Türkiye’de bir buçuk yıl önce Kahramanmaraş’ta meydan gelen 7,5 ve 7,8 şiddetindeki deprem felaketinin izleri hala geçmedi. Depremin ardından ülkede yapı güvenliği tartışmaları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu tartışmalar içinde turizm cenneti Antalya önemli bir yerde bulunuyor. Antalya deprem risk haritasında 2’nci deprem bölgesi olarak görülüyor. Antalya’da turistik amaçlı faaliyet gösteren 418’i 5 yıldızlı, 218’i 4 yıldızlı olmak üzere toplamda 812 otel ve 5 ile 4 yıldızlı 46 tatil köyü yer alıyor. Ancak son yıllarda meydana gelen depremler sonrasında Antalya’da otellerin yapı güvenliği tartışma konusu oldu.
AVRUPA MERKEZLİ FİRMALAR KARŞI ÇIKIYOR
Kahramanmaraş’ta yaşanan yıkıcı depremin ardından, turizm sektöründe faaliyet gösteren büyük Avrupa merkezli firmalar, Antalya’daki otellerin deprem güvenliği konusunda hassasiyet göstermeye başladı. Deprem risk raporu olmayan otellere turist göndermeyeceklerini belirten firmalar, bu konuda harekete geçerek İnşaat Mühendisleri Odası’na başvuruda bulundu. Ancak bu başvurular, sezonun yoğunluğu ve siyasi ilişkiler nedeniyle ertelendi.
TALEPLER ERTELENDİ
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, "Deprem sonrası bazı turizm firmaları bizlere ulaşıp otellerin deprem performansını değerlendirmek istediklerini belirttiler. Fakat o dönem, otelin deprem performansını sağlamadığı görülürse, rezervasyonların iptal edileceği endişesiyle bu talepler ertelendi," diyerek durumu özetledi.
RİSK RAPORU OLMAYAN OTELLERE TURİST GÖNDERİLMİYOR
Kahramanmaraş depremlerinin ardından Avrupa merkezli turizmin büyük firmaları açıklama yaparak, Türkiye genelinde deprem risk raporu olmayan otellere turist gönderilmeyeceğini belirtmişti. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, "Depremden hemen sonra İnşaat Mühendisleri Odasına da bazı turizm firmaları ‘yapıların nasıl deprem performanslarını yaptırabiliriz’ diye başvuruda bulundular. Ancak, o dönem siyasi meseleler bu durumun ertelenmesine neden oldu. Otelin, deprem performansını sağlamadığı görülürse çizilen projeksiyon, alınan elemanlar ve yapılan rezervasyonlardan aksiyon alınamayacağı belirtildi. Bu Türkiye turizminde ciddi anlamda bir açık bırakabilir. Büyük bir skandala yol açabilir” dedi.
DEPREME DAYANAKLI MI DEĞİL Mİ DİYE SORUYORLAR
Akdoğan, Maraş depremi sonrası turizm firmalarının risk raporu istenmesi ve o dönemki şartlar hakkında açıklama yaparak, “O dönem otel rezervasyonları yapılmışken bu otel depreme uygun değil raporu çıkarsa rezervasyonlar iptal edilecekti. Bu sebeple 2023 sezonundan sonra otellerle ilgili bir çalışma yapalım, otelleri de sezonun kapalı olduğu dönemde depreme hazır hale getirelim denildi. Ancak bu planlar unutuldu ve Eylül ayından sonra sezon kapandı. Daha sonra herhangi bir çalışma yapılmadı” ifadelerine yer verdi.
1982 YILINDAN BERİ DEVAM EDİYOR
Başkan Akdoğan, kentteki otellerin birçoğunun eski yapılar olduğunu söyleyerek “1980-1990'larda yapılan oteller güvenlik anlamında risk taşıyor. 1982 yılındaki turizm teşkilleriyle birlikte Antalya'da otel furyası başlıyor ve hala devam ediyor. Turizm tahsisleriyle birlikte oteller inşa edilmeye başlanıyor. Otellerin çoğu Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminden kalma yani oldukça eski yapılar." derken, otellerin diğer sorunlarına da değinerek "otellerin hemen hemen hepsi projesine uygun olarak yapılmıyor. Yerinde büyütmeler ve kat ilaveleriyle yapılan otellerin yanı sıra İmar barışına girmiş oteller var” dedi.
“OTELLER DEPREME GÜVENLİ OLMALI”
Sözlerine devam eden Akdoğan, “Antalya'da hiçbir otel sahibi, ‘Biz yüzde yüz projesine uygun bir otel yaptık' diyemez. Projelere aykırı imalatların olduğu ya da ekstra uygulama projelerinin olduğu oteller var. Çok sayıdaki otelin deprem performansı öngörülemiyor. Bunların yanı sıra bu otellerin tamamı denize yakın ve zemin yapısının kötü olduğu yerlerde bulunuyor. O anlamda bahsettiğimiz otellerle ilgili İnşaat Mühendisleri Odası olarak bizler sezon sonunda çok ciddi açıklamalar yapacağız. Buradan da kamuoyu kendisini hazırlasın. Çünkü, Antalya'da deprem olduğu zaman binlerce turistin ağırlandığı otellerin depreme hazırlıklı olması gerekir. Bu otellerin yaşanan depremler sonrası oluşan hassasiyet devam ettirilerek depreme güvenli hale getirilmesi gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.