Halı ve kilimleri ile ünlü Döşemealtı ilçesi her yıl belirli dönemde tarlaya serilen halılar ile görsel bir şölen oluşturuyor. Halıların güneş altında bekletilerek kimyasallardan ve mikroplardan arınması amaçlanıyor.
İLMEK İLMEK İŞLENİYOR, TARLALARA SERİLİYOR
Türkiye’nin birçok bölgesinin izlerini taşıyan halılar yaz aylarında Antalya’nın Döşemealtı ilçesine getiriliyor. Her biri farklı bir deseni, rengi ve hikayeyi barındıran halılar Döşemealtı’daki tarlalara serilerek üstündeki kimyasal ve mikroplardan arınıyor. Aynı zamanda daha sağlıklı hale gelen halılar uzun yıllar kullanıma hazır hale getiriliyor.
Her biri farklı bir evin izlerini taşıyan halılar arasında el emeği dokuma halılarda bulunuyor. Uzun uğraşlar sonucu ilmek ilmek işlenen dokuma halılar aynı zamanda Döşemealtı’nın önemli kültürel değerler arasındadır.
Özellikle yörük kültüründe önemli bir yeri olan el dokuması halılar hem kolay taşınabilir olması hem de dayanıklı olması ile ünlüdür. Aynı zamanda farklı desenleri ile ikonik bir görüntü oluşturur.
Her yıl yaz aylarında Döşemealtı’nın tarlalarına serilen ve belirli aralıklarla ters yüz edilen halılar, tozdan, kirden ve kimyasallardan arınarak daha sağlıkla hale geliyor. Halıların oluşturduğu görüntü ise dikkat çeken bir manzara oluşturuyor.
ŞARKI KLİPLERİNE SAHNE OLAN HALI TARLASI
Kendine özgü şarkı ve klipleri ile dikkat çeken Mabel Matiz, Sarmaşık adlı şarkısını Döşemealtı ilçesi Kıllık Köyünde çekti. Birbirinden farklı renk ve desenlerde binlerce halının sahne olduğu klip bölgeye olan ilgiyi artırdı.
Klibinde halı tarlası üzerinde yürüyerek şarkısını seslendiren Mabel Matiz, klibinde aynı zamanda bölgenin tarihi güzelliklerine de yer verdi.
İçlerinde kırmızı, mavi ve pastoral renklerin yer aldığı halılar kuş bakışı görüntüsü ile sıra dışı bir manzara oluşturur. Klibin yayınlamasının ardından halı tarlasında fotoğraf çekmek isteyenler bölgeye akın etti.