kemer’de yıllardır yaşayan ve sokaklarda karikatür çizimi yapan Yıldırım bu işe nasıl başladığını ve neler yaşadığını şu sözlerle ifade etti.
“Şu an sanat sokağında karikatürist olarak çizim yapıyorum. Öncesinden bahsetmek gerekirse 1979 yılında lise bittikten sonra bu işi başladım. Daha önce resim yeteneğim vardı. Lise döneminde öğretmenlerim yönlendirdi. Bunun nedeni ise mizaha karşı merakımın olmasıydı. Bu işe Gırgır Dergisi ile başladım. Gırgır Dergisi’ne karikatüristler geliyordu ve bir dönemim orada geçti. Daha sonra Çarşaf Dergisi’nde içeride çizmeye başladım. Dergi kapağı da çizdim. Genelde portre çiziyorum ve politikacıların karikatürlerini çizdim. Uzun süre Çarşaf Dergisi’nde çalıştım. Çarşaf Dergisi’nden sonra askerlik durumum oldu ve bitişinde ise Bulvar Gazetesi’nin Ponpon diye çocuk dergisi vardı orada çizmeye başladım. Hatta birçok yazarın yazılarının arasına minyatür karikatürler çiziyordum. Birçok dergi ve gazetede çalıştım. Milliyet Gazetesi’nin yan yayınlarında da çizdim.
SOKAKLARDA KARIKATÜR ÇİZİMİ
Dergilerde çalışırken ara sıra İstanbul sokaklarına çıkar ve insanların karikatür çizimini yapardım. Özellikle Kumkapı ve Sultanahmet’te çizim yapardım. Seviyorum bu işi. Ben tatile gittiğim şehirlerde bile sokaklara çıkar çizim yaparım. İlk Bodrum tatilimde yapmaya başladım. Bu süreçte birçok kişiyle çalıştım. Birçok kişinin çizimini yaptım.
SOKAKLARDA ÇİZİM YAPARKEN KEMER BELEDIYESİ BURAYI TAHSİS ETTİ
Kemer’de 30 yıldır yaşıyorum. Daha öncesinde tatil köylerinde çiziyordum. Sonra Kemer Belediyesi burayı sanat sokağı yaptı. Burada çizmemi istediler. Güzel bir yer ve burada çalışmayı seviyorum. Burada, sanat sokağında herkes bir şeyler yapıyor elbette. Ama sanat ve sanatçı çok başka bir şey. O konuda bir şey demek istemiyorum. Ayrıca burada yaz sezonu açıldığında çalışıyoruz. Kışın kapalı oluyor.
EVİM ATÖLYEM
Kendime ait bir atölyem yok. Ama evim atölyeden farksız. Sadece karikatür çizimi yapmıyorum. Bunun yanı sıra yağlı boya çalışmaları da yapıyorum. Aslında çizime başlamadan önce ilk yağlı boya resimleri yapıyordum. Yağlı boya çalışmalarını çok seviyorum. Bu işi severek yapıyorum. Yaklaşık 30 yıldır Kemer’de yaşıyorum” dedi.
KARİKATÜR, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DEMEKTİR
Birçok insanın kendini ifade etme şekli farklıdır. Bir karikatürist ise kendini dergi veya herhangi bir platformda kendisi için ayrılmış alanda istediği konuyu ele alarak ifade eder. Bazen bir siyasetçi, toplumsal olayların işlenmesi, yaşanan ekonomik kriz, siyasette yaşanan kaos ya da herhangi bir konu olabilir. Bizler konuşmayı ve yazmayı tercih ederken karikatürist ise çizerek ve kısa cümlelerle ironi ve mizah katarak göstermeyi tercih eder. Bunu yaptığında bazen kısıtlama ve yapılan çizime saldırı ile karşı karşıya kalma ihtimali olabilir. Başkalarının özgürlüğü kısıtlanmadığı ve ihlal edilmediği sürece müdahale edilmesi doğru değildir. Karikatüristler, olaylara bizlerin baktığı gibi bakmayıp çok başka bir açıdan bakmaktadır.
KARİKATÜRİST OLMAK
Karikatürist olmak mizahı seven ve yeteneği olan insanların tercih ettiği sanat dalı. Geçmişten günümüze uzanan ve hala yerini korumayı sürdüren bir meslekle karşı karşıyasınız. Birçok insanın hayalidir aslında karikatürist olmak. Sevdiği mizah dergileri okurken keşke bende çizebilsem diye düşler. Bunu yapmak için belli başlı özelliklere sahip olmanız şart elbette. Kara kalem veyahut renkli kalem kullanarak birçok nesne, figür ve insanları çizebilmeniz gerekir. Bunların yanı sıra önemli olan mizahi bakış açısına sahip olmaktır. Sadece bunlarda değil elbette, gözlem, grafik tasarım ve genel kültürünüzün de iyi düzeyde olması gerekir. Eğer bu yeteneklere sahipseniz ve doğru platformları kullanırsanız karikatürist olma şansını da beraberinde yakalarsınız.
KARİKATÜRİST OLMAK İÇİN EĞİTİM ALMAK GEREKİYOR MU?
Bir karikatürist olmak istiyorsanız eğer illa şu bölümü okuyun denmemeli. Ama bazı bölümler var ki okunduğunda ve eğitimini aldığınızda bu işte daha da iyi olabilmenize olanak sağlayacaktır. Bunlardan bazıları fotoğrafçılık, grafik tasarım, resim, sanat ve görsel iletişim gibi bölümler okunduğunda ve kendinizi geliştirdiğinizde iyi işler ortaya koymanız mümkündür. Ayrıca insanları iyi anlamak ve gözlemlemek, birçok kişinin fark etmediği detayları yakalamak gerekir. Sosyoloji ve psikoloji hatta felsefe okumak birçok kişinin ufkunu açmaya ve farklı düşünmeye itebilir.
BASKI DERGİLERİN AZALMASI VE DİJİTALE GEÇİLMESİ İYİ Mİ KÖTÜ MÜ?
Bazı dergiler baskı olarak çıkartılmaktadır. Ama günümüzde olay farklı bir boyuta evrildi. Sosyal medyaların kullanım alanının çoğalması, dijital dergi ve gazetelerin çıkması yeni bir süreci başlatmış oldu. Bu eski usul baskının satılmayacağı anlamına gelmiyor. Ama yeni bir dergi doğacaksa bunu dijital ortamda yapılma olasılığı yüksek olabilir. Zaman değiştikçe, derginin varoluş amacı değişmese de çıkacağı platform değişebilir. Baskı yerine dijital olarak çıkabilir. Bu durum olumlu ve olumsuz sonuçlar da doğurabilir. Şu da bir gerçek ki baskının verdiği hazzı dijital ortamlar vermemekte. Bir mizah dergisini elinize alıp dokunarak okumakla internet ortamında okunması aynı hazzı vermeyecektir.