Antalya’nın gözde yerlerinden olan Antalya Kaleiçi Yat Limanı yapı güvenliği tartışmasıyla gündemde yer alıyor. Tarihi Kaleiçi Yat Limanında bulan riskli yapılar dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Tarihi Kaleiçi yat limanı ve Kadınyarının bulunduğu bölgede her gün deniz aşındırması da ciddi tehdit oluştururken, bölgede sürekli yarıklar oluşuyor. Çok sayıda şikâyet edilen riskli yapılar güvenlik endişelerine neden oluyor. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Kaleiçi Yat Limanı ve Kadınyarı tarafındaki yapıların riskli olduğunu ve bu yapıların ciddi bir tehdit olduğunu belirtti.

DENİZ AŞINDIRMASI RİSK YARATIYOR

Antalya Yat Limanı (1)

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Kaleiçi Yat Limanı’nda bulan riskli yapıların deniz tarafından sürekli aşındırıldığını dile getirerek, “Kaleiçi Yat Limanı riskli yapılarla ilgili bizim daha önce de açıklamalarımız oldu. Bu bölge özel bir bölge. Bu bölgede yapıların güvenliğiyle ilgili çalışma yapılması lazım. Öbür taraftan da burayı kaya mekanikçilerinin de incelemesi lazım. Yani şimdi buradaki yapılarla ilgili sağlam raporu alındığını duyuyoruz biz. Ancak öteki taraftan bu yapıların üst yapı güvenli olabilir ya da burada bir risk varsa üst yapıyla ilgili bunun tespiti yapılabilir. Ama aynı zamanda burada multidisipliner bir çalışma yapılması gerekiyor ve kaya mekanikçilerinin de bunu incelemesi lazım. O bölge ciddi bir bölge ve her geçen gün bölgeyle ilgili şikayetler de artıyor, bize de geliyor. Hatta biz burayla ilgili daha önce de açıklamalarda bulunmuştuk. Ama sadece üst yapının güvenli olduğunu söyleyip konuyu kapatıyorlar. Buradaki asıl mevzu üst yapı değil. Burada, o bölgede deniz sürekli kayaları dövüyor ve aşındırıyor. Bunun neticesinde de bir orada deformasyon oluşuyor ve sürekli devam ediyor.” şeklinde ifadeler kullandı.

İNCELEME HEYETİ KURULACAK

Antalya Yat Limanı (6)

Başkan Akdoğan, kaleme aldığı bir yazıda riskli yapıların incelenmesi için heyet kurulacağını ifade etti. Başkan Akdoğan, “Milyonlarca yıl içinde oluşmuş olan falezler birçok bir türe ev sahipliği yapan doğa harikalarından bir tanesidir. Maalesef doğanın bizlere armağan ettiği birçok doğal güzellik gibi falezlerimizin de kıymetini bilemiyoruz. Falezlerin hemen üzerinde olan yapılaşma ve bu yapılaşmalara ilave edilen kaçak bölümler, yıllar içinde dalgaların falezleri eritmesiyle birlikte ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. 2010 yılında Konserve Koyundaki kütle hareketi sonrasında Antalya Valiliği Yıldız Teknik Üniversitesi’ne bir rapor hazırlatmıştı. Bu raporda yalnızca konserve koyu değil falezlerin birçok bölgesinin tehdit altında olduğu belirtilmişti. Özellikle Kadın Yarığı’nından başlayarak limana kadar birçok bölgede çatlaklar gözlenmektedir. Bu çatlaklar her geçen gün derinleşmektedir. Hatta bu bölgedeki bazı yapılarla ilgili geçmiş dönemde binanın deprem performansını sağladığı yönünde raporlar alındığına dair duyumlar aldık.

Antalya Yat Limanı (5)

Ancak bu bölgede yapılacak inceleme yalnız üst yapıyla ilgili değil, multidisipliner bir çalışmayla jeolojik, geoteknik, kıyı mühendisleri ve kaya mekanikçilerin de içinde olduğu bir heyet tarafından yapılmalıdır. Yine bu bölgede liman mendireğinde oluşan ve her geçen gün büyüyen çatlak, yaşamış olduğumuz sel afetinden sonra Kaleiçi surlarında oluşan göçmeler ve çatlaklar bu bölgede ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini bizlere göstermektedir. Bizler bu bölge için İnşaat Mühendisleri Antalya Şubesi olarak bir bilim kurulu oluşturup yapacağımız çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak raporu ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz.”

RUHSAT VERME YETKİSİ MURATPAŞA DA

Başkan Akdoğan, bölgenin Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Çevre şehircilik İl Müdürlüğü'nün inisiyatifinde olduğunu belirti. Başkan Akdoğan, “Büyükşehir'in inisiyatifinde ama Falezler ‘de Çevre şehircilik İl Müdürlüğü'nün inisiyatifinde. Oradaki ruhsatı vermenin yetkilisi kurum Muratpaşa Belediyesi. Ama buradaki sadece bu bölge değil, bizim söylediğimiz yer, özellikle Konserve Koyu’nda da toprak kayması olmuştu, geçmişte. Falez bölgesi özel bir bölge. Yani bu bölgenin bilim adımlarınca detaylıca incelenmesi lazım. Özellikle de bu Kadın Yarığının solundaki binalar, o parkın karşı tarafında kalan bölgede hatta yapanın altının iyice oyulduğu görülüyor. Ama bu yapıyla ilgili bir sağlam rapor alındığını biliyoruz” dedi.

“BÖLGEDE KÜÇÜK KAYMALAR VAR”

Ardından başkan inşaat mühendisleri Başkanı Akdoğan, sözlerini şöyle devam ettirdi: “Özel bir firmanın verdiğini biliyoruz ama hangi firmanın verdiğini bilmiyoruz. Muratpaşa Belediyesi'nin verdiği bir rapor değil, özel bir firma yapıyla ilgili bir rapor verdi. Hatta bizim odamıza da başvuruda bulunulmuştu bu yapının incelenmesiyle ilgili. Biz burada üniversiteden üç tane hocamızla görüştük. Onlar burayla ilgili bir çalışma yapacaktı ama sonra bina sahipleri Farklı bir yerden rapor almışlar ama biz nereden aldıklarını bilmiyoruz. Alınan rapor neticesinde oranın sağlam olduğu yönünde duyumlarımız var. Bina sağlam olabilir ama bölge bir risk içeriyor mu? Bunu bilim adamlarının söylemesi gerekir. Burada bir risk olduğu yönünde ama bilimsel çalışmalar olmadan biz buraya kesinlikle de riskli diyemeyiz. Ama burada özellikle falezler üzerinde, konserve koyunda geçmiş dönemde yaşanmış olan kaymalar vardı, kaya düşmesi oldu. İşte bu bölgede her geçen gün. Şikayetler var. O bölgeden limana kadar olan bölgede yerlerde çatlaklar var. Hatta bunlar asfaltlanıyor sonra tekrar çatlaklar gün yüzüne çıkıyor. O bölgede küçük küçük kaymaların olduğu gözlemlenebiliyor.”

 “BİNA ALTI OYULMUŞ”

Başkan Akdoğan, bölgede bulunan binaların deniz tarafından oyulmuş olması ciddi bir riskin söz konusu olduğunu vurgulayarak, “Buradaki yapıların tamamı tehdit oluşturuyor diyemeyiz. Ama oradaki asıl tehdit oluşturan bina altı oyulmuş, ilk binadan başlayarak ve öbür taraftan limana kadar inen bölgede bir çatlakların olduğunu söyleyebiliyoruz. Hatta Mendirekte bir çatlağın olduğunu, bu anlamda burası özel bir bölge. Bu bölgede de sadece Antalya'nın bu bölgesi için değil, geçmiş dönemde yapılmış, 2000 öncesi yapılmış yapılarda çok ciddi bir risk söz konusu. Ayrıyeten bir de özel bölgeler var. Falezler bu özel bölgelerin başında geliyor. Bu bölgelerde ruhsat alırken ya da bu bölgelerin yapıları değerlendirilirken ayrı bir komisyon kurularak değerlendirilmiş” ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / GÜNAY SARI