Günümüzde kıyı kesimlerinde önemli bir turizm bölgesi olan falezler, deniz seviyesinde değişiklikler, dalga erozyonu, kimyasal erozyonu, iklim ve hava koşulları gibi olaylar sonucunda oluşmuştur.
MİLYONLARCA YILLIK SÜREÇTE OLUŞTU
Antalya’da yaygın görülen kıyı tiplerinde olan falezler milyonlarca yıl süren doğal bir süreç sonucunda oluşmuştur. Antalya ve çevresinde kireçtaşı ve mermer gibi kayaçlar yaygındır. Bu tür kayaçlar yapısı itibariyle hem erime hem de kimyasal çözülmeye yatkındır. Falezlerin oluşumunda aşınma oldukça önemli bir rol oynar.
Dalgaların kıyılardaki kayaçlara vurması ile aşınan kayaçlar uzun süreç içinde şekil almaya başlar. Toros dağlarının oluşum sürecinde dağların yükselmesi ve tekrar alçalması süreci, falezlerin oluşumunda büyük rol oynar. Bu süreçte kayaçlar kırılmış ve dalgaların çarpması sonucunda falezler oluşmuştur.
Falezlerin aşınma sürecinde yağmurların da etkisi büyüktür. Antalya bol yağış alan bir bölgedir. Bu nedenle kireçtaşlarının aşınma sürecinde yağışlar da etkili olmuştur.
Oluşumu asırlar öncesine dayanan falezler jeolojik tarih açısından önemli bir araştırma alanı olurken aynı zamanda turizm açısından da önemlidir.
ANTALYA’NIN EN GÜZEL MANZARALARINI OLUŞTURUR
Denizleri çevreleyen ve bazı bölgelerde boyları 30-40 metreye kadar uzanan falezler kentin en gözde manzarasını oluşturur. Oluşma sürecinde çeşitli kırılma ve aşınma aşamasından geçen kayaçlarda mağaralar da bulunur. Bu nedenle bölgede su altı sporları da gelişmiştir. Su altı habitatı gelişen bölge dalgıçlar için önemli bir rotadır.
Falezlerin üstüne yer alan Karaalioğlu Parkı, Yalım Park gibi sosyal alanlar şehir merkezinde en çok ziyaret edilen yerlerdir. Antalya’ya manzarasına derinlik katan falezler etrafında birçok kafe, restoran ve plaj gibi yerler inşa edilmiştir.