Antalya, tarihi ve kültürel mirasıyla dünyaca ünlü bir şehir olarak Türkiye’nin turizm başkentliğini elinde bulunduruyor. Zengin tarihi dokusuyla Antalya, antik kentleriyle turizm için cazibe merkezi konumda. Antalya’dan kaçırılan birçok tarihi eser hala Türkiye’ye iade edilmedi. Avrupa’nın büyük müzelerinde yer alan tarihi eserler için Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor.

Kaçırılan Eserler (2)-1

ANTALYA’DAN KAÇIRILAN ESERLERİ SAYISI FAZLA

Antalya’dan kaçırılan Nerediler Anıtı günümüzde British Musseum’da sergileniyor. Bunun yanı sıra Tryssa Heroon Anıtı Kabartmaları Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde bulunuyor. Elmalı hazinesinin kayıp sikkeleri ise hala aranıyor. Side ve Perge’de yıllarca define avcılarının hedefi oldu. Birçok eser Berlin Pergamon Müzesi ve Louvre Müzesi gibi müzelerde sergileniyor.

Türkiye, son yıllarda tarihi eserlerin iadesi konusunda büyük mücadeleler yürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaçırılan eserlerin geri getirilmesi için uluslararası hukuki süreçleri sürdürüyor. En son Roma İmparatoru Septimius Severus’un heykel başı ve pişmiş toprak levhalar Antalya’ya getirildi. Danimarka’dan getirilen Septimius Severus’un başlı ile birçok eser Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Kaçırılan Eserler (4)-1

“SON 5 YILDA GERÇEKTEN BU MÜCADELEDE ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE ETTİK”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy eserler hakkında konuştu;

"Bugün iade süreçleri tamamlanarak ülkemizde koruma altına alınan bu eserler, vatandaşlarımız ve dünya insanları için korumakla ve erişilebilir kılmakla yükümlü olduğumuz mirasa geri kazandırılmıştır. Danimarka’dan iadesini sağladığımız Roma İmparatoru Septimius Severus’un tasvir edildiği heykel başı, Boubon Antik Kentinde 1960’lı yıllarda gerçekleştirilen kaçak kazılar neticesinde yurt dışına çıkarılan eserler arasında yer almaktadır. M.S. 3. yüzyıla tarihlenen bu eserin iadesi vesilesiyle bu eser grubu hakkındaki çalışmalarından faydalandığımız merhume Prof. Dr. Jale İnan’ı da anmak isterim. Biz son 5 yılda gerçekten bu mücadelede önemli kazanımlar elde ettik ama Anadolu'nun kültürel mirasının korunması çalışmaları on yıllardır sürüyor. Rahmetli Jale İnan hocamız, bu heykel başını yerinde incelemiş ve Boubon kökenli olduğuna dair tespitlerde bulunmuştu. O dönem yapılan tespitlerin de ışığında Kaçakçılıkla Mücadele Dairemiz çalışmalarını genişletip iade talebimizi Danimarka’ya iletti. Danimarka ve Glyptotek Müzesi’ni de iş birliğine açık tutumları ve etik bir duruş sergileyerek verdikleri iade kararından dolayı kutluyorum. Kopenhag Büyükelçimiz Sayın Hakan Tekin ile Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimize de ayrıca teşekkür ederim.”

Kaçırılan Eserler (3)-1

“ANTALYA MÜZESİNE GELMELERİNE İLHAM OLACAKTIR”

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Ole Toft ise esereler hakkında şunları dedi;

"Tarihî eserlerin iadesi önemli ancak genellikle karmaşık bir süreçtir. Ve bugün bizatihi Türkiye ve Danimarka olarak birlikte İmparator başı özelinde güzel bir çözüm üretebildik. Burada karşılıklı saygı ve iş birliği olduğu süreç neticesinde bu noktaya gelmiş olmayı da kutluyoruz. Danimarka'nın Glyptotek Müzesi yalnızca heykel başını değil 48 adet pişmiş toprak levhayı da iade ediyor. Levhaların iadesi Türkiye’nin talebi olmadan ancak Glyptotek Müzesi'nin iç incelemeleri neticesinde pişmiş toprak eserlerin Türkiye’ye ait olduğunun anlaşılması üzerine müzenin girişimiyle gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi 350 bin Danimarkalı ziyaret etti. Bunların 200 bini Antalya bölgesine geldi. Güzel doğası ve iklimiyle Türkiye Danimarkalı turistler için her zaman cazibe noktası olmuştur. Önümüzdeki dönem daha fazla Danimarkalı turist Türkiye'yi ziyaret edecek ve bu bağlamda bu güzel eserleri görmeye Antalya müzesine gelmelerine ilham olacaktır."

Muhabir: UĞUR FİDAN