Antalya’da korsan servis araçlarının sayısının artmasıyla servis şoförleri bir araya gelerek eylem yaptılar. Taksi şoförleri Antalya Hal Kavşağı’ndan, Gürsu UKOME’ye kadar olan yolda korna çalarak, olayı protesto ettiler.

F49D7435 B9D0 4183 8340 Fb573462C950 (Small)

Haklarının gasp edildiğini söyleyen şoförler 5 Haziran Çarşamba (bugün) Hal Kavşağı’nda toplanarak Gürsu UKOME'ye kadar konvoy yaptılar. UKOME önünde basın açıklaması yapan servisçiler 'Korsana hayır' dedi.

497E21B1 D59D 4C42 9Adb 2919B90Fdc8D (Small)

Şoförler, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin önünden MarkAntalya, 100.Yıl istikametinden Gürsu UKOME önüne kadar uzanan ve mesleklerini yapmalarına engel olan korsan servislerle ilgili eylem gerçekleştiriyor.

“SONUCA ÇOK YAKINIZ”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Antalya Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Şengün, “Bu sorun aslında çok geçmiş yıllara dayanan sorun. Bildiğiniz gibi taşıma kanunu var, belediye kanunu var. Birtakım boşluklar var bu boşluklardan tabi uygulayıcılar olarak birtakım sıkıntılar yaşandı bugüne kadar. Ama bundan sonraki süreçte hem konunun geçmişini bilen birisi olarak söylüyorum hiç olmadığı kadar sonuca yakınız. Çünkü Antalya’nın bir maliyeti var. Antalya esnafının 12 ay boyunca durduğu ve sadece yaz döneminde çalıştığını biliyoruz. Burada bu sektöre çıktığımız zaman yazın yetmeyen kışın çok fazla olan bir alan burası. 25-30 milyona yakın turizm ziyaretçimiz var. Sektörel olarak geçmiş yıllarda baktığımızda yeterli plaka olmamasının bunun önündeki en büyük engel olduğunu gördük. Şu anda da tabiki de plakalar arttı ama yine sektörel olarak eksiklik olduğunu biz sahada görüyoruz. Biz burada servisçimiz para kazanacak ama turizm para kazandığı sürece servisçimiz para kazanabilir” dedi.

Whatsapp Image 2024 06 05 At 14.27.44 (Small)

"ULAŞIM ESNAFININ EVİ ULAŞIM DAİRESİ”

Kurumlarla birlikte çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Şengün, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Sayın Valimizin bütün kurumlarla çok uyumlu bir şekilde çalışmamamız var sürekli çalışma halindeyiz. Odamızda da çok ciddi çalışmalarımız var. Bir defa personel taşınması plaka sahiplerimizin hakkı bunda en ufak bir tereddüt yok. Burada biz işi aksatan yani otelin personelini götüremeyen bir sisteme gelirsek o zaman turizmi de baltalamış oluruz. O zaman hepten zarar ederiz. Ama dediğim gibi sonuca çok yakınız. Büyükşehir Belediyemizin verdiği plakalara sahip çıkmak öncelikle Büyükşehir Belediyemizin görevi. Ulaşım esnafının evi ulaşım dairesidir. En kısa zamanda esnafımızın bu sorununun çözüleceğine inanıyorum.”

Whatsapp Image 2024 06 05 At 14.27.44 (1) (Small)

KANUNLARIN YERİNE GELMESİNİ İSTEDİLER

Servis taşımacılığı yapan Hasan Çetinkaya, " Kanunların yerine gelmesini istiyoruz. Sayın UKOME Başkanımıza, trafik şubeden sorumlu polis arkadaşlarımıza şehir içi yolcu taşımacılığında D2, D4 gibi belgeler ile değil C plakalı araçların öğrenci ve personel taşıma işini yaptığını savunuyoruz. Bunu kanunlar ve yasalar söylüyor. Antalya, Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biridir. Ama biz maalesef yıllardır C plakasız araç dediğimiz D1, D2, D3 yetki belgelerine sahip araçların personel taşımasına izin verildiğini biliyoruz. Ara sıra denetimler oluyor. Burası turizm kenti. Bizler ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. Şu anda arkadaşlarımızın vergilerini ödeyemiyorlar. Oda aidat ücretlerini ödeyemiyorlar. Biz artık kasko yaptıramıyoruz. Biz bu işin takipçisi olacağız. Şu an isterdik ki burada oda başkanı, oda yetkilileri olsun. Oda başkanı ve yetkilileri nerede? Bizler ekmeğimizi zor koşullar altında kazanıyoruz. Bu kişilerin odasına, esnafına sahip çıkması gerekmektedir. İnşallah sayın UKOME başkanımız bir nebze olsun şu sesimize kulak verir. Zabıtalar, oda yetkilileri, trafik şube bizim açımızdan olaya bakarsa minnettar oluruz" dedi.

Whatsapp Image 2024 06 05 At 14.27.43 (Small)

MADDİ ZARARA UĞRUYORLAR

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 6 ay önce ihale yaptığını belirten Çetinkaya, " Antalya Büyükşehir Belediyesi C plakasını satışa çıkarttı. Burada bütün arkadaşlarımın yedekte 2,3 tane C plakası 6 ayda bir kasa değiştirmek amacıyla duruyor. Çünkü bu araçlar 500 liraya gideceği yere 300 liraya gidiyor ve bu da turizm firması olan şirketlerin C plakası olmayan araçlarla daha çok para kazanmasına sebep oluyor. Ama bunlar bizi kurtarmıyor çünkü biz plakalara yatırım yaptık. Bizim plakalarımız şu an boşta. Antalya bu konuda hiçbir şekilde denetimlerine ağırlık vermemektedir. Öğrenci servislerinde büyük bir itina ile öğrencileri taşıyoruz. Fakat biz personel taşıma işini yapamıyoruz. Bu da bize maddi zarar veriyor. SSK giderimiz, lastik giderimiz, vergiler bunları düşündüğünüzde biz sadece öğrenci taşımacılığından para yetiştiremiyoruz. Öğrencilerin okul saatleri de sabit olduğu için maalesef biz tek iş yapıyoruz. Şimdi organizede 3 bin tane araç varsa bunun sadece 500 tanesi C plakalıdır. Geri kalanı yetki belgesine sahip değildir ve bu da korsan taşımacılıktır. Biz bu konuda herkesin gerekeni yapmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2024 06 05 At 14.28.36 (Small)

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNDULAR

Konuyla ilgili çözüm önerilerini sunan Çetinkaya, "Kesinlikle şehir içi alanlarda 100 km dahilinde mesafelerde C plakalı araçlar ile öğrenci ve personel servis taşımacılığı yapılır. Bu kanunlarda zaten yazıyor. Ama bakıldığında C plakalı araçlar sadece okullarda denetleniyor ve bu araçların eksikleri aranıyor. Ama D1, D2 bunlar asla denetlenmiyor. Biz bu konuda gerekenin yapılmasını istiyoruz. Bunun kontrolünü kanunlara göre UKOME, zabıta, oda ve trafik şube müdürlüğü yapmalı ama yapılmıyor" ifadelerine yer verdi.

Whatsapp Image 2024 06 05 At 14.27.44 (2) (Small)

“D2 BELGESİ İŞLERİMİZİ GASP EDİYOR”

D2 belgesine sahip araçların kendi yetki alanlarına giren ve işlerini gasp ettiklerini söyleyen Selim Serbest, "D2 yetki belgesi diye bir evrak var. Bu evrak şehir içi düzensiz yolcu taşımak için var. Düzensiz demek saati ve güzergahı belli olmayan bir sistem. Yani otel, havaalanı gibi turları ya da transferleri yapar. Herhangi bir yerin mesela fabrika, otel gibi yerlerin personelini taşımak içinse C plakalı araçlar kullanılır bunu kanun söylüyor. Biz bunun işletilmesini istiyoruz. Bırakın D2'nin evrakla çalışmasını hiçbir belgesi olmayan vatandaş personel taşıyor. Bu da gerekli denetimlerin yapılmamasından kaynaklanıyor. D2 bizim yetki alanımıza girerek bizim işlerimizi gasp ediyor" dedi

KORSAN SAYISI YASAL SAYIYI GEÇİYOR

Geçtiğimiz yıl yaşanan depremden kendilerinin de etkilendiğini söyleyen Serbest, "Geçen yıl deprem dolayısıyla 10 tane bölgede olağanüstü hal ilan edilmişti. Buradaki arkadaşlara Cumhurbaşkanının talimatı ile hiçbir yetki belgeleri olmadan Antalya'da çalışabilir izni verildi. Çok haklı bir gerekçeydi ve burada ekmeğimizi paylaştık. Ancak bu süre doldu ve süre dolmasına rağmen yeterli denetim yapılmadığı için biz mağdur olduk. Biz Antalya'nın C plakası olarak il dışına çıkamıyoruz. Bu araçlar örneğin Urfa, Adana, Osmaniye gibi bunlar da il dışına çıkamazlar. Urfa, Adana, Hatay UKOME başkanlarıyla görüştüğümüzde tek yetkinin Antalya Trafik Şube ve UKOME'de olduğunu söyledi. Maalesef burada 3 bin tane C plakalı araç varsa 5 bin tane de korsan araç var" ifadelerine yer verdi.

Whatsapp Image 2024 06 05 At 14.27.48 (Small)

ÇÖZÜM BULUNAMAZSA EYLEMLER DEVAM EDECEK

Cevap alamadıkları taktirde eylemlerin daha farklı gerçekleşeceğini belirten Serbest, "UKOME başkanına söyledik taleplerimizi tekrar söyleyeceğiz Trafik şube de bizimle görüşürse ona da isteklerimizi söyleyeceğiz. Eğer bu taleplerimiz belli sürede gerçekleşmezse eylemlerimiz de farklı şekilde olacak. Çünkü artık bıçak kemiğe dayandı. Biz nerdeyse her hafta denetlenmemize rağmen aynı denetlemeyi korsan dediğimiz araçlar için göremiyoruz. UKOME başkanımız bu işi başaracağını söyledi inanıyoruz güveniyoruz. Oda başkanı hakkında konuşmak istemiyoruz odamızı kötülemek istemiyoruz odadaki çalışanlar geçicidir odamız bakidir" açıklamasında bulundu.

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN