Antalya’nın en önemli sorunları arasında yer alan kent içi trafik problemine bir nebze çözüm bulması amacıyla yapılan 4. Etap Raylı Sistem ihalesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na takıldı. 30 Nisan tarihinde yapılan ihale onayı bakanlıktan gelmedi.

YURT DIŞI GÖÇ YAŞANDI

Son yıllarda Antalya kent nüfusunda sıra dışı artışlar yaşandı. Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrası Antalya’ya her iki ülkeden de ciddi bir göç yaşandı. Kendi özel otomobilleri ile Antalya’yı tercih eden Rus ve Ukraynalılar, kent trafiğini olumsuz etkilediler.

Antalya Trafik Cilesi (Small)

İÇ GÖÇ DE ETKİLEDİ

Daha sonra 6 Şubat’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen büyük deprem sonrası da Antalya’ya bu kez de iç göç yaşandı. Depremin travmasını yaşayan depremzedeler, evleri de yıkılınca çözümü başka illere göç etmekte buldular. Bu nedenle de özellikle Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya gibi illerden çok sayıda depremzede vatandaşımız Antalya’ya yerleşmek zorunda kaldılar.

TRAFİK BÜYÜK SIKINTI YARATTI

Bu yaşanan göçler sonrası kent trafiği kabusu yaşamaya başladı. Özellikle sabah ve iş çıkışında trafikte uzun süren kilitlenmeler yaşanmaya başlandı. Bazı tedbirler alan Antalya Büyükşehir Belediyesi sorunu çözemeyince radikal bir karar alarak 4. Etap Raylı Sistem Projesi’ni üretti. 31 Mart seçimleri öncesi projeyi tamamlayan Başkan Muhittin Böcek’in ekipleri 30 Nisan’da da ihaleye çıktı.

Antalya 4 Etap Rayli Sistem Ihale Small 1

PROJE ANTALYA'NIN İLK METROSU DA OLACAK

Proje kapsamında 18 kilometre uzunluğunda raylı sistemin 5.5 kilometresi 30 metre yer altından geçerken, kalan bölümü isse hafif raylı sistem olarak planlandı. Bu aynı zamanda 5.5 kilometrelik yer altı geçişi ile Antalya’nın da ilk metrosu olacak.

Antalya Tramvay Small

KONYAALTI İLE VARSAK ARASI ÇALIŞACAK

Antalya’da yaşanan trafik sıkıntısını çözmek isteyen Antalya Büyükşehir Belediyesi bu nedenle toplu ulaşımı canlandırmak istiyor. Bu nedenle oluşturulan 4’ncü Etap Raylı Sistem Hattı şöyle:

‘Konyaaltı Kadınlar Plajı’ndan başlayıp Akdeniz Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Antalyaspor Kavşağı, Meltem, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Güllük Caddesi, Muratpaşa Camisi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kızılırmak Caddesi, Kepez Belediyesi, Sakarya Bulvarı Kavşağı’nda 3’üncü Etap Raylı Sistem Hattı’na bağlanacak’

Antalya Tramvayi (Small)

İHALEYE BEŞ FİRMA KATILDI

4. Etap Raylı Sistemi’nin 30 Nisan 2024 günü yapılan ihalesine  Öztaş İnşaat, Kalyon İnşaat, Makyol İnşaat, Kolin İnşaat ve Gülermak Ağır Sanayi şirketleri girdi. Öztaş İnşaat ihaleden eksik teminat verdiği gerekçesiyle elenirken, 4 firmanın teklifi değerlendirildi.  

MALİYETİ 12,5 MİLYAR LİRA

Antalya Büyükşehir Belediyesi ihale öncesi projenin hesaplarını yaptılar ve 12,5 milyar lira bedel belirlediler. İhaleye giren firmalardan Gülermak Sanayi 14 Milyar 158 Milyon 825 TL, Makyol İnşaat 12 Milyar 435 Milyon 371 TL, Kalyon İnşaat 13 Milyar 890 Milyon 826 Bin, Kolin İnşaat ise 13 Milyar 489 Milyon TL teklif verdiler.

İTİRAZ SÜRESİNDE GENELGE DEVREYE GİRDİ

İhaleden sonrası 15 günlük itiraz süresi beklendi. Ancak 17 Mayıs 2024 günü Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin devreye girmesi ile proje sekteye uğradı. Genelgeden ötürü proje Çevre ve şehircilik Bakanlığı’na onaya gönderildi.

Antalya Trafik Muhittin Bocek (Small)

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI DEĞİŞTİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi projeyi genelgeden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderip yanıt beklerken bu kez de Çevre ve Şehircilik Bakanı değişti. Mehmet Özhaseki’nin yerine Murat Kurum gelirken, çok sayıdaki üst düzey bürokrat de değişti.

GERGİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR 

Antalya Büyükşehir Belediyesi bakanlıktaki bu değişikler sonrası beklemeye devam ediyor. Normal şartlarda Mayıs ayı ortalarında başlaması gereken proje ile ilgili henüz bir gelişme yaşanmadı. Trafikle ilgili tüm çözümünü bu projeye bağlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi ise bekleyişini sürdürüyor. Onayın ne zaman geleceği ise bilinmiyor.

Muhabir: YAPRAK ÖZER