Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı T. Murat Karabayoğlu, yaşanılan girdi maliyetlerinin artışı nedeniyle ne yapacaklarını düşünürken öte yandan meclisten geçerek yasalaşan sokak hayvanları düzenlemesine eleştirilerde bulunan Başkan Karabayoğlu, "Yurt çapında bütün illerin eş zamanlı yapacağı kısırlaştırma kampanyasına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Türkiye'nin gündemini uzun süre meşgul eden ve özellikle hayvanseverler tarafından tepkilerle karşılanan sokak hayvanları düzenlemesi meclisten geçerek yasalaşmıştı. Alınan karara karşı çıkan hayvanseverler ise ülkenin dört bir yanında isyan bayrağını çekmeye devam ediyor. Sokak hayvanlarının geleceğini etkileyen söz konusu karar hakkında değerlendirmelerde bulunan Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı T. Murat Karabayoğlu, öte yandan kendi meslek alanı hakkındaki ekonomik sorunlara değinmeyi de ihmal etmedi.

Vetodabaskan

"HAYVANLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR ÇOK PAHALI"

Veteriner hekimlerin ekonomik anlamda çok zorlandıklarını ifade eden Başkan Karabayoğlu, "Hayvanların tedavisinde kullanılan ilaçlar insanlar için kullanılan ilaçlardan çok daha pahalı ve çoğu ithal ürünler. Veteriner hekimleri özellikle mama ve ilaç ücretleri çok zorluyor. Fiyatların bu kadar yüksek olmasının sebebi de aslında girdilerden kaynaklanıyor. Girdiler çok yüksek olduğu için ne yazık ki veteriner kliniklerindeki hizmet ücretleri de yüksek oluyor. Bu durum da bizi halk ile karşı karşıya getiriyor" dedi.

VETERİNERLERİN ÇOK PARA KAZANDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Başkan Karabayoğlu, "Mesela aynı etken maddeye sahip aynı ilacın beşeri versiyonu çok daha düşük ücrete satılırken veteriner kliniklerinde hayvanlar için satıldığında çok daha yüksek fiyatlarla karşılaşılıyor. Hayvanseverler ise bu durumda veteriner hekimlerin çok para kazandığını ve kliniklerde satılan ürünlerin çok pahalı olduğunu öne sürüyorlar. Fakat ne yazık ki bu durum bizim elimizde değil" diyerek gereken önlemleri almadıkları durumda kliniklerin çoğunun kapanma noktasına geleceğinin altını çizdi.

"ESKİ YASA DOĞRU UYGULANSAYDI YENİ YASAYA GEREK KALMAYACAKTI"

Meclis onayından geçerek yasalaşan sokak hayvanları düzenlemesi konusuna da değinen Karabayoğlu, "Son çıkan yasadaki değişiklikler bizim istediğimiz değişiklikler değil. Eski yasa doğru uygulansaydı bu yasaya gerek kalmayacaktı. Çünkü, eski yasada sokak hayvanları alınacak, kısırlaştırılacak, aşıları ve tedavileri yapılacak daha sonra alındığı yere tekrar bırakılacaktı. Dünyada da kabul görmüş en iyi yöntem bu aslında" diyerek eski yasanın önemine vurgu yaptı.

Veteriner.klinik

"BARINAKTA KALMASINI DOĞRU BULMUYORUZ"

Başkan Karabayoğlu, yurt genelinde yapılan kısırlaştırmaların çok düşük seviyede kaldığını belirterek, "Yeni yasa sokaktaki hayvanların alınıp, kısırlaştırılıp sahiplendirilmezlerse hayatlarının sonuna kadar barınaklarda kalması yönünde. Ama barınaklardan hayvan sahiplenme oranları da çok düşük seviyede. Bizim itirazımız da bu konuda devreye giriyor. Yurt çapında bütün illerin eş zamanlı yapacağı kısırlaştırma kampanyasına ihtiyacımız var. Çok sayıda hayvan kısırlaştırılmalı ve sonrasında alındıkları yerlere geri bırakılmalı. Bir hayvanın alınıp, bütün hayatı boyunca barınakta yaşamaya zorlanmasını doğru bulmuyoruz. Küçücük bir alana bu kadar hayvanı koyup hayatları boyunca burada yaşamalarına zorlayınca bir sürü sorun çıkacak. Hastalıklar, beslenme problemleri ve davranışsal problemler ortaya çıkacak. Bu risklerden yola çıkarak kanunun bu etkilerine karşı çıkıyoruz" dedi.

Muhabir: UĞUR FİDAN