Antalya’da mantar sezonu başladı. Antalya’nın çevresel ve coğrafi koşulları sayesinde birbirinden çeşitli mantara ev sahipliği yapıyor. Ancak her mantar yaralı olmadığı biliniyor. 40 çeşit mantarın bazısı zehirli olurken bazısı da zehirsiz oluyor. Mantar toplarken dikkat edilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili konuşan GMO Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, mantar toplanmasında ve tüketilmesinde önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Manavoğlu, Antalya’da lezzetli ve tüketilen mantarların yanı sıra her mantarı yemek ciddi riskler oluşturduğunu ifade etti. Zehirli ve zehirsiz mantarın ayırt edilmesi konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Başkan Manavoğlu, acil durumlarda en yakın sağlık merkezlerine başvurulması gerektiğini belirtti.
TOPLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR
Antalya’nın bazı bölgelerinde özellikle Nemli havalarla beraber mantar sezonun başlandığını ifade eden Başkanı Manavoğlu, yaylada güzel mantar çeşitleri olduğunu belirtti. Fethiye tarafına gittikçe Kuzugöbeği mantarlarını bulunduğunu dile getiren Başkan Manavoğlu, dikkat edilmesi gerektiğinin söyleyerek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Mantarları toplarken dikkat etmemiz gerekenler var. her mantar yenilmiyor, her mantarı yemek ciddi anlamda bir riskle oluşturuyor. Mantar toplayan, tüketecek kişilerin bu konuda tecrübeli ve bilgi sahibi olması gerekiyor. Olası bir zehirli mantarın toplanarak tüketiciye sunulması direkt ölüme kadar götürebilecek sebeplere, olaylara sebep olabilir.”
“TÜKETİCİNİN DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR”
Mantar konusunun hassas bir nokta olduğunu vurgulayan Başkan Manavoğlu, “Antalya'da kültür mantarcılığı var. Özellikle Korkuteli bölgesinde ciddi bir üretim var Ambalajlı, kayıtlı, onaylı işletmeler tarafından bu kültür mantar yetiştiriciliği yapılıyor. Ancak yol kenarlarında poşetlere asılmış mantarlar toplanmış doğadan ve satışa yapılıyor. Burada hem tüketici hem de bunu toplayan insanların bilinçli olması gerekiyor. Her mantarı orada kesip toplayıp insanlara sunmaması gerekiyor. Vatandaşlar mantar tüketirken mutlaka şüpheli gördüğü mantarları tüketmemesi gerekiyor” diye konuştu.
ZEHİRLİ MANTARLAR NASIL AYIRT EDİLİR?
Zehirli mantarla, zehirsiz mantarı birbirinden ayırt etmek için mantarın cinsiyle anlaşılacağını ifade eden Bakan Manavoğlu, bilgi ve tecrübenin önemine vurgu yaparak “Eğer bu konuda tecrübe ve bilgi yoksa bunu anlama şansı yok. Latince isimleri var özellikle geçiş familyası olarak bunların tamamen türleriyle ve cinsleriyle alakalı” şeklinde konuştu.
MANTAR ZEHİRLENMESİ DURUMUNDA NE YAPILMALI?
Zehirlenme durumunda ilk yapılması gereken en yakın sağlık kuruluşunu gidilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Manavoğlu, “Vatandaşlar sokakta gördükleri her mantarı alıp evine götürüp tüketmemesi gerekiyor. Bazı mantarlar çok belli örneğin kuzugöbeği mantar yıllardır tüketilen bir mantar, lezzetli bir mantar. Ancak bazı mantar çeşitlerinde bir şüphe varsa, bilinmeyen bir mantarsa kesinlikle bunun alınmaması gerekiyor. Eğer tüketildiyse o noktadan sonra yapılacak ilk şeyi 112'ye aramak ya da en yakın sağlık kuruluşuna gitmeye çalışın. Çünkü burada toksik bir kimyasal alıyorsunuz ya da bir madde alınıyor vücuda. Bu noktada hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.