Özellikle Antalya'nın Kemer ilçesinde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte çiçek açmaya başlayan endemik dağ sümbülleri, ilçenin çeşitli noktalarındaki ormanlık alanlarda, deniz kenarı, çayır ve kayalık yamaçlarında kendini gösteriyor. Antalya'nın göz bebeği olan endemik dağ sümbüllerine dokunanın başı ise büyük derde giriyor. Öyle ki, bu bitkiye zarar verdiğiniz takdirde bir dalının bedeli 1 milyon 936 bin liraya kadar çıkabiliyor. Çiçeği görenler ise yalnızca fotoğrafını çekmekle yetiniyor.
KOPARMANIZ PAHALIYA MAL OLABİLİR
Halk arasında "müşkülüm" ya da "Arap sümbülü" olarak bilinen endemik dağ sümbülleriz gösterişli mor çiçekleriyle Toroslar'ı ahenklendiriyor. Sümbülgiller ailesinin üyelerinden biri olan muscari bitkisi, özellikle batı ve güney Anadolu'da deniz seviyesinden başlayarak doğal olarak yetişebiliyor. Daha önce korumaya yönelik pek bir faaliyet bulunmayan dağ sümbülleri, bilinçsizce ve gelişi güzel sökülerek tüccarlar tarafından toplanıp satılabiliyordu.
Ancak 2019'da yayımlanan tebligat listesinde doğadan sökülerek ihraç edilmesine yasaklama getirilen türler arasında bazı lale, çiğdem, nilüfer, orkide ve zambak gibi bitkilerle birlikte sıklamen ve muscari de bulunuyor. Bu nadide bitkinin toplanması durumunda, Çevre Kanunu’na göre birtakım işlemler yapılıyor. İşlemler arasında çok ciddi idari cezalar da bulunuyor. Öyle ki, bir dalı 387 bin 141 TL’den başlayarak 1 milyon 936 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.