Tüm Türkiye'de olduğu gibi Antalya'da da henüz okullar açılırken, ilk etapta okul aile birlikleri tarafından, velilerin “Kayıt parası” adı altında, Anayasaya aykırı olarak bağış yapmaya zorlandığını belirten VELİ DER Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, okullardaki sağlıklı ve dengeli beslenme eksikliğinden laiklik karşıtı uygulamalara kadar birçok konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

VELİ DER Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, okul harcamalarının yanı sıra öğrencilerin kişisel harcamalarının zorlayıcı boyutlarda olduğunu belirterek bu durumun orta ve dar gelirli aileleri sıkıntıya düşürdüğüne vurgu yaptı. Öğrencilerin okullarda sağlıklı beslenemediğinin de altını çizen Koç, bu anlamda ‘’Ücretsiz Okul yemeği Hemen Şimdi!’’ gündemli çalıştaya katılmaları için Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilcilerine çağrıda bulundu.

Eğitim Masrafları (3)

AİLELER EĞİTİM HARCAMALARIYLA BAŞA ÇIKAMIYOR

Okulların açılmasıyla birlikte mevcut eğitimin ve eğitim sorunlarının masaya yatırıldığı VELİ DER'de açıklama yapan Başkan Tülin Koç, "Bir öğrencinin kıyafet, çanta ve kırtasiye masrafı, sınıf seviyelerine ve okul kademelerine göre 3.000 ila 6.000 lira arasında değişkenlik göstermektedir. Bu durum orta ve dar gelirli aileleri kara kara düşündürmektedir. Çünkü bu masraflar okulların açıldığı ilk günlerle sınırlı değildir. Kırtasiye giderleri, belirli gün ve hafta etkinliklerinde yapılan harcamalar, beslenme ve kantin giderleri, ulaşım giderleri gibi masraflar eğitim öğretim süresi boyunca devam etmektedir" dedi.

Eğitim Masrafları (2)

BİR ÖĞRENCİNİN AYLIK EĞİTİM MALİYETİ 5 BİN TL İLA 10 BİN TL ARASINDA

Kırtasiye ve belirli gün ve haftalarda yapılan etkinlikler için giderlerin ayda yaklaşık 3.000 lirayı bulduğunu belirten Koç, "Servis ücretleri ise, 2024-2025 öğretim yılı için, Antalya bazında yapılan yüzdelik zamlarla aylık 1.740-1890 lira. Yine bir öğrencinin beslemesi için yapacağı kantin masrafı günlük en az 100 liradır. Bir öğrencinin ailesine bir aylık eğitim maliyeti, (öğrencinin servis yerine toplu taşım araçlarını kullandığını var sayarsak) 5.000 ila 10.000 lira aralığındadır" diyerek ülkemizde asgari ücretle çalışanların bu anlamda ne kadar zorlandığının altını çizdi.

"ÜCRETSİZ OKUL YEMEĞİ HEMEN ŞİMDİ"

Açlıkla mücadele eden çok sayıda çocuk olduğunu aktaran Koç, "Evde sağlıklı beslenemeyen çocukların hiç değilse okulda aç kalmamasını hedefleyen Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu olarak 21-22 Eylül tarihlerinde Ankara’da yapacağımız ‘’Ücretsiz Okul yemeği Hemen Şimdi!’’ gündemli çalıştayımıza katılmaları için Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilcilerine çağrıda bulunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Eğitim Masrafları (1)

EVRENSEL ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNE AYKIRI

Meslek Edindirme Merkezi (MESEM) hakkında da değerlendirmelerde bulunan Koç, "Bu okulların işlevi, ortaokulu bitirmiş, lise eğitimini tamamlamış ya da tamamlayamamış gençlere meslek edindirmektir. Bu okulların resmi olarak işlevi bu olsa da gerçekte, ucuz işgücü olarak görülen çocuk işçilerin, ihtiyaca göre piyasaya transfer edildiği merkezlere dönüşmüştür. MESEM’e kayıtlı iki milyondan fazla ve büyük çoğunluğu 15 yaşın altındaki bu çocuklar, yasa gereği haftanın bir günü okula gitmekte, dört günü işletmelerde asgari ücretin üçte biri maaşla ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaktadırlar" diyerek bu durumun, altında Türkiye’nin de imzasının olduğu Evrensel Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı da olsa, hala sürdürüldüğünü aktardı.

Eğitim Masrafları (1)-1

"GERİCİ UYGULAMALARDAN VAZGEÇİN"

Başkan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: " Biz veliler olarak, çocuklarımızın, iktidarın kendi ideolojilerine uygun toplum yaratma projelerine alet edilmesine ve emeklerinin sermayeye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz. Millî Eğitim Bakanlığı’na her zaman olduğu gibi buradan sesleniyoruz. İktidarın bekası ve sermayenin talepleri için çocuklarımızın ve ülkenin geleceğini karartmaya yönelik gerici uygulamalardan vazgeçin; laik, bilimsel, demokratik, kamusal eğitime derhal geri dönünün.”

Muhabir: DENİZ ZEYTUN