Antalya’da bir zamanlar Doğu Roma’ya ev sahipliği yapıyordu. Roma İmparatorluğu’nun yıkılması sonrasında kurulan Doğu Roma’nın dini paganlık değil Hıristiyanlık olmuş ve zaman içerisinde tapınakların yerine kiliseler almıştır. Bazı tapınaklar yıkılmış daha sonra büyük kiliseler yapılarak orada yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise yalnızca belli başlı kiliseler kullanılır halde iken İslam’ın bölgeye yayılmasıyla birlikte kiliseler camiye dönüştürülmüş.
AZİZ ALYPİOS KİLİSESİ
Aziz Alypios Kilisesi, 1800’lü yılların sonunda inşa edilmiş ancak 1920’li yıllarda başlayan mübadele nedeniyle kullanılmamıştır. 2007 yılında yenileme çalışmalarına alınan kilise 2011 yılında yeniden açılmış ve Hıristiyan vatandaşların ibadet etmesi sağlanmıştır. Diğer adları ise Yeni Rum Kilisesi, Küçük Rum Kilisesi’dir.
ANTALYA İNCİL KİLİSESİ
Antalya İncil Kilisesi, ev kilisesi olarak kullanılmaya başlandı. 1992 yılında İsviçreli bir çift olan Hans ve Ann liderliğinde ev kilisesi olarak faaliyet veren yapı 1999 yılında St Paul Kültür Merkezi olarak Kaleiçi’nde kurulmuştur.
ST. NİCHOLAS KİLİSESİ
Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Myra antik kentinin bir parçası durumda olan St. Nicholas Kilisesi mimari özellikler açısından Doğu Roma’dan izler taşıyor. Günümüze kadar varlığını sürdüren kilise, St.Nicholas kültünün farklı parçalarını içinde barındırıyor. Kilise bulunduğu bölgeyi kucaklayan bölge haline getirmiştir. Büyük ölçeği ve zenginliği Myra’nın bütün kentsel yapıyı etkileyen merkez olma rolünü destekler durumda olmuştur.
HIDIRELLEZ KİLİSESİ
Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunuyor. Kilise dikdörtgen yapıda olup apsisi güneye bakmaktadır. Üç girişi bulunana kilisenin içinde ikinci bir mekana giriş gerçekleşmektedir. Bu mekanların önündeki sütunlar ise ahşap yapıdadır.
SİDE GÜNEY KİLİSESİ
Side Güney Bazilikası olarak da biliniyor. Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Side antik kentinin liman tarafında yer alan bazilika 5. Yüzyılda inşa edilmiş daha sonraki dönemlerde tahrip olmuştur. Hıristiyanlık döneminin en erken örneklerinden biri olarak görülüyor. Önceden de tapınakların bulunduğu bölgede yer alıyor.
GEDEFİ MAĞARA KİLSESİ
Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde bulunan Gedefi Mağara Kilisesi, doğal mağaraya oyulmuş olup Hıristiyanlıkla ilgili bazı fresk ve taş işçiliği izleri taşımaktadır. Mağara kiliseleri, genellikle ilk Hıristiyan toplulukları tarafından yapılan yapılarla doludur. Günümüzde koruma altında olmayan yapı defineciler yüzünden talan edilmiş durumdadır.
BELÖREN ROMA KİLİSESİ
Antalya’nın Demre ilçesinin Belören köyü yakınlarında Alacahisar’da bulunan kilise ve çevresindeki yapılar nedeniyle manastır olduğu düşünülüyor. Kuzey kısmında vaftizhane, güneyinde ise mezar odası bulunuyor. Yapının dört parçadan oluşan kemerleri ise tipik Likya taş işçiliğinin izlerini taşıyor. Yapının tarihlenmesi ise M.Ö. 5 ve 6. yüzyıllarda denk geliyor.