Korkuteli’nin Büyük köy ve Küçük köy mahallesi başta olmak üzere tüm mahallelerde hanımlar kışlık yiyecekler için hazırlıklara başladı. Kışlık yiyecekler arasında biber ve domates salça, kurutulmuş sebze-meyve, tarhana, ekmek ve turşu yer alıyor. Büyük köy mahallesinde hanımlar semt pazarından değil, direk hal’den pazarlık ederek aldığı sandıklar dolusu domates ve kırmızıbiberleri bahçeye döktürüyor. Salça yapımında İmece usulü olarak hanımlar birbirlerine yardım ediyor. Salçalık domatesin kilosu halde 5-6 lira semt pazarında 7-9 lira arasında kırmızıbiber halde 25 lira semt pazarında 29-34 lira arasında değişiyor.

Kışlık Hazırlığı (9)

Yıkanıp, bıçakla ikiye bölünen ankon cinsi salçalık domatesler muşambalara doldurulup ağzı sıkıca bağlanıyor. Güneşte en az bir hafta bekletilen domateslerin suyu ve kabukları kendiliğinden çıkıyor. Muşambadan çıkan domateslerin suyu süzülür, elekten geçirilerek kazanlarda kaynatılıp, sonra kuruması için leğenlerde en az on beş gün kadar üzeri tülbent örtülerek bekletilir. Sonra bozulmaması için tuzlanıp kavanozlara doldurulur. Salçayı, turşuyu, tarhanayı evde yapan hanımlar, aile bütçesine katkıda bulunduklarını söyledi. Kış hazırlıkları yapan kadınlar şu uyarılarda bulundular:

Kışlık Hazırlığı (6)

Sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri konservelerin iyi şekilde yapılması. Yazın ortasında başlayan hazırlıklar sonbaharda son bulur. Ev yapımı ürünlerin tüketilmesi hem ekonomik hem de sağlıklıdır ancak bunu yaparken dikkat edilmeli. Konserve ürünleri besin zehirlenmesinden ölüme kadar ortaya çıkabileceğinden çok dikkat edilmeli.

Kışlık Hazırlığı (8)

Konserve hazırlanırken kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketime kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Alınan sebze ve meyvelerin taze olması ve küflü olmaması konserve yapımında ilk kuraldır. Gıdalar, kullanım öncesinde iyice yıkanmalıdır. Konserve yapımında kullanılan kapların ısıya dayanıklı cam olması önemlidir.

Kışlık Hazırlığı (4)

Eğer turşu yapılacaksa ve plastik kap kullanılacaksa bu konuda yasal olarak onaylı plastik malzemeden yapılmış kaplar tercih edilmeli ve bunlar sadece bir kez kullanılmalıdır. Cam kavanozlar kullanımdan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Bunun yanında kavanozların kapaklarının paslı olmamasına dikkat edilmelidir. Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır.”

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / AYFER ŞİMŞEK