Türkiye'nin katı atık sektörünün, atık ısıdan elektrik enerjisi üreten ilk tesisi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesissinde atık ısıdan yıllık 9000 hanenin enerji ihtiyacına denk gelen 25 bin megawatt enerji üretiliyor.
ANTALYA'NIN İLÇELERİNDE KATI ATIKLAR BERTARAF EDİLİYOR
'Katı atık yönetimi ve sürdürülebilir çevre' mottosuyla yola çıkılan Entegre atık projesi kapsamında Antalya'da hayata geçirilen, Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi ile Antalya’nın 5 merkez ilçesi olan Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı ile beraber Kemer, Serik, Korkuteli, Elmalı, Kumluca ve Finike ilçelerinde oluşan evsel katı atıklar ileri teknolojiler kullanılarak bertaraf ediliyor.
DİKKAT ÇEKEN ÇALIŞMALAR
Tesissinde sıfır atık ve çevre dostu çalışmalar sayesinde 2020'de 724.995 ton evsel katı atık bertaraf yapılmış, biokütleden 138.678 MWh elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilmiş, 2021'de ise 764.660 ton evsel katı atık bertarafı yapılmış ve biokütleden 151.963 MWh elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilerek Antalya’nın çöpleri çevreye zarar vermeden bertaraf edilmiş böylece devlet kaynakları kullanılmadan Yap İşlet Devlet Modeli gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de öz kaynak harcaması yapılmadan ve işletme maliyeti ödenmeden gelir elde edilen tek tesis olma özelliğini kazanmıştır.
ANTALYA'DAN, TÜRKİYE'YE BİR İLKİ YAŞATAN TESİS
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin çevre ve doğa dostu çalışmalarından biri olan Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesissinde atık ısıdan enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Yapımı 2022'de tamamlanan Atık Isı Geri Kazanım Tesisinde yıllık ortalama 25 bin Megawatt elektrik enerji üretimi gerçekleştirilirken, tesis aynı zamanda küresel ısınmaya minimum etki ederek sera gazı etkisinin de azalmasını sağlıyor.