Yer altı sularının kirlenmeye ve bozulmaya karşı korunması, hem insan sağlığı hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik bir önem taşırken, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, uyarıda bulundu. Karancı, Antalya’nın yer altı su kaynaklarının korunması için alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Karancı, yer altı sularının korunması için ilgili yasal düzenlemelere uyulmasının zorunluluk olduğunu belirtti.
BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Başkan Mustafa Karancı, 7 Nisan 2012 tarih ve 28257 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik" ile bu yönetmelikte yapılan değişikliklerin 22 Mayıs 2015 tarih ve 29363 sayılı Resmi Gazete’de duyurulduğunu hatırlattı. Ayrıca, 28 Aralık 2009 tarih ve 27446 sayılı, 03 Haziran 2011 tarih ve 27953 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren koruma sahalarının belirlenmesi de Antalya için büyük önem taşımaktadır. Bu yönetmeliklerin, içme ve kullanma suyu havzalarının korunması ve yer altı sularının kalitesinin muhafaza edilmesi konusunda katı ve spesifik düzenlemeler içerdiğini belirten Karancı, özellikle mutlak koruma alanlarının su kaynakları açısından kritik olduğunun altını çizdi.
SIKI ÖNLEMLER ALINMALI
Başkan Karancı, mutlak koruma alanları olarak tanımlanan bölgelerde, su kaynaklarının korunmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu alanlarda, yönetmeliklere göre herhangi bir kirletici faaliyetin kesinlikle yasak olduğunu belirten Karancı, çamur yönetimi ve bertaraf işlemlerinin yer altı sularının kalitesini doğrudan etkileyebileceğini ifade etti. Sızıntı suları ve toksik maddelerin yer altı sularına karışması durumunda geri döndürülemez bir kirlenme yaşanabileceği konusunda uyardı.