Antalya’da son on yıldır yoğun bir biçimde yaşanan trafik çilesini azaltmak için çalışmalar sürüyor. Tüm çalışmalara rağmen trafik sorunu ise bir türlü çözülemiyor. Antalya’da trafiğin oluşmasına neden olan sorunlar sıralandığı gerçek tablo ortaya çıkıyor.

NÜFUS ARTIŞI ETKİLİ

İlk olarak aşırı araç yoğunluğu şehir trafiğini etkiliyor. Yoğun saatler özellikle işe gidiş ve işten çıkış saatlerinde yoğun oluyor. Konserler, spor müsabakaları, fuarlar veya büyük toplantılar gibi etkinlikler, etkinlik alanına giden yollarda yoğun bir araç akışını azaltıp trafiğin farklı taraflara akmasına yol açıyor. Turizm sezonu da etkili nedenler arasında sayılıyor. Bunun yanı sıra fazla nüfus artışı da Antalya’daki trafiğin oluşmasında etkin rol oynuyor.

Trafik Sorunu (1)-1

TRAFİK IŞIKLARI ÖNEMLİ DURUMDA

Yol çalışmaları nedeniyle yolların daraltılması ya da genellikle dönemeçlerde bu süreçte etkili oluyor. Kötü tasarlanmış ya da yanlış zamanlanmış trafik ışıkları, akışı kesintiye uğratarak ve beklemelere neden olarak trafiği olumsuz etkiler. Kontrolsüz kavşaklar da benzer sorunlara yol açabiliyor. Özellikle yoğun caddelerde ya da dar sokaklarda yapılan hatalı, yola paralel park yapmalar, şeritleri daraltır.  Toplu taşıma kullanımının düşük olduğu veya toplu taşıma araçlarına öncelik verilmediği durumlarda, daha fazla insan özel araçlarını kullanır ve bu da trafik yoğunluğunu artırır.

DOĞAL ETMENLERDE TRAFİKTE ETKİN OLUYOR

Yaşanan bir trafik kazası, şeritlerin kapanmasına, sürücülerin yavaşlamasına ve meraklı sürücülerin duraksamasına neden olarak büyük trafik sıkışıklıklarına yol açıyor. Kazanın büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak trafik saatlerce felç olmasıyla sonuçlanıyor. Yol yapım, onarım veya bakım çalışmaları sırasında şeritlerin kapatılması veya hız sınırlarının düşürülmesi, trafik akışını önemli ölçüde yavaşlatıyor. Yolda aniden bozulan bir araç, şerit işgal ederek ya da sürücülerin yavaşlayıp etrafından geçmeye çalışmasıyla trafiği aksatıyor. Yoğun yağmur, kar, sis veya sel gibi olumsuz hava koşulları, görüş mesafesini azaltarak sürücülerin hızını düşürmesine ve kazaların artmasına neden olabiliyor.

Yol Trafik Yoğunluğu

GEREKSİZ YERE YAPILAN ANİ FRENLEMELER

Gereksiz yere yapılan ani frenlemeler, arkadaki araçların da yavaşlamasına ve zincirleme reaksiyonla trafiğin sıkışmasına neden oluyor. Tutarsız hız değişiklikleri de akışını bozuyor. Sık sık ve kurallara uygun olmayan şerit değiştirmeler, diğer sürücülerin yavaşlamasına ve boşlukların oluşmasına yol açarak trafiği yavaşlatıyor. Araçlar arasındaki takip mesafesinin yetersiz olması, ani frenlemelerde kazaların ve dolayısıyla trafik sıkışıklıklarının oluşma riskini artırıyor. Kırmızı ışıkta geçme, hatalı sollama gibi trafik kurallarına uymamak, kazalara ve dolayısıyla trafik sıkışıklıklarına davetiye çıkarıyor. Kaza olaylarında yavaşlayarak izlemeye çalışan sürücüler, gereksiz yere trafik yoğunluğuna yol açıyor.

AKIŞ HIZININ YAVAŞLAMASI YAVAŞ YAVAŞ OLUYOR

Başlangıçta artan araç yoğunluğu, akış hızının yavaşlamasına neden oluyor. Bu yavaşlama, sürücülerin daha sık fren yapmasına ve aralarındaki mesafeyi korumaya çalışması ile sonuçlanıyor. Belirli bir yoğunluk eşiği aşıldığında, ani fren ve yol değiştirme bile arkadaki araçlarda dalgalanmaya ve sonunda tamamen durmaya neden oluyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN