Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı T. Murat Karabayoğlu, Antalya'daki bazı hayvansever grupların veteriner kliniklerine getirdikleri sokak hayvanlarına ücretsiz hizmet verilmesi konusunda baskı yaptıklarını ifade ederek, "Devletin, belediyenin üstesinden gelemediği bu sorunu özel kliniklerin kendi çabalarıyla çözmesi imkansız. Çünkü bizim kullandığımız ürünler pahalı ürünler ve biz bu ilaçları kendimiz temin ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Veteriner Klinik Ekipmanlar

Antalya'da 400'e yakın veteriner kliniği ve 12 hayvan hastanesi olduğunu ifade eden Başkan Karabayoğlu, bu sayının Antalya nüfusuna oranla çok yüksek olduğunu ve İstanbul başta olmak üzere diğer büyük şehirlerde bile nüfusa oranla bu kadar klinik ve hastane bulunmadığını belirtti. Açıklamalarında Antalya'daki veteriner hekimlerin karşı karşıya kaldıkları sorunlara değinen Karabayoğlu öte yandan veterinerlik fakültelerindeki eğitim sistemine de eleştiri ve önerilerde bulundu.

Pati Ver Veteriner Klinik

"HER VETERİNER HEKİMİN HAYVANSEVER OLDUĞUNA İNANIYORUM"

Antalya'daki veteriner klinikleri kiralarının çok yüksek olduğunu belirten Başkan Karabayoğlu, "Veteriner hekimlerimiz yüksek kira ücretleri konusunda sıkıntı yaşıyor. Diğer taraftan kentimizde bazı hayvansever grupları var. Ne yazık ki bu gruplar özel klinikleri de sanki devlet kurumuymuş gibi görüyorlar. Kliniklere getirdikleri sokak hayvanlarına bu kliniklerin ücretsiz bir hizmet vermesi gerekiyormuş gibi yaklaşıyorlar. Sonuçta devletin, belediyenin üstesinden gelemediği bu sorunu özel kliniklerin kendi çabalarıyla çözmesi imkansız. Çünkü bizim kullandığımız ürünler pahalı ürünler ve biz bu ilaçları kendimiz temin ediyoruz. Ben her veteriner hekimin hayvansever olduğuna inanıyorum. Hekimlerimizin ellerinden geldiği sürece sokak hayvanlarına yardımcı olduklarını biz sahada görüyoruz. Ama bizim de gücümüzün bir sınırı var. İnsanların artık bu durumu anlaması gerekiyor. Her getirdikleri hayvanın ücretsiz bir şekilde tedavi edilmesi gerektiği düşüncesini bırakmaları gerekiyor. Sonuçta bu kliniklerden de insanlar ekmek yiyor, geçimini sağlıyor" dedi.

Klinikhayva

ANTALYA'DA ÇOK FAZLA VETERİNER KLİNİĞİ BULUNUYOR

Başkan Karabayoğlu, Antalya'da 400'e yakın veteriner kliniği ve 12 tane hayvan hastanesi olduğunu söyleyerek, "Nüfusa oranla kentteki kliniklerin sayısı çok fazla kabul edilebilir. İstanbul gibi kalabalık bir şehirdeki veteriner klinikleri bile Antalya'daki orana göre daha az kalıyor. İstanbul ve diğer büyük şehirlerde nüfus oranına göre hayvan hastaneleri ve veteriner klinikleri daha az sayıda kalıyor. Antalya'nın nüfusu nerdeyse İstanbul'un bir semti kadar fakat nerdeyse İstanbul'daki kadar klinik ve hayvan hastanesi var" diye konuştu. Bu durumu Antalya'nın turistik bir şehir olmasına bağlayan Karabayoğlu, farklı şehirlerdeki üniversitelerden mezun olup daha önce Antalya'ya hiç gelmemiş olmasına rağmen buraya gelip klinik açan veteriner hekimlere şahit olduklarının altını çizdi.

Muratkarabayoglu-1

"EĞİTİM KALİTESİ İYİ DEĞİL"

Antalya'daki bazı veteriner hekimlerin denklik sistemi ile yurt dışına gitmeyi tercih ettiğini ancak bunu başarabilenlerin sayısı çok yüksek olmadığını aktaran Başkan Karabayoğlu, "Açıkçası denkliği olan fakülte sayısı çok az. Diğer fakültelerde ise eğitim kalitesi ne yazık ki iyi değil. Türkiye'de veterinerlik fakültelerinin sayısı çok fazla ve bu sorunu açıkça dile getiriyoruz. Hayvancılıkta ve veteriner hekimlik konusunda ileri seviyelerde olan ülkelere baktığınızda bu ülkelerde en fazla 3-4 tane fakülte varken Türkiye'de ise 30 küsür veterinerlik fakültesi var" ifadelerine yer verdi.

K L İ N İ K

TABAN PUAN UYGULAMASI GETİRİLMELİ

Başkan Karabayoğlu, fakülte sayısının fazla olmasının eğitim kalitesini artırmadığını belirterek, "Veterinerlik fakülteleri ciddi anlamda yatırım gerektiren fakültelerdir. Fakültelerin mutlaka laboratuvarları, çiftlikleri, hayvan hastaneleri olması gerekiyor. Ama sadece tabelası olup, kaliteli eğitim vermeyen ve bahsettiğimiz imkanlara sahip olmayan çok sayıda fakülte var. Bu fakültelerden yetersiz olanlarının ya kapatılması ya da çok yeterli olmayan fakültelerle birleştirilip daha donanımlı ve daha kaliteli hale getirilmesi gerekiyor. Bu şekilde olursa hem sahada çalışmaya katkısı olur hem de ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle yurt dışına gitmek isteyen hekimlerimiz daha kolay bir şekilde kabul görürler. Yoksa şu anki haliyle hekimlerimizin yurt dışında iş bulma imkanı ve kabul görme imkanı ne yazık ki pek yok. Sonuç olarak eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve bu anlamda ilk olarak üniversiteye giriş sınavlarında taban puan uygulamasının getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Muhabir: SİBEL YEŞİL