MMO Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca ve Şube ve Kent Çevre Gündemi Komisyonu Başkanı Mahmut Çelik, Antalya ulaşımının neden kriz haline geldiğini açıkladılar. Antalya'daki trafik sorunları hakkında değerlendirmelerde bulunan MMO Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalyalıların trafik sıkıntıları konusunda artık sabrının kalmadığını dile getirdi. Başkanlar, basın mensuplarının ulaşım ile ilgili sorularına cevap verdiler.

Antalyaotobus (Small)-2

BELEDİYELERE HAKSIZLIK YAPILIYOR"

Basın mensuplarının sorduğu "Antalya'da yolun dar olduğu bazı yerlerde üç araç geçebilecekken iki tarafa araçlar park ediyor. Alan daraltılıyor ve kimse bir şey yapmıyor bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan ve bu sorunlar hakkında belediyelere yüklenilmesine de değinen Şube ve Kent Çevre Gündemi Komisyonu Başkanı Mahmut Çelik, "Bu çalışmayı yaparken UKOME belgelerini ben tekrar gözden geçirdim. 2020 yılında UKOME yasasında bir değişiklik yapılmış.

Cevreyol (Small)

Daha önce UKOME'deki yetkilerin çoğunluğu Büyükşehir Belediyesi'ndeyken 2020'den sonra genel iktidarın yetkisi arttırıldı. Dolayısıyla bu yollarda park, trafik takibi vs belediyenin biraz dışında gibi oluyor. Burada belediyelere haksızlık yapılıyor. Ancak, öyle ki belediyenin aldığı kararların neredeyse yüzde 80'i UKOME onayından geçmeden hayata geçirilemiyor. Bu durum siyaseti aşan bir durum kent elden gidiyor. Dolayısıyla oy oranlarına bakarak değil, kent ihtiyaçlarına göre karar alınmalı diye özellikle vurguluyoruz" dedi.

Antalyatrafik (Small)

"ANTALYALILAR AKTARMALI ULAŞIM MODELİNE ALIŞMALIDIR"

Antalya ulaşımında acilen yapılması gereken çalışmaların ne olduğu sorusunu yanıtlayan MMO Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, "Ben çevreyollarının tüm bağlantılarının tamamlanması gerektiğini söylerim. Üniversitenin kuzeyi tamamen, Uncalı Mezarlığı ve kuzey çevre yolunun aşağı kenara doğru bağlantıları kopuk. Güzergahın üzerindeki tüm Korkuteli kavşağına kadar, diğeri havaalanı çevresi.

Çevre (Small)

Çünkü orada da önemli nokta Altuntaş'ın yapılaşmasıyla nüfus artışı oluyor. Sürekli artan bir yolcu sayısı ile karşı karşıyayız. Bir de bizim aktarmalı ulaşım modeline mutlaka alışmamız gerekiyor. Hem raylı sistemin hem de otobüsün aynı güzergahta olması bir çelişkidir. Yatırımları da örseleyen bir durumdur. Antalyalılar artık aktarmalı ulaşım modeline alışmalıdır." İfadelerine yer verdi.

Ozel Halk Otobusu (Small)

"KENT KİMLİĞİNE EZİYET OLUYOR"

Aynı soruyu yanıtlayan Şube ve Kent Çevre Gündemi Komisyonu Başkanı Mahmut Çelik ise Antalya ulaşımında ivedilikle yapılması gereken konular hakkında şöyle konuştu: "Öncelikle çevreyollarının bağlantılarının yapılması. Çok ilginçtir ki çevreyolları ya da alt geçit, üst geçit yapılıyor. Ancak bağlantısı yok. Hızla gelen araçlar da tıpa görevi görüyor. Bir kere şehir içi hız kuralına aykırı bir durum var. İkincisi bütün ulaşım araçlarının hemen hemen hepsinin kent merkezinden geçmesi büyük bir sorun. Bundan artık vazgeçilmesi gerekiyor. Bir de kent merkezinin yayalaştırılması ve belediye araçlarının, nakliye araçlarının günün belli saatlerinde yük indirmesi gerekiyor. Şu anki durum kent kimliğine büyük bir eziyet oluyor."

Muhabir: SİBEL YEŞİL