Antalya ve bölgesinde bu yıl yaprağından çok dut meyvesinden sonra asmada da yaprağından çok üzüm oldu ve 7’den 77’ye herkese “Maşallah” dedirtti. Elmalılı üreticiler, geçen yıla göre bu yıl üzüm rekoltesinde yüz de 100 artış bekliyor. Üretici ise bağlarda dağ-taş üzüm, bolluk ve bereketli olarak saçma tanesini geçti, fakat geçen yıl ki kuruma tekrar olabilir korkusuyla, tetikte bekliyor “Sevincimiz inşallah kursağımızda kalmaz” diye dua ediyor.
Elmalı ve bölgesindeki üzüm bağlarında bu yıl yapraktan çok meyve var. Üzüm Üreticileri, hayatlarında ilk kez bağlarda yapraktan çok üzümle karşılaştıklarını belirtti. Oysa geçen yıl içlerinin kan ağladığını üzüntüyle hatırlayan Elmalılı üzüm üreticileri, “Allah bize o günleri bir daha göstermesin” dedi. Bu yıl ki üzüm ürününün bolluğuyla sevince boğulan Elmalılı üzüm üreticilerinden Halis Duman, Muammer Sunak, Durmuş Ali Basmaz konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“AMAN NAZAR DEĞMESİN MAŞALLAH”
“Geçen yıl maalesef, bağlarda daha üzüm yeni vermeye başlarken bir anda hem yaprak hem de daha yeni oluşmuş meyve kurudu, ne olduğunu anlayamadık. Ziraatçılara koştuk, birkaç ilaç denememiz oldu ama maalesef hiç ürün alamamıştık. Çok üzüldük, borçlarımızda vardı, banka yetkilileri borçlarımızı ertelemedi, eş ve dostun yardımı bu güne kadar gelebildik. Bu yıl Allah yüzümüze güldü, geçen yıl telef olan ürünümüzü bu yıl verdi. Şükürler olsun Rabbime. Sevincimizden şimdi ailecek her gün bağdayız, bir şey olur nazar değer korkusu hala içimizden çıkmadı, kontrollü ve tetikteyiz. Bu yıl inşallah sevincimiz kursağımızda kalmaz. Dağ-taş üzüm. Aman nazar değmesin Maşallah. Duvar dibine öylesine sokulmuş asma dal parçası bile yaprağından çok üzüm verdi.” şeklinde konuştu.
ELMALI'NIN MEŞHUR TİLKİKUYRUĞU ÜZÜMÜ
Elmalıdaki üzüm bağlarında yörenin meşhur üzümü tilkikuyruğu da üreticisini memnun ediyor. Tilki kuyruğu üzümünde meyve fazla olması nedeniyle üzüm salkımları, dalları yerlere kadar eğmiş durumda. Elmalı’nın bazı mahallelerindeki üzüm ürünü ham iken sahilde Manavgat, Kumluca, Finike, Serik, Alanya, Aksu, Konyaaltı ve Döşemealtı ilçelerindeki sulanmayan üzümlere ala düşerken sulanan ve zamanında budanan Kuzey- Güney rüzgârlarının almadığı alanlardaki üzüm ürünü olgunlaştı. Sahilde olgunlaşan ilk turfanda üzüm Döşemealtı semt pazarına getirilerek satışa sunuldu.