Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI; ülkemizde süt üretim maliyetlerinin yüksekliği karşısında çiğ süt alımı fiyatların azaltılmasına ve üreticilerin zor durumda düşürülmesine tepki göstererek konuyu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya vermiş olduğu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Av. Cavit Arı; “Süt, hayvancılık sektörünün lokomotif ürünüdür. Büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi ve kırmızı et üretiminde sıkıntı yaşanmaması ancak sütün istikrarlı ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkündür ama ülkemizde süt üreticisi köylümüz, işletmecimiz ve kooperatiflerimiz zor durumdadır.

Süt Üreticisi (2)

 Ülkemizde zor şartlarda üretim yapılmaya çalışılırken; girdi maliyetinin özellikle yem, saman ve yonca fiyatlarının % 50 - 60 oranında arttığı bir dönemde süt fiyatı ulusal süt konseyinin açıkladığı fiyata göre geçen yıl ağustos ayından bu yana % 27 ancak artmıştır.

 Maliyet artarken süt fiyat artışı çok geride kalmıştır. Yerel süt üreticimiz yem, enerji ve kredi maliyetlerinin altında kalması ve çiğ süt alım fiyatı üretim maliyetlerini karşılayamaması sonucu hayvancılıktan çekilmek zorunda kalmaktadır.

ZORDAYKEN DAHA DA ZOR DURUMA DÜŞÜRMÜŞTÜR

Av. Cavit ARI; “Şimdide süt alıcısı şirketler çiftçiye üreticiye kooperatiflere destek olacağı yerde çeşitli bahanelerle son olarak fiyatlarını % 10 aşağıya çekmişlerdir. Yaşanan olumsuz süreçlerin etkisiyle süt inekleri kesilmektedir. Bu konu çok önemlidir. Süt fiyatlarına ve özelliklede son dönemlerdeki et fiyatlarına baktığımızda köylünün ineğini kesmeye başladığını düşünebiliriz. Bu durum ülkemiz için gelecekte daha büyük sıkıntılara yol açabilir, bir an önce önlem alınması çok önemlidir.

Süt Üreticisi (1) (Small)

Köylüyü, üreticiyi, kooperatifleri; şirketlere karşı koruması gereken Tarım ve Orman Bakanlığı yaşanan sürece sadece seyirci kalmaktadır. Bakanlığın derhal harekete geçmesi ve süt üreticilerine destek olması ve alıcı şirketlere karşı üreticiyi koruması gerekir.  Çünkü süt üreticisi demek yerinde istihdam’ demektir, ‘süt üreticisi demek milyonlarca aile’ demektir, ‘süt üreticisi demek şehirlere göçün önlenmesi’ demektir"

Süt Üreticisi (1)

 Süt üretiminin ve tüketiminin arttırılmasına yönelik stratejik plan ve politikalar ivedilikle geliştirilmelidir. Çiğ süt fiyatı belirlenirken de üretici maliyetleri göz önüne alınmalıdır. Bu konularda Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz” dedi.

Kaynak: CAVİT ARI / BÜLTEN