Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, noel nedeni ile özellikle Avrupa ülkelerine 8 Milyon Dolar çiçek ihracatı yaptıklarını açıkladı. Aralık ayında 30 farklı ülkeye yapılan ihracatta en çok satışın Hollanda’ya yapıldığını belirten Yılmaz, İngiltere, Romanya, Almanya ve Bulgaristan’a da ciddi ihracatın yapıldığını belirtti. Başkan Yılmaz, ihracatın lokomotif ürününün karanfil olduğunu ve toplam ihracatın yüzde 90’ının karanfil ile gerçekleştiğine dikkat çekti.

İsmail Yılmaz

SORUNLARA RAĞMEN YÜZDE 2 ARTIŞ

Çiçek ihracatında 2023 yılına göre yüzde 2 artış yaşadıklarını belirten Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, sektör olarak çok sayıda sorunla boğuşmalarına rağmen yaşanan artışın sevindirici olduğunu belirtti. Çiçek üreticisinin maliyetlerinde ciddi artış olduğunu, bu nedenle artışın üreticiyi çok da memnun etmediğini belirten Yılmaz, Dünya genelinde yaşanan enflasyonda 2025’te düşüş olmasını beklediklerini ve önümüzdeki yılın daha iyi geçmesini umduklarını söyledi.

Çiçek (4)

RAKAM ARTTI, ÜRETİCİ KAZANAMADI

Tek gelirlerinin döviz olduğunu belirten Yılmaz, “Dövizde kurun düşük kalması üreticiyi zora soktu. Dövizin baskılanması ve maliyet artışının etkisini, önümüzdeki yıldan itibaren daha net görürüz. Haziran’dan sonra daha net tablonun ortaya çıkmasını bekliyoruz. Bu yıl rakamlar artmış görünse de üretici kazanamadı” şeklinde konuştu.

Çiçek (3)

ORGANİZE TARIM BÖLGESİ

İhraç edilen çiçeğin yüzde 90’ını karanfilin oluşturması nedeni ile sektörlerinden ürün çeşitliliği yapmaları gerektiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Sektörün büyük bölümü kiralık arazilerde üretim yapıyor. Modern seralarda yapma şansımız olmadığı için daha basit seralarda karanfil üretiyoruz. Arazi fiyatları çok yüksek, alım gücü yok.

Çiçek (2)

Geçen ay Tarım Bakanı’na organize tarım bölgesi yapmamız gerektiğini ve 2-3 bin dönümlük toplu araziye ihtiyaç duyduğumuzu anlattım. Kendisi bize Tokat’ı önerdi. Ancak hassas bir bitki yetiştiriyoruz ve hava sıcaklığının sıfırın altında olmaması lazım. Antalya’nın sahil kesimleri bize en uygun bölge. Bu konudaki arayışımız sürüyor.”

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR