İnşaat sektörü geçen son beş yılda daha da artarken, birbiri ardına müstakil evler ile apartmanlar yükselmeye başladı. Değişik meslek gruplarından olan ve inşaat sektörüne göz kırpan birçok vatandaşta müteahhit belgesi alır almaz, inşaat yapımına başladı. Eskiden en az bir buçuk yıl en fazla 2 yıl süren inşaatlar, yeni teknoloji ile üretilen hazır inşaat malzemeleri ve hazır beton kalıpları, vinçler sayesinde inşaat süresi 4 ay ile bir yıla kadar indi. Antalya'nın Kepez ve Muratpaşa ilçeleri bireysel dönüşümler için adeta birbirleriyle yarışır hale geldi.

12 AY İNŞAAT YAPILIYOR

Antalya Kentsel Dönusum (5)

İkliminden dolayı Antalya’da 12 ay inşaat sektörü çalışmasını sürdürüyor. Coğrafya şartları nedeniyle ve tatil bölgesi de olması, yeni yapılan müstakil evler, daireler rahat bir şekilde müşteri bulabiliyor. Son iki yıldır Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde kentsel dönüşüm için müteahhitler birbirleriyle yarışır hale geldi. İnşaatının birini bitirmeden diğerinin sözleşmesi için her türlü çalışmayı yapan müteahhitler Antalya’dan memnun.” Tam bir inşaat şehri, hem de 12 ay” diyen müteahhitler, yaptıkları gibi satma işini de kendileri üstlendi.

MÜTEAHHİT EMLAKÇI GİBİ

Antalya Kentsel Dönusum (8)

Evini ve dairesini yapan müteahhit, arsa sahiplerine paylarını, tapularını verdikten sonra geri kalan (kendilerine ait) daireleri kendileri satıyor. Emlakçılar ise bu duruma üzülürken,” Geçen yıldan itibaren Müteahhitler emlakçı gibi oldu” diyerek isyan etti.

İNŞAAT YAPMA BELGESİ

İnşaat YAPMA Belgesi aldıktan sonra bina yapımına başlayan, eskiden berber olan ve ismini açıklamak istemeyen yap-sat türü bir firmanın sahibi, son yıllarda inşaat sektöründe yaşanılan sorunlar hakkında şunları söyledi:

Antalya Kentsel Dönusum (1)-2

ESKİDEN BERBERDİ ŞİMDİ MÜTEAHHİT

“Evet, eskiden kendi memleketimde berberlik yapıyordum. Bir müteahhitle tanıştım, dükkânımda -Sen akıllı adamsın müteahhitlik yapabilirsin- dedi. Düşündüm taşındım, yıllar önce rahmetli babam Antalya’dan bir tarla almıştı. Tarla Belediye Meclisinden geçip parsellendi ve inşaat yapımına açıldı. İlk denemem kendi arsamda oldu. Başarılı oldum, tecrübelendim, şimdi siteler yapıyorum, özel villa tipi evler müstakil iki ve üç katlı binalar, kentsel dönüşüm binalar, bu mesleği çok sevdim.

Antalya Kentsel Dönusum (3)-1

Önce çıraklık, sonra ustalık oldu benim için, bugüne kadar pek sorunla karşılaşmadım, yapıp sattığım binalardan herkes memnun. Dairelere emlakçı koymadım, alıcıyı düşündüğüm için kendim yapıp kendim satıyorum. Benim gibi başka mesleklerden olup bu mesleğe geçenler çoğunlukta.  Sektörümüzde tek sorun ara eleman eksikliğidir, birde son aylarda birbirlerinin işçilerini yüksek ücretle transfer edip, diğer müteahhittin işine taş koyanlar var.”

USTA VAR AMELE YOK

Turizm, Ticaret ve Tarım sektöründeki ara eleman eksikliği son yıllarda inşaat sektörüne de sıçradı. İnşaat sektöründe usta var amele yok. Sıvacı, duvar örme, demirci, kalıpçı, gibi mesleklerde maalesef ara eleman eskisi gibi yetişmez oldu. Yıllardan inşaatlar sıvacı ve duvar örme işi yapan Ustalardan Mehmet Alan, Yusuf Pencik, Halil Akın bir türlü yanlarına aldıkları çırakları ellerinde tutamadıklarını söyledi ve konuşmaya söyle: “Maalesef eskiden ortaokul mezunu gençlerden çırak alıyorduk, bir süre çalıştıktan sonra sıva yapmak, tuğla taşımak, harç karmak, duvar örmek zor geliyor. Birçoğunu işini iyi yapamadığı için çalıştığı kadarının parasını verip, kovuyorduk.  Ama son yıllarda öyle değil, şimdi işi zor da olsa öğretiriz diye aldıklarımız meslek değiştiriyor. Ya da başka inşaat firması daha fazla günlük yevmiye verdiği gerekçesiyle orayı tercih ediyor.” devam ettiler.

HAZIR BETON VE VİNÇ İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Antalya Kentsel Dönusum (4)

İnşaat sektörü çok eski yıllara oranla şimdi çok daha kolay hale geldi. Özellikle Hazır beton, hazır sıva, karıştırıcı- mikser, vinç, elektronik ölçüm aletleri, vinç, gaz beton, briket yerine tuğla tercih edilmesi, demir iskele, hazır kiremit dışındaki çatı malzemeleri buna benzer daha birçok yenilikler inşaat sektöründe kullanılıyor. Bu yeni inşaat malzemeleri sayesinde sektörde çalışan insan sayısı ( işçi-usta - ara eleman)  günden güne azalıyor, buna rağmen eleman bulunmadığı zamanlarda inşaat resmen duruyor.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / AYFER ŞİMŞEK