Antalya'nın gözde merkezlerinden biri olan ve Rum, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin gözler önüne serildiği Kaleiçi'nde yıkık durumda olan yapılar vatandaşları tedirgin ediyor. Geçmişi milattan önce 4'üncü yüzyıl sonlarına kadar uzanan ve 1972 senesinde 'sit bölgesi' olarak korumaya alınan Kaleiçi'ndeki yıkık yapılara müdahale edilemiyor. Tehlike saçan yıkık evler ise vatandaşların tepkilerine neden oluyor.

Kaleiçi Yıkılıyor (6) (Small)

456 SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR


İçerisinde 85 anıtsal yapı, 6 cami, 3 medrese, 4 türbe, 5 hamam, 56 burç, kale, sur, merdiven ve 456 sivil mimarlık örneğinin yer aldığı Kaleiçi, Antalyalıların gözde merkezlerinden biri olma özelliğini koruyor. Her yıl yerli yabancı sayısız vatandaşı ağırlayan Kaleiçi'nde birçok yapının yıkık vaziyette olması Antalya halkını bir yandan korkuturken bir yandan da buraya duydukları sevgi sebebiyle önlem almaya çalışmalarına yol açıyor.

Kaleiçi Yıkılıyor (1) (Small)

"KALEİÇİ BU HALDE BIRAKILMAMALI"


Tarihi Kaleiçi'nde uzun süredir esnaflık yapan bir vatandaş yıkık vaziyetteki yapılar için "Buraları böyle görmek hem üzülmemize sebep oluyor hem de açıkçası kendimiz için de insanlar içinde korkuyoruz. Çünkü, her an üstümüze yıkılacakmış gibi duran yapılar var. Buraya bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Antalya tarihi için çok kıymetli bir alandayız ve bu şekilde bırakılmamalı diye düşünüyoruz" dedi.

Kaleiçi Yıkılıyor (2) (Small)

ANTALYA'NIN TARİHİ GÜZELLİKLERİ YIKIK DÖKÜK OLARAK ANILMAMALI


Kaleiçi'nde gezintiye çıkan başka bir vatandaş ise, "Antalya'nın geçmişini, tarihini yansıtan elmas değerinde bir yer burası. Sit alanı olduğu için dokunamıyoruz deniliyor. Ancak, bu görüntüler Antalya'ya yakışmıyor. Sadece biz de değil buraya çok sayıda turist geliyor. Yani buralar muhteşemliğiyle anlatılacak yerlerken neden yıkık, dökük, eski yapılar olarak anlatılsın ki? Bir an önce bu yapılara el atılması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Kaleiçi Yıkılıyor (3) (Small)

ESNAF, TARİHİ KALEİÇİ'Nİ BU HALDE GÖRMEK İSTEMİYOR


Yıkık haldeki yapılara karşı önlem almaya çalışan esnaf "Biz yıllardır buradayız. Bizim için anlamı, önemi çok büyük. Buraları bu şekilde özensiz ve tehlikeli görmeyi kabul edemiyoruz. Elimizden geldiğince demir saclar ile önlem almaya çalışıyoruz. Ama tabii ki hem bizim korunmamız için yeterli değil hem de bu yapıları iyileştirecek bir şey değil. Biz bu evlerin sağlıklı bir hale getirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
 

Muhabir: SİBEL YEŞİL