Antalya’nın sağlık sisteminde kriz yaşanıyor. Hastanelerin yetersiz kalması, hastaların yoğunluk oluşturması halkı isyan ettiriyor. Acile gitmek isteyen bir hasta saatlerce kendisine müdahale edilmesini için bekliyor. Randevu bulmakta zorlanan hastalar, özel hastaneye gitse de bir şey değişmiyor. Yoğunluk hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde aşırı yoğunluk sürüyor.
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ, ŞEHİR HASTANESİNE TAŞINIYOR
Antalya Kent Konseyi Sağlık Başkanı Mehmet Ozan Uzkut, Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki doktorların Antalya Şehir Hastanesi’ne geçiş sürecinde olduğunu aktardı. “Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki yoğunluğun temel nedeni Antalya Şehir Hastanesi’ne geçiş yapan doktorlardan kaynaklı. Doktorlar oraya gidince sayısı azaldı ve yoğunluk oluştu. Bir de nüfusa oranla hastaneler yetersiz kalıyor, yaz döneminde bunu görüyoruz.”
NÜFUSA ORANLA HASTANE YETERSİZ
Uzkut, Antalya nüfusunun dünya üzerinde en fazla arttığı şehir olduğunu belirtti. Bu nüfusun şehre oranla fazla olması nedeniyle Antalya’da sistemlerin yetersiz kaldığının altını çizen Uzkut, “Yaz sezonunun açılması ile birlikte nüfusun 2.5 milyondan 10 milyona çıktı. Bu durum hastanelerin de dolmasına neden oluyor, nüfus artış hızının fazla olması hastanelerin yetersiz kalması ile sonuçlanıyor. Şehir Hastanesi’ne karşı değiliz ancak Atatürk Devlet Hastanesi de olsun Şehir Hastanesi de olsun. Konyaaltı’na hastane yapılmalı tıpkı Kepez Devlet Hastanesi gibi çünkü oradaki hastalar bu hastanelere geliyor yoğunluğun da artmasına yol açıyor.”
ÖZELLERDE DEVLET HASTANELERİ GİBİ YOĞUN
Antalya’da devlet hastanesinden çok özel hastanenin yapılmasının doğru olmadığını ifade eden Uzkut, “Artık özel hastanelerde yoğun devlet hastanelerinden bir farkı kalmadı. Yaz sezonu yoğunluğu olarak değerlendirilse de durum aynı. Fazla fiyatlarla tedavi edilen hastalar olsa da yer bulamayan hastalar mecbur özele gidiyor ancak devlet hastaneleri gibi oralarda da yoğunluk fazla oluyor,” diyerek yoğunluğa dikkat çekti.
YOĞUN BAKIMLARDA YER BULUNMUYOR
Uzkut, Antalya’daki hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde yer bulunmadığını belirtti. Uzkut, “Bazı ünitelerde yer bulunmuyor. Hastaların çıkması için bekleniyor yeni hasta alacak yer yok. Acil gelen hastalar içinde bu durum geçerli, kalp krizi geçirmiş bir hastaya bile yer bulunamıyor. Belirtiğim gibi nüfus yoğunluğu özellikle son zamanlarda fazla arttı, turizm sezonu da eklenince hastanelerde yer bulmak zorlaştı. Eylül ayının ortalarına kadar bu sürecin devam edeceğini tahmin ediyoruz.”
ANTALYA’DA SALGIN VAR
Uzkut, Antalya genelinde salgın olduğundan söz etti. Uzkut, “Bulantı-kusmaya neden olan bir virüs salgını var. Bir virüsten şüpheleniyoruz ancak kesin budur diyemeyiz. Corona virüs varyantlarında da artış yaşanıyor. Sıcaklara bağlı olarak en çok çocuklar ve yaşlılar etkileniyor. Klima her evde olmak zorunda öbür türlü kalp krizi sıcaklardan dolayı artış gösteriyor. Aciller güneş çarpmaları, salgın hastalıklardan nedeniyle dolu” dedi.
ACİLLERE GELENLERİN ÇOĞU SALGINDAN
Uzkut, acillere gelen hastaların çoğunun salgından dolayı geldiğini aktardı. Mide bulantısı ve kusma nedeniyle giden hastaların sayısında artış olduğunu da ekledi. Salgının yanı sıra sıcaklığa bağlı olarak tansiyon düşmeleri ve göz kararmalarına bağlı olarak kemiklerde kırık, çatlağın bulunduğunu belirtti. Sıcaklık nedeniyle sıcak çarpması yaşayan vatandaşlarla dolan acillerde bekleme süresi kodlara göre değişiklik gösteriyor. Uzkut, hastanelerde maske takılmasını ve önlem alınması gerektiğini vurguladı.