Antalya’da korunması gereken doğal alanlar yavaş yavaş talan edilip ranta kurban ediliyor. Özellikle son yıllarda Antalya’nın Kaş ilçesinde konaklamalı orman park adı altında yapılaşmaya açılarak pek çok doğal alan tehdit altında. Son olarak Antalya’nın Kaş ilçesi Yeşilköy Mahallesi, Yalı Mevkiinde bulunan 1.Derece Doğal Sit Alanının ve Özel Çevre Koruma Bölgesinin içinde bulunan, Gerenlik Köyü'nü de içine alan 77 dönüm orman arazisi 20 yılığına "Konaklamasız Orman Parkı" adı altında halkın kullanımından alınıp özel firmaya verilmek isteniyor. İhale ile, çivi çakılması kanunen yasak olan sit alanına bin 190 metrekare yapılaşma izni verilmesi tepkilere neden oldu. Gerenlik Koyu’nda ranta ve talan tepki gösteren bölge halkı, alanın mesire alanına çevrilmesine tepki gösterdi. Kaş Çevre ve Kültür Koruma Derneği, Gerenlik Köyü halkı ve Kalkan Teknecileri yapılmak istenen projeye karşı basın açıklaması yapacağını duyurdu.
25 Nisan Cuma günü saat 14. 30’da basın açıklamasıyla kamuoyuna ve Orman İşletme Müdürlüğü'ne sesini duyurmak isteyen bölge halkı sosyal medyadan çağrıda bulundu.
“GÜZELİM DOĞA KATLEDİLECEK”
“Gerenlik Koyu’na (Çığlı Muar) dokunma” diyen Bölge halkı, “İçinde bulunduğumuz bu tabiat harikası, yerin adı Gerenlik Köyü. Halk deyimiyle çığlım vardır. Gönlümüz ister ki bu güzelliğin içerisinde keyfini varmak için, tadını çıkarmak için bulunalım” ifadelerini kullandı.
Her geçen gün doğaya karşı saldırı devam ettiğini dile getiren bölge halkı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Orman İşletme Müdürlüğü burayı mesire alanları adı altında ihaleye çıkarmakta. Buranın halkı illaki buraya on yıllardır kullandığı bu bölgeye para ödeyerek girecek ya da hiç giremeyecek. Eninde sonunda buraya mesire alanı adı altında girip plajlar yapılacak. Her yer bungalovlarla yükselecek, betonarme yapılar yükselecek ve bu güzelim doğa katledilecek.”
“BÖLGENİN BU TÜR İŞLETMELERE İHTİYACI YOK”
Orman İşletme Müdürlüğü’ne seslenen bölge halkının yaptığı açıklamada, “Bu bölgenin bu tür işletmelere ihtiyacı yok. Ticari alan olarak fazlasıyla var. Özel plaj fazlasıyla var. Olmayan bir şey var oda gitgide eksilen halkın denize girebileceği, sosyalleşebileceği alanlar gitgide kısıtlanmakta. Burada Kınıklı ‘nın, Ovalı ‘nın, Yeşilköylü ‘nün, Pataralı'nın, Kaşlı ‘nın, Bezirganlı'nın 60 bin insanın bin insanın sosyalleşip vaktini geçirmesi ve denize girmesi mi önemli yoksa bir kişinin kar marjı mı?” denildi.
“KOYLARIMIZ ELİMİZDEN ALINMAYA ÇALIŞILIYOR”
Kalkan teknecileri adına konuşan bir tekneci ise 50-55 tekneyle koylarda turlar yaptıkların ancak proje nedeniyle engellediklerini ifade ederek, “Her geçen gün çember daralıyor ve bizim koylarımız elimizden alınmaya çalışılıyor. Her koyunun önüne bariyer çekilerek giremezsiniz gibi şamandalar kurulup engelleniyoruz. Buranın da gitmesini istemiyoruz. Burası nadide koyulardan bir tanesi. Turistlerin beğenip aldığı, çamur banyosu yaptığı, özellikle buraya geldikleri için biz burayı destekliyoruz ve kimseye vermek istemiyoruz. Burası bir kişiye mi menfaat sağlasın yoksa toplumsal 50-55 tane teknecinin ekmek parası dışarıdan gelen, bir dünya köyünden gelen Bütün halkama açılsın. Bunu sizlerin vicdanınıza bırakıyoruz” sözlerine son verdi.