Önceki senelerde de susuzluk problemi yaşayan Korkuteli, Antalya’da bu sorunla karşı karşıya kalan ilk ilçe olmuştu. Yaz aylarında Antalya'nın şiddetli sıcaklarından Korkuteli'ne kaçan vatandaşların sebep olduğu nüfus artışı Korkuteli'de susuzluk sorununu da aynı oranda arttırıyor. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Karancı sorunun çözümü için önerilere bulundu.

Susuzluk (Small)

Antalya'da her yıl yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar serinleyecek yer aramaya başlıyor. Kentteki vatandaşlar Antalya'nın kavurucu sıcaklarından uzaklaşarak serinliği ve yaylaları ile ün salan Korkuteli ilçesine gitmeyi tercih ediyor. Ancak halihazırda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, düşük yağış gibi etkenler sebebiyle su sıkıntısı çeken Korkuteli, artan nüfus ile birlikte su kaynaklarını daha da tüketiyor.

KORKUTELİ NÜFUSU 7 KATINA ÇIKIYOR

Susuzluk sorunu çeken Korkuteli hakkında çalışmalar yapıldığını ifade eden Başkan Karancı, "Korkuteli'de susuzlukla ilgili Büyükşehir Belediyesi ve ASAT yeni lokasyonlarda sondajlar ile talebi karşılamaya çalışıyor. Ama Korkuteli'nin ana problemlerinden biri yerleşik nüfusu 60-70 bin olmasına rağmen yaz aylarında 400 bin nüfusa kadar çıkması. Antalyalılar yaz sıcaklarında Korkuteli'ne ve buradaki yaylalara gelmeyi tercih ediyor. Korkuteli'nin mevcut su kaynakları 400 binlik nüfusu besleyecek kadar büyük değil. Dolayısıyla buradaki nüfus artışı ile beraber Korkuteli'nin rezervlerini biz sonuna kadar tüketiyoruz." açıklamasında bulundu.

Mustafakaranci (Small)

BAŞKAN KARANCI'DAN SUSUZLUĞA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

İlçede yaşanan su sıkıntısına çözüm önerisinde bulunan Başkan Karancı, "Yeni yapılan sondajları da ben aslında çok da doğru bulmuyorum. Çünkü bu çalışmalar ile yeraltı sularının seviyesi düşüyor. Rezervleri tüketmiş oluyoruz. Bizim burada çözüm önerimiz; nüfus artışlarının önüne geçmek, hobi bahçelerinin ve vatandaşların bahçelerinin sulanmasının önüne geçmek." ifadelerine yer verdi.

SU OLMADIĞI İÇİN KAÇAK SONDAJA BAŞVURULUYOR

Başkan Karancı, kaçak sondajların da su sıkıntısı yaşanmasında önemli bir etken olduğunun altını çizerek "Kaçak sondajlar ile de mücadele edilmesi gerekiyor. Bu mücadeleyi ise Devlet Su İşleri'nin vermesi gerekiyor. İnsanlar bu bölgede suya ulaşamadıkları için yasa dışı yollarla kaçak sondajlara başvuruyor. Dolayısıyla bu da yeraltı su seviyesini hızlıca düşürüyor." dedi.

Korkutelibaraj (Small)

SUSUZLUK TARIM ÜRÜNLERİNİN FİYATINI ARTTIRACAK

Korkuteli'de yaşanan susuzluğun tarıma etkilerine de değinen Karancı sözlerini şöyle sürdürdü; "Korkuteli Barajı'nın doluluk oranı %30'un altında şu an. Bölgedeki tarımsal faaliyetler açısından da biz bazı alışkanlıklarımızı değiştirmek durumundayız. Korkuteli'nin suyuna ve rezervine uygun tarımsal ürünler tercih edip o ürünleri yetiştirmemiz gerekiyor. Yoksa bölgede sulama yapacak suyumuz olmadığı için seralarımızdaki verim düşecek, meyve bahçelerimizdeki rekolte düşecek ve bunlar da hem ürün kalitesini hem de miktarını etkileyecek. Bunlara bakarak sonuç olarak fiyatlarda da bir artış bekliyorum."

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN