Antalya’da son yıllarda susuzluk günden güne artıyor. Özellikle bu yıl susuzluk inanılmaz boyutlara ulaştı. Antalya Su ve Atıksu Genel Müdürlüğü artık su kesintileri mile ilgili ihbarlara yetişemez hale geldi. Şu ana kadar Antalya kent suyunu çözmesi gereken DSİ’den de herhangi bir çalışma yok. Antalya’nın yakınındaki iki su kaynağına rağmen susuzluk yaşanması hayretle karşılanıyor. Sorunun nasıl çözüme kavuşturulabileceği belli olmasına rağmen henüz hiçbir adım atılmadı.

ASAT’IN PATLAYAN BORULARI

Asat Borular

Antalya’da küresel ısınmanın yanı sıra başkaca etkenlerde susuzluğa neden oluyor. Antalya’nın su boruları son derece eski. Muhittin Böcek döneminde 4 bin kilometreden fazla su borusu döşenmesine rağmen şebeke eski olduğu için sık sık borular patlıyor. Bu da suların boşa akmasına neden oluyor. Bazı günler Antalya Su ve Atıksu Genel Müdürlüğü (ASAT)’ne bine yakın patlak boru şikayeti geliyor. Ekipler bu ihbarlara yetişmekte büyük güçlük çekiyor.

RASTGELE YAPILAN YAZLIKLAR

Antalya’nın başta Korkuteli ve Elmalı İlçeleri olmak üzere birçok bölgesine rastgele yazlık yapılıyor. Tarım belgesi alan bu kişiler yetiştirdikleri ağaçları sulayarak su kaybına neden oluyorlar. Akıl almaz bir şekilde bir çoğu tarım arazisinde imarsız olan bu evler su abonesi olmayı başarıyorlar. Burada yapılan bilinçsiz tarım su kaybına neden oluyor.

Susuzluk

YER ALTI SULARI ÇEKLİYOR

Öte yandan yer altı suları çekilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda 50 metrelerde bulunan suya günümüzde 100 metrede ulaşılamıyor. Bu da hem maliyeti artırıyor, hem de susuzluğa neden oluyor. Yeteri kadar yağmayan yağmur su alı kaynaklarının boş kalmasına neden oluyor. Yine kentin sürekli betonlaşması, nüfustaki plansız artış, oteller başlıca susuzluk nedenleri.

ASAT’DA ÇARESİZ

Bu durumdan ASAT’da çaresiz. Kentteki tüm su hatlarını değiştirmek baş edilemeyecek bir maliyet. Ne ASAT’ın ne de Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir ekonomik gücü bulunmuyor. Bu nedenle de Antalya’nın önündeki en sağlıklı su temini yüzeyden su getirmek. ASAT yetkilileri de tek çözümün kente yüzeyden su getirmek olduğunu söylüyorlar.

BARIŞ SUYU ATIL BEKLİYOR

Manavgat Bari̇ş Suyu

Daha önce merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın “Barış Suyu” diye adlandırdığı Manavgat Su Temini Projesi 1998 yılında tamamlanmış olmasına rağmen hala atıl durumda. Yıllık 300 milyon Dolar kazanmak için İsrail’e su satmaya yönelik hazırlanan proje, yüksek maliyeti nedeniyle hayata geçmemiş, 1997 yılında balon ile Kıbrıs'a su taşınma işlemi de başarısız olmuştu.

KARACAÖREN BARAJI İÇME SUYU

Bir diğer alternatif ise Antalya – Isparta karayolu üzerinde bulunan Karacaören Barajı. DSİ tarafından Karacaören Barajı’ndaki suyun ağır metaller nedeniyle halk sağlığı açısından tehdit oluşturabileceği gerekçesiyle buraya pek yanaşamsa da Antalya Büyükşehir Belediyesi suyun sağlıklı hale getirilebileceğini ileri sürüyorlar.

HER İKİ SU DA BEKLİYOR

Kentte sık sık gündeme gelen susuzluk konusu ile ilgili Antalya’nın iki alternatifi olmasına rağmen henüz bariz bir adım atılmadı. ASAT yetkilileri birkaç yıla çok daha büyük sıkıntıların yaşanacağını ileri sürerken, gözler Devlet Su İşleri’ne çevrildi.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / GÜNAY SARI