Zengin yer altı kaynaklarına sahip Antalya’nın yer altı sularından beslenen Manavgat şelalesi, Manavgat Nehri’nin suları ile oluşur. Eskiden ‘Şahap Deresi’ adı ile bilinen Manavgat Nehri Antalya’nın en güzel şelalelerinden birini oluşturur. Şelaleyi oluşturan Manavgat Nehri, coğrafi kaynaklarda ‘Manavgat Çayı’ olarak geçer ancak sularının bol ve gür olması sebebiyle nehir olarak adlandırılır.

Manavgat Selale

MANAVGAT NEHRİNİN DAĞLARI AŞAN YOLCULUĞU

Manavgat Nehri, Batı Torosların yamaçlarından doğar ve uzun bir yolculuğu ardından nehir suları deniz ile buluşur.

Yer altı sularından beslenen nehrin uzunluğunu 93 km olarak ölçülmüştür. Nehir suları Batı Torosların arasında farklı kolların birleşmesiyle oluşur. Nehir suları doğdukları bölgeden ilerler ve daha dar, dik yamaçların arasında geçerek en sonunda doğa harikası Manavgat Şelalesini oluşturur. Uzun bir yolculuğun ardından denizle buluşan sular yolculuğunu tamamlar.

MANAVGAT NEHRİ

Manavgat Nehri, Türkiye’nin en düzenli rejime sahip nehirleri arasında gösterilir. Manavgat Nehri üzerine Oymapınar ve Manavgat Barajı olmak üzere 2 önemli baraj inşa edilmiştir. Aslında bu nehir 93 km yayılan bir çaydır. Ancak sularının oldukça gür, kuvvetli ve bol olması sebebiyle nehir olarak adlandırılmıştır.

ŞEYTAN DAĞI YAMAÇLARINDAN DOĞAR

Manavgat Nehrini oluşturan sular kalker tabakalardan yer altına inen suların farklı kaynaklarla birleşerek gür bir şekilde yeryüzüne çıkar.

Manavgat Nehri/Çayı Batı Torosların Şeytan Dağı olarak adlandırılan yamaçlarından doğan kaynakları birleşmesiyle meydana gelir. Manavgat Çayının başlangıç noktası Beyşehir Gölü yakınlarındaki Akdağ olarak gösterilir.

Manavgat Fluss Melas

Buradaki sular bir dere görünümündedir. Başlangıçta cılız bir kaynak olan su ilerleyerek sarp ve derin vadilerden geçer ve burada farkı kollarla birleşir. Bazı bölgelerde yer altına inerek kaybolan akarsular daha güçlü bir şekilde yer yüzüne tekrar çıkar. Bol sulara kavuşan çay daha sonra bir ırmak görünümü alır.

Hem yer altı hem de yağmur ve kar sularından beslenen nehir, beslendiği kaynaklar az olmasına rağmen gür ve bol akan suları ile Türkiye’de özel konumdaki nehirlerden biridir.

MANAVGAT-1

SADECE TURİZM MERKEZİ DEĞİL ENERJİ DE ÜRETİYOR

Su topladığı kaynaklar oldukça az olmasına rağmen gür ve bol suları ile gürül gürül akan Manavgat Nehri enerji üretimi açısından da oldukça etkilidir.

OYMAPINAR BARAJ

Manavgat Nehri üzerinde Oymapınar Barajı ve Manavgat Barajı olmak üzere 2 adet baraj ve HES bulunur. Bu barajlarda önemli miktarda enerji üretilir. Toplam 588 MW güce sahip olan hidroelektrik merkezler bölgedeki elektrik üretiminde de önemli bir yere sahiptir.

1920X626 Manavgat Baraji

1986 yılında inşa edilen Manavgat Barajı yılda ortalama 220 GWh enerji üretimi sağlar.

1984 yılında inşa edilen Oymapınar Barajı ise Türkiye’nin en büyük barajlarından biri olarak tarihe geçmiştir. Bu barajın yılda 1,2 milyar kw/saat enerji ürettiği bilinmektedir.

MANAVGAT’A GELENELER BURAYI GÖRMEDEN DÖNMÜYOR

Manavgat Nehri nihayetinde Manavgat Şelalesi olarak adlandırılan bölgeye ulaşır. 5 metreye varan falezlerden aşağı dökülen sular doğa harikası Manavgat Şelalesini oluşturur.

Etrafında söğüt, çam, çınar, dut gibi yemyeşil ağaçlar ile zengin bitki örtüsünün bulunduğu Manavgat Şelalesi ilçenin en önemli turizm noktalarından biridir.Turkuaz rengi suları ile en güzel manzaraları oluşturan Şelale bölgesinde çeşitli balık türleri yaşar.

Manavgat Şelalesi

Uzun bir yolculuğun ardından bölgeye ulaşan sular mineral bakımından da zengindir. Bu nedenle suyun geçtiği bölgelerde verimli topraklar yer alır. Bu topraklarda yüksek verim alınan tarım ürünleri de yetişir.

Bilinen şelalelerden daha kısa olan Manavgat Şelalesi sularının gür olması, az sayıda kaynaktan beslenmesi, üzerinde taşımacılık yapılması ve enerji üretimi açısından da verimli olması sebebiyle hem Antalya hem de Türkiye’de özel bir konumda yer alır.

Manavgat Nehri üzerinde tekne turizmi de gelişmiştir. Özellikle yabancı turistlerin rağbet gösterdiği tekne gezileri ilçede kısa bir tur atmak için tercih edilir.

Antalya Gezilece Yerler Manavgat Selalesi

Manavgat Şehir merkezine ortalama 3 km uzaklıkta bulunan şelale buraya gelenlerin görmeden dönmediği doğal güzellikler arasındadır.  Şelalenin yakınlarında piknik, doğa yürüyüşü, su sporları yapmak için alanlar bulunur.

Batı Toroslardan doğan Manavgat Nehri sularını Akdeniz’e bırakarak yolculuğunu sonlandırır.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA