Türkiye'de kiralar son iki yılda hızla arttı. Antalya’da binlerce öğrenci, kira ve yaşam maliyetlerinin artması nedeniyle zorlu bir eğitim hayatı sürdürmeye çalışıyor. Türkiye genelinde 24 milyon kiracının olduğunu, Antalya’nın 19 ilçesinde toplamda bir milyonu geçkin kiracı olduğunu dile getiren Kiracılar Dayanışma Platformu Başkanı Cengiz Kul, konuya ilişkin açıklamada bulunarak, şu ifadelere yer verdi: “Artan enflasyon nedeniyle TÜFE kiracıları korumak yerine kiracıların sırtına yük olmuştur. Kira zamları ev sahibi ve kiracıyı zora sokmayacak şekilde sabitlenmelidir. Sınıflandırılan ve tavan fiyatı belirli konutlar için zam oranı ne olursa olsun bunun üstüne çıkılmamalıdır. Ancak bu Tüfe gibi dayatma şeklinde değil tavan fiyatlar belirlenerek ve gözetilerek yapılmalıdır. Çünkü hâli hazırda düşük kirada oturan kiracıya Tüfe zam yapılarak fahiş fiyattan ev kiralamış kiracılar mağdur edilmektedir. Düşük kira ödeyen kiracı için Tüfe az iken yüksek kira ödeyen kiracı için Tüfe bile çok gelmektedir.”

Antalya Konut Ki̇ralari

KİRALAR ÖĞRENCİLERİ HAT SAFHADA ETKİLİYOR

Barınma konusunun sadece aileleri değil emekli ve öğrencileri de derinden etkilediğini ifade eden Kiracılar Dayanışma Platformu Başkanı Cengiz Kul, “Kredi yurtlar kurumu genel müdürlüğü nün asli görevi öğrenci artışına göre planlama yaparak yurt yapmaktır. Yurt çıkmayan öğrenciler konutlara yönelmek zorunda kalıyor fakat ev kiralamıyorlar. Ev kiraları bu yönde öğrencileri de had safhada etkilemiştir.” sözlerine yer verdi.

Antalya Ki̇ra Zammi

YETKİ BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILARA DİKKAT!

Yetki belgesi olmayan emlakçıların piyasadan temizlenmesi gerektiğini söyleyen Kul, “Yetkili ve odaya kayıtlı emlakçılara verilen QR kod ile elektrik, su, doğalgaz, internet hizmetleri açtırılmalıdır. Bu QR kodu, her mülk için sisteme oda tarafından işlemi yapacak emlakçıya tanımlı olacak şekilde her seferinde yenilenmelidir. Ayrıca şahıslar kendilerine ait mülk için E-devlet üzerinden bu kodlara yine tek seferlik sahip olabilmelidir.

Kiracilar Dernegi Baskani Cengiz Kul-1

EMLAK KOMİSYONLARI KİRACIDAN ALINMAMALI

“Emlakçılık işini sadece üniversitelerin emlâk bölümü mezunları ve İSG mezunları gibi sınavlara tabi olup belli standarda sahip belgeli emlakçılar yapabilmelidir.” diyen Kul, “Yasadışı emlakçılık yapanlara yaptırımlar getirilmelidir. Emlak komisyonları kiracıdan alınmamalıdır. Komisyon bir kira bedeli olmamalı. Yılık 6 aylık gibi kira bedelleri toplu olarak kiracıdan talep edilmemelidir.” açıklamalarında bulundu.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN