Tarih; Ocak 2013. Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Aksu’da gerçekleşecek olan EXPO 2016 Projesini taşkından da koruyacak olan Serik Gebiz’deki Küçük Aksu Barajı için Yüksek Planlama Kurulu’ndan onay çıktığını müjdeledi. Badak, DSİ’nin bu projesinin 120 milyon liraya mal olacağını, 2015 yılı sonu,2016 başında tamamlanacağını açıkladı.
Tarih; 1 Mart 2014 Antalya kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Hacıosmanlar Mahallesi’nde yer alan, 95.72 metrelik ön yüzü beton, kum çakıl dolgu tip gövdeli Küçük Aksu Barajının temeli atıldı.
EROĞLU, MÜJDE VERDİ
Tarih; 7 Haziran 2016 Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, proje inşaatında inceleme yaptı. Yaptığı açıklamada; “Gebiz, Hacıosmanlar, Akçapınar ve Çatallar mahallelerinde 44 bin 100 dekar zirai alanı sulayacak olan ve aynı zamanda taşkın koruma ile enerji üretimi maksadı da bulunan baraj inşaatında çalışmalarımız hızla devam ediyor. Ayrıca, Aksu ilçesinin verimli arazilerinin taşkın riskini azaltacak olan barajda fiziki gerçekleşme yüzde 57 seviyesine ulaştı. Küçük Aksu Barajı ile Aksu ilçesine yılda 28,39 milyon m³ içme suyu temin edeceğiz. Aynı zamanda yılda 6 milyon kilowatt enerji üretilecek. Proje tamamlandığında milli ekonomiye yılda 41 milyon TL katkı ve 5 bin 292 kişiye de istihdam sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
ÖNCE GECİKTİ, SONRA DURDURULDU
Tarih; 2019, en geç 2016 yılında hizmete alınacağı açıklanan Küçük Aksu Barajı Projesinin durdurulduğu açıklandı. Proje durdurulduğunda projenin yaklaşık yüzde 60 orana ulaştığı öğrenildi. Durdurulma gerekçesi olarak ödenek sıkıntısı gösterildi. DSİ adına inşaatı sürdüren yüklenici firma şantiyesini sökerek bölgeyi terk etti.
BU SORULARA YANIT VERİLMEDİ
Tarih; Mart 2019. CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde baraj inşaatının neden durdurulduğunu sordu. Zeybek’in ilgili bakanlık tarafından yanıtlanmasını istediği sorular arasında dikkat çekici bir konu vardı. O da barajın su sızdırdığına yönelik iddialardı. Zeybek, “Baraj zeminin su kaçırdığı doğru mu?” diye sordu.
CAVİT ARI’DA SORDU
Tarih; 2020. CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelik soru önergesinde, Küçük Aksu Barajı inşaatının aradan 7 yıla yakın süre geçmesine rağmen neden hala bitirilemediğini sordu. CHP’li Arı, “Küçük Aksu Barajının inşaatına 2013 yılında başlanmıştır. DSİ tarafından işin süresi 2013-2017 yılları olarak planlanmıştır. Aynı iş süresi yüklenici firmanın resmi internet sitesinde belirtilmiş olmasına rağmen baraj inşaatı bitirilememiş ve faaliyete geçmemiştir. Baraj inşaatının ödenek yetersizliği nedeniyle yapılamadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise ödenek sorunu çözülmüş müdür? Bölgenin içme suyu, sulama ve enerji ihtiyacını karşılayacak olan barajın bir an önce bitirilmesi amacıyla nasıl bir planlama yapılmıştır? Söz konusu planlama kapsamında Küçük Aksu Barajı ne zaman bitirilecektir?’ sorularını yöneltti.
CHP milletvekillerinin bir yıl ara ile TBMM’de gündeme getirdiği bu sorulara ilgili bakanlıktan bugüne kadar yanıt gelmediği anlaşılıyor.
NELER KAYBETTİK?
Tarih; 2024. Proje hazırlıkları 2010 yılında başlayan, 2014.aşında temeli atılan Küçük Aksu Barajı, hedeflenen zaman olan 2016 yılında tamamlansaydı neler olacaktı?
Öncelikle 2016 yılında Aksu Çayı yakınındaki EXPO 2016 Fuar Alanında taşkın yaşanmayacaktı.
Antalya’nın giderek nüfusu artan Aksu İlçesi ile onun sahildeki turistik bölgesi Kundu’nun içme suyu sorunu kalmayacaktı. Bu nedenle Antalya’nın diğer bölgelerine de daha fazla içme suyu verilebilecekti.
Aynı nedenle şu anda içme suyu sorunu yaşayan Serik’in Gebiz ve Abdurrahman mahalleleri (10 yıl öncesinin belediyesi olan beldeler), yakındaki diğer mahalleler rahatlayacaktı. Ayrıca daha fazla sulama suyuna kavuşacaklardı. Tarımda ikili, üçlü üretime geçilebilecekti. Bu arada projeye harcanan milyonlarca liralık kaynak boşa gitmeyecekti.