Antalya’da bulunan üreticilerin tarım sürecini incelendi. Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, doktora öğrencisi Oya Sav’ı ‘Tarımda Kalma Eğilimi ve Etkileyen Faktörlerin Analizi’ adlı bitirme tezinde örtü altı, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık faaliyetinin Antalya’da üreticilerin tarımda kalma eğilimi analiz edildi.

Antalyada Tarımda Eğilim (2)

SORUNLAR GİDERİLDİKÇE MEMNUNİYETLERİ ARTIYOR

Çalışmada, üreticilerin, coğrafi, çevresel ve kırsal altyapı faktörleri çerçevesinde en çok yaşadıkları yerin konumundan, altyapısından, bölgenin örtü altı üretime uygunluğundan, köyün şehir merkezine yakınlığından ve de iklim koşullarından memnun oldukları görüldü.  Çalışma sonucunda ortaya çıkan başka gözlemler ise tüketicinin beslenmesine katkı sağlama, uzun yıllardır aynı işi yapıyor olmak üzere kırsalın sosyolojik ve kültürel boyutu ile kişisel yapılarından memnun durumdalar. Üreticilerin girdi maliyetlerinin tam karşılanmaması bu durumdan şikayet ettiklerini ortaya koyuyor, üreticiler bu sorunun giderilmesiyle memnun olacakları görüşü belirginleşiyor.

Antalyada Tarımda Eğilim (7)

YATIRIM OLANAKLARI YETERSİZ KALIYOR

Çalışmada, ekonomik faktörler açısından üreticiler en çok finansman ve ticaretten memnun olduklarını belirtmiştir. Üreticiler, kredi bulma konusunda sorun yaşamazken, ülke ekonomisine katkı sağlama, sektörde istihdam yaratma ve örtü altı ürünlere olan talep gibi nedenlerle ticaret yapmaktan memnun durumda. Üretim faaliyetinin sağladığı gelir ve kaliteli üretim yapma imkanı da önemli olduğu görülüyor ancak işletmeyi büyütme veya yeni alet-makine alma imkanı gibi yatırım olanakları konusunda memnuniyetsizlik belirginliğini koruyor.

EĞİTİM KONUSU YETERLİ DEĞİL

Sosyolojik, kültürel ve kişisel faktörler de üreticiler olumlu yönde etkileniyor. Tüketicilerin beslenmesine katkı sağlama, kırsal ilişkilerin sıcaklığı ve tarımı gelecek nesillerin emaneti olarak görme gibi unsurlar, bu faktörler altında öne çıkıyor. Coğrafi ve çevresel koşulların tarıma uygunluğu ve kırsal altyapıdan duyulan memnuniyet de üreticiler için önemli faktörler arasında yerini alıyor. Tarımsal politika ve örgütlenme faktörleri arasında ise bilgi kaynaklarına erişim memnuniyet yaratırken, destekler ve politikalar konusunda da bir miktar memnuniyet olduğu görülüyor. Bu durumlara rağmen örgütlenme faaliyetleri ve tarımsal eğitimler konusunda üreticiler yetersiz oldukları çalışmada ortaya koyuyor.

Antalyada Tarımda Eğilim (1)

TARIMSAL POLİTİKA VE ÖRGÜTLENME KONUSUNDA MEMNUN DEĞİLLER

Çalışma sırasında küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticiler arasında yapılan anket sonuçlarına göre, üreticiler en çok coğrafi, çevresel ve kırsal altyapı faktörlerinden memnun olduklarını belirtilmiş. Yaşadıkları bölgenin hayvancılığa uygunluğu, köyün şehir merkezine uzaklığı ve kırsal altyapı gibi unsurlar üreticiler için memnuniyet yaratırken, tarımsal politika ve örgütlenme konularında memnuniyetsizlik ankette ön plana çıkmış. Özellikle verilen destekler ve üretici örgütlerinin etkinliği gibi konularda üreticiler yeterli destek verilmiyor ve bu durum onları etkiliyor.

Antalyada Tarımda Eğilim (3)

PAZARLAMA YÖNLERİ ZAYIF

Ekonomik faktörler açısından, üreticiler ticaret ve finansman gibi konularda memnuniyet ifade etseler de yüksek girdi fiyatları ve yatırım imkânlarının yetersizliği ön plana çıkıyor. Sosyolojik ve kültürel faktörler ise üreticiler için önemli bir memnuniyet kaynağı olarak görülüyor. Hayvancılığın toplumda saygı görmesi ve kırsalda yaşamın avantajları bu başlık altında öne çıksa da tarımsal üretim ve pazarlamaya yönelik eğitimlerin yetersizliği de dikkat çekici bir memnuniyetsizlik unsuru olarak ele alınıyor.

EKONOMİK KOŞULLARIN İYİLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORLAR

Çalışmada yer alan üreticilerin beklentileri incelendiğinde, sosyolojik, kültürel ve kişisel faktörler en önemli unsur olarak öne çıkarken, ekonomik faktörler ikinci sırada yer alıyor. Üreticiler, tarımda kalma eğilimlerinin artırılması için ekonomik koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Gençlerin tarımsal faaliyeti sürdürme eğiliminde ise ekonomik faktörler en önemli role sahip. Gençler, hayvancılığın iyi gelir ve yaşam standardı sağlaması nedeniyle bu alanda kalmak istiyorlar. Coğrafi, çevresel ve kırsal altyapı faktörleri ise ikinci sırada geliyor.

Antalyada Tarımda Eğilim (4)

YEM DESTEĞİ İSTİYORLAR

Büyükbaş hayvancılık faaliyeti yapan üreticilerle yapılan anket sonuçları, üreticilerin en çok coğrafi, çevresel ve kırsal altyapı faktörlerinden memnun olduğunu göstermiş durumda. Özellikle köylerinin hayvancılığa uygunluğu, ulaşım altyapısı ve doğal afet riskinin düşük olması gibi etkenler bu memnuniyeti arterken, tarımsal politikalar ve örgütlenme konusunda memnuniyetsizlikler ön plana çıkıyor. Üreticiler, girdi desteklerinin ve örgütlenmenin yetersiz olmasından şikâyet ediyor. Yem desteği gibi alanlarda yapılacak iyileştirmelerin, hayvancılıktan memnuniyeti artırabileceği vurgusunu yapıyorlar.

TARIMDA KALMALARI EKONOMİK KOŞULLARIN İYİLEŞTİRİLMESİNE BAĞLI

Çalışma sonuçlarına göre, üreticilerin mevcut memnuniyet durumunda coğrafi, çevresel ve kırsal altyapı faktörleri birinci sırada yer alırken, sosyolojik, kültürel ve kişisel faktörler ikinci sırada yerini alıyor. Tarımsal politika ve örgütlenme faktörleri üçüncü, ekonomik faktörler ise dördüncü sırada bulunsa da üreticilerin beklentileri incelendiğinde ekonomik faktörler en önemli unsur olarak öne çıkmakta, ardından sosyolojik, kültürel ve kişisel faktörler geliyor. Bu durum, üreticilerin tarımda kalma eğilimlerinin artırılması için ekonomik koşulların iyileştirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Antalyada Tarımda Eğilim (6)

ARAŞTIRMADA YER ALAN GENÇLER İYİ GELİR OLARAK HAYVANCILIĞI GÖRÜYOR

Büyükbaş hayvancılık yapan ailelerin gençlerinin tarımsal faaliyeti sürdürme eğiliminde ekonomik faktörler en büyük etken olarak öne çıkıyor. Gençler, hayvancılığın iyi gelir ve yaşam standardı sağlaması nedeniyle bu alanda kalmayı tercih ediyor. Coğrafi, çevresel ve kırsal altyapı faktörleri bu eğilimde ikinci sırada yer alırken, sosyolojik, kültürel ve kişisel faktörler üçüncü sırada bulunuyor. Gençlerin tarımsal politikalar ve desteklemeler hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaları, gelecekte bu alanda kalma isteğini olumsuz yönde etkiliyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN