Konut tipi binalarda gelişen teknolojiyle birlikte elektrikli cihaz kullanımı gün geçtikçe artıyor. Eski binaların elektrik tesisatı, yeni yükleri karşılamakta zorlanıyor ve bu binalarda elektriğe aşırı yüklenme durumunda ise yangın riski artıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca,  "Konut tipi binalarda günden güne elektrikli cihaz kullanımı artıyor. Artan elektrik kullanımı da binalardaki kapasiteleri yükseltmektedir. Başta elektrik kökenli olmak üzere birçok yangın kaynağı da oluşmakta ve bu da çeşitli riskler doğurmaktadır. Özellikle 2009 yılı öncesi yapılan binaların yangın güvenliği açısından riskli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü 2009 yılından sonra bir yönetmeliğimiz, binalarda yangın güvenliği yönetmeliğimiz ortaya çıktı ve binalarımız yüksekliklerine göre sınıflandırıldı. Bu sınıflara göre de hem dış cephelerinde hem de içerisinde aktif yangın güvenliği için birçok önlemler var. Ancak özellikle eski yapılarda bu eksikliklerin olduğunu biliyoruz. Bu binaların birçoğunda yangın merdiveni yok. Onların da çeşitli malzemelerle doldurulduğunu ve geçişe mümkün vermediğini görebiliyoruz. Bu nedenle özellikle büyüyen şehirlerde yangın güvenliği açısından önlem alabilmek için yangın güvenliği risk haritasının çıkarılmasını öneriyoruz." diye konuştu.

Mmo Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca 3

ALINAN ÖNLEMLER BİNANIN KULLANIM ÖMRÜ BOYUNCA SÜRDÜRÜLMELİ

Yangın güvenliği risk haritası ile 2009 yılı öncesi ruhsatlı binalarda ne gibi önlemler alınabileceğinin ortaya konması gerektiğini söyleyen Başkan Atmca, "2009 yılı sonrası yapılan yapılarda, bina içlerinde bina yüksekliğine göre sulu söndürme sistemleri ve yangın kaçış yolları dahil birçok önlemin alındığını biliyoruz. Fakat başta alınan bu önlemlerin binanın kullanım ömrü boyunca sürdürülmesi gerekiyor. Başlangıçta bir yangın dolabı konulabiliyor ancak sonra bu yangın dolabı üzerine başka bir mobilya yerleştirilerek kapatılabiliyor. Orada yangın dolabı olup olmadığını bina sakinleri biliyor mu? Bu tip sorunlar var. Bu nedenle 2009 sonrası yapılan binalarda birçok aktif önlem alınmış olsa bile bunların sürdürülebilir ve hala kullanışlı olup kullanılabilir durumda bir yangın anında oraya müdahale edebilir olup olmadığını denetleyen bir sistemin, bir denetleme mekanizmasının mutlaka bulunması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kaleicinde Tarihi Ev Kule Dondu

ESKİ YAPILAR ELEKTRİK TESİSATINDAN KAYNAKLI YANGIN RİSKİ TAŞIYOR

Antalya'daki Kaleiçi evleri gibi eski yapıların yangın riski barındırdığını dile getiren Atmaca, "Tarihi yapıların yer aldığı bu bölgede dar sokaklar var ve bu bölgede bir risk haritası oluşturulursa en riskli görülecek bölgelerden biri Kaleiçi'dir. Kentin imaj noktası niteliğinde olan Kaleiçi gibi yerlerde ayrıca önlemler almak gerekiyor.Belli noktalara itfaiyenin su alacağı hidratların yerleştirilmesi gerekiyor. Aslında sadece yerleştirmek de yetmiyor, bunların gerçekten çalışır vaziyette olup olmadığının sürekli olarak denetlenmesi gerekiyor. Özellikle kentin imaj noktaları olan tarihi yapıların yer aldığı bölgelerin denetimlerinin aksatılmaması gerekiyor. Çünkü yangın güvenliği açısından risk barındırıyor olabilir. Bu denetlemeler kentin yangın güvenliği açısından oldukça önemli." ifadelerini kullandı.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN