Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Doğuyaka Mahallesi’nde imar planlaması krizi mahalle sakinlerini mağdur etmeye devam ediyor. Uzun yıllardır devam eden krizin çözülmesini bekleyen mahalle sakinleri, çözüm talebinde yetkililere selendi. Doğuyaka Mahalle muhtarı Fehmi Yılan, devam eden imar planlamasında, belediye ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının yetki karmaşası, siyasi tercihlere kadar varan bir dizi engele nedeniyle ilerleme olmadığını vurguladı.

Doğuyaka Mahallesi (2)

“ŞİKAYETLE SÜREÇ DURDURULDU”

Mahalle Muhtarı Fehmi Yılan, mahallede uzun süredir çözülemeyen ciddi bir imar problemi yaşandığını ifade ederek, “Şu anda imar durumu, beş binlik olarak belediyede onaylanmış durumda, ancak mahkemelerdeki bireysel şikayetler ve itirazlar nedeniyle süreç ilerleyemiyor. Geçmişte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tapular davul zurna eşliğinde dağıtılmış ve ertesi gün imar çalışmalarının başlayacağı duyurulmuştu. Ancak, bir kişinin yaptığı şikayetle süreç durduruldu. Şikayetlerin ardından konu mahkemeye taşındı ve bu durum, imar sürecinin tamamen askıya alınmasına neden oldu” dedi.

“MAHALLENİN RANTI VAR”

Belediyenin daha önce mahallede bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdiğini söyleyen Muhtar Yılan, “Bu araştırmada, mahalle sakinleri kapalı zarf usulü oy kullanarak yüzde 85’in üzerinde bir oranla mevcut imar planını onayladıklarını” ifade etti.

Yüksek destek oranına rağmen imar planı uygulanamadığını aktaran Muhtar Yılan, Mahalledeki imar sorunlarının çözümünün önüne, rant beklentileri ve bireysel şikayetlerin geçtiğini söyledi. Muhtar Yılan, “Vatandaşlar, ev yapamıyor, tadilatlarını gerçekleştiremiyor ve taşınmazlarını satamıyor. Bu durum, günlük yaşamı ciddi şekilde olumsuz etkiliyor. Mahallenin rantı var, mahalledeki rantı kim yiyecek, kim yemeyecek, onun peşindeler. Birileri rantı düşünürken burada vatandaş çocuğun ev yapamıyor. Evini tadilat yapamıyor” Şeklinde konuştu.

Doğuyaka Mahallesi (4)

“BAKANLIKTAN KAYNAKLANIYOR BU DURUM”

Sorunun çözümü noktasında belediyeler ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında yetki karmaşasından kaynaklandığını açıklayan Muhtar Yılan, konulmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bakanlıktan kaynaklanıyor bu durum. ‘Muratpaşa Belediyesi yapmıyor, Büyükşehir yapmıyor. Ya belediye bunu neden yapmasın? Belediyeye imar yapıldığı zaman bir sürü proje çizilecek, iskan alınacak, belediyeye gelecek olan paralar var. Belediye bunu neden engellesin? Vatandaş da bunu bilmiyor ve belediyeyi suçluyor. Ama belediyeler yapmıyor değil, yapılan şeylerin bozulmasına çalışılıyor. Bakanlıktan veya Şehircilik Bakanlığı’ndan birine ‘dava aç, olay durdurulsun’ deniliyor. Mahallemizde yaşayan bir kişi var, ‘Burayı ben imar yaptırtmayacağım’ diyor. Ben bu kişiyi biliyorum ama söylemek istemiyorum. Neden? Çünkü buranın yapılmasını istemiyorlar. Peki burayı kim yapacak?”

Doğuyaka Mahallesi (7)

SİYASİ TERCİHLER DEVREDE

Muhtar Yılan, siyasi tercihlerden dolayı mahallelerdeki imar çalışmaları yıllardır tamamlanamadığını ifade etti. Muhtar Yılan, “Eğer siyasi tercihler devreye girmeseydi, burası belki elli kere imar görmüş olurdu ve insanlar evlerine yerleşmişti. Ama yıllardır sürekli bir engelleme var. Bugün bitti deniyor, yarın başka bir sorun çıkıyor. Vatandaş da ne olduğunu anlayamıyor. Ben muhtar olarak vatandaşa bir şey söyleyemiyorum. Bana soruyorlar, ‘Ne yapılıyor?’ diye. Büyükşehir Belediyesi 5.000’lik plan üzerinde çalışıyor. Çalışma yapılıyor, gönderiliyor. Muratpaşa’dan çıkıyor, sonra birisi itiraz ediyor ve plan yeniden duruyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın devreye girmesi germesi gerektiğini söyleyen Muhtar Yılan, “Cumhurbaşkanı buna el atmak zorunda. Örnek olarak, Altıntaş bölgesindeki imar planı var. Burada Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sorunlar hızla çözülmüş ve inşaat faaliyetleri başlamış durumda. Mahalle sakinleri, kendi bölgeleri için de benzer bir kararnameyle sürecin hızlandırılmasını talep ediyor” diye konuştu.

Doğuyaka Mahallesi (8)

“KAMU YARARININ GÖZETİLMESİ GEREKİYOR”

Mevcut durumda mahallenin, çevresindeki diğer imarlı alanların arasında çanak gibi kaldığını ifade eden, Muhtar Fehmi Yılan, “İmar planlarının birbirine bağlı olarak ilerlemesinin süreci zorlaştırdığını ve mahallelerinin ayrı bir planla değerlendirilmesi gerekiyor. Mahallenin dört bir tarafında imar çalışmaları tamamlanmışken, Doğuyaka mahallesinde sürecin tıkanmasının büyük bir haksızlık olduğu düşünülüyor. Mahallede yıllardır süren imar problemi hem vatandaşların yaşam kalitesini hem de bölgenin gelişimini olumsuz etkiliyor. Sürecin çözülebilmesi için siyasi tercihler ve bireysel şikayetlerin önüne geçilmesi, kamu yararının gözetilmesi gerekiyor. Vatandaşlar olarak merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle sorunun bir an önce çözüm bekliyoruz” sözlerine son verdi.

Doğuyaka Mahallesi (5)

Muhabir: ERDEM KILIÇ