Gazeteci Yusuf Yavuz’un aktardığı habere göre, Antalya’dan sonra Mersin’e sıra geldi. Ormanlık arazilerin rant aracına dönüşmesini sağlayan ‘Orman Parkları Yönetmeliği’ ile orman arazileri ihalelere açılıyor. Bu ihalelerden biri de Mersin’in Mut ilçesi Alahan bölgesinde bulunan 30 bin m2'den büyük bir arazi 28 Ekim Pazartesi günü ihaleye girilecek.

Mut Orman Parkıo (1)

20 YIL SÜREYLE KİRALANACAK

Mut-Karaman yolunun üzerinde yer alan bir orman arazisinin daha önce mesire alanı olarak kiraya verilmiş olduğu biliniyor. Mesire alanı yeniden ihaleye çıkarıldı, 30 dönümlük alan 20 yıl süreyle kiraya verilecek. Yıllık kira bedeli ise 250 bin TL olarak açıklandı. İhale dosyasında yer alan bilgilere göre de arazide mevcut yapılaşmaya da yer veriliyor. Ek olarak yeni bir büfe daha yapılacağı, konaklamasız orman parkı girişler ücretli hale getirileceği de açıklanmış. Halk, kamuya ait orman arazisinde bir bardak su içmek için bile giriş ücreti ödeyecek. Böylelikle orman arazisi üzerinden para kazanımı yapılacak.

Mut Orman Parkıo (1)-1

‘ORMAN PARKI’ STATÜSÜ VERİLİYOR

Mut Orman İşletme Müdürlüğü'nde gerçekleştirileceği duyurulan ihale kapsamında orman arazisinde yapılaşmanın önünü açılacak. İlgili yönetmelikte kamuya ait orman arazilerinde gerçekleştirilecek yapılaşma için imar şartı aranmadığı da yazılanlar arasında. Normal şartlarda herhangi bir orman arazisinde gerçekleştirilemeyecek çalışmalar 'orman parkı' statüsü verilince kolaylıkla yapılabileceği anlamına geliyor.

Mut Orman Parkıo (3)-1

KURAL YÖNETMELİKLE DELİNİYOR

İhaleye çıkarılması beklenen orman arazisi, ünlü Alahan Manastırı yakınında yer almakla birlikte Alahan Manastırı, Mut ilçesinin önemli tarihi değerlerinden birini oluşturuyor. İhaleye çıkarılacak olan Orman Parkı'nın Alahan'ın yaz kış ziyaretçi akınına uğraması da önceden düşünüldüğü de belli oluyor. Orman arazilerine bütünüyle sahip çıkılması, farklı amaçlarla parçalanmasına izin verilmemesi ise Anayasal bir kural olmasına rağmen kural yönetmelikle deliniyor. Türkiye'deki ani arazi parçalanmalarında orman arazileri ilk sırayı alıyor. Orman Parkları da bu durumun en çarpıcı örneğini duruma geldi.

Mut Orman Parkıo (3)

SAYILARI ARTIYOR

Ağacıyla, taşıyla, derin vadileriyle ve tarihi değerleriyle Mut bölgesinin doğal yapısı ile nadir örneklerden biri olmasıyla biliniyor. Bu doğal yapıyı kazarak ve yerine 'orman parkı' adıyla bu yapay, insan eliyle yapılaşmayı oluşturmak, arazi yönetimi konusundaki eksiklikleri ortaya yere çıkarıyor. Orman arazilerini bu duruma getirmek oldukça ciddi bir sorun ve Mut'taki ihale bu duruma küçük bir örnek sayılsa da birçok örneği de bulunuyor. Ülke genelinde 250'si konaklamalı olmak üzere toplam 1857 orman parkı var. 230 bin dekarlık orman arazisini içeren bu işletmelerin 1607'si ise günübirlik kullanılıyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN