Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ÇED Olumlu kararı verilmesinin ardından Antalya'nın Demre ve Kaş ilçeleri arasında yapılması planlanan Finike - Demre - Kaş -Kalkan Bölünmüş Yol Projesi’ne tepkisini basın açıklaması yaparak ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
TARIM ALANLARI ZARAR GÖRECEKTİR
Av. Cavit Arı; “Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu, Antalya’mızın tarım topraklarını, tarihi dokularını, su kaynaklarını, zeytinlik alanlarını ve ormanlık bölgelerini tehdit etmektedir. Demre - Kaş -Kalkan Bölünmüş Yol Projesi 17 mahalleyi doğrudan etkileyecek ve bölgenin sosyal ve ekonomik yapısını bozacaktır. Ayrıca tarımsal faaliyetleri ve günlük yaşamları olumsuz etkilenecek, bölgenin sosyal dokusu zarar görürken 118 hektar tarım alanı tahrip edilecektir.
Bu alanlar, örtü altı tarım ve coğrafi işaretli Finike portakalı üretimi gibi önemli tarımsal faaliyetlerin yapıldığı en önemli bölgelerdir. Bu projeyle birlikte bölgenin tarımsal üretimi olumsuz etkilenerek çiftçilerimiz ekonomik olarak kayba uğrayacaktır. Projeler insan odaklı ve insan yararına yapılmalıdır. Fayda sağlayalım derken; insanları ve yöre halkını kimsenin zor duruma düşürmeye hakkı yoktur” dedi.
DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRASIMIZ TEHLİKE ALTINDADIR
Av. Cavit Arı; “Finike-Demre-Kaş-Kalkan hattında planlanan yeni çevre yolunun projesinde 21 adet menfez, 11 adet köprü ve viyadük, 6 adet tünel, 1 adet aç-kapa tünel, 4 adet altgeçit ve 8 adet tarımsal amaçlı altgeçit yer alıyor. Ancak, bu proje toplamda 118 hektar tarım alanı, 57 hektar ormanlık alan, 44 hektar zeytinlik alan, 95 hektar makilik alan olmak üzere 321 hektar ekili-dikili alanda en az 66.000 ağacın zarar görmesine yol açacaktır. Ayrıca, Köşkerler Mahallesi’ndeki su kaynaklarının zarar görmesi, Demre’nin içme ve sulama suyu kaynaklarıyla birlikte bölgenin tamamındaki su kaynaklarını tehlikeye atacaktır. Özellikle Myra başta olmak üzere, bölgedeki tarihi eserler de bu projeden olumsuz şekilde etkilenecektir. Öyle bi güzergâh seçilmiş ki, vatandaşlarımızın yüzlerce evini ve serasını da yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacaktır” dedi.
HALKIMIZN YANINDA SONUNA KADAR OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ!
Av. Cavit Arı; Söz konusu projeyi hangi verilere göre hazırlamışlar, bilgi sahibi değiliz. Projeyi yapanlar güzergâh yerinde inceleme yaptı mı bilmiyoruz. Mahallelerin muhtarlarının haberi yok, halkın haberi yok, kimsenin haberi yok ama daha kolay daha az maliyetli ve daha az zararla yapılabilecek güzergâhlar varken büyük zarara yol açacak alanlar seçilmiştir.
Turizm ve tarım potansiyeli açısından ülkemizin gözbebeği olan Akdeniz ve Ege sahillerin de karayolları ulaşımı açısından standardın yüksek olması beklenilmekte ise de bu proje ile gözbebeği olan bölgenin resmen gözünü çıkartacak bir proje ile karşı karşıyayız.
Bölge halkı, muhtarlar ve çevreciler mevcut yolların iyileştirilmesiyle aynı sonucun elde edilebileceğini söylerken, bu büyük tahribatın neden yapıldığına dair bir açıklama yapılmamaktadır. Öncelikle böyle bir yeni yola ihtiyaç var mı; varsa böyle uygun olmayan güzergâhtan yapılmak zorunda mı? Bölge halkının, muhtarların, çevrecilerin yoğun şekilde dile getirdikleri gibi mevcut yolların iyileştirilmesi ile aynı sonucu sağlamak mümkünken şimdi bu büyük tahribat neden yapılmaktadır” dedi.
Buradan Ulaştırma Bakanı’na soruyorum: Bu çevre yolunun maliyeti nedir? Milletin vergilerinden toplanan paralarla, çevreye zarar veren ve insanların yaşam koşullarını tehdit eden bu projeyi hayata geçirmek doğru mudur? İhtiyaç olan ve zararsız bir proje hayata geçirilmeli ve doğru proje yapılmalıdır. Ayrıca bu projenin maliyetinin açıklanmasını bekliyoruz.
Acil olmayan ve daha çok birilerinin fantezisi gibi görünen bu çevre yoluna ayrılacak para varsa, öncelikle Antalya-Alanya çevre yolu yapılmalıydı. Bu hattın Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) ile yapılması ve garantiler verilmesi ayrı bir haksızlıktır.” dedi.
BİZ HATALI OLAN BÜTÜN PROJELERİN HEPSİNE KARŞIYIZ!
Av. Cavit Arı; “Şunu da açıkça ifade etmek isterim ki, biz hizmete karşı değiliz. Genelde bu tür hatalı projelere karşı çıktığımızda, “Hizmete karşı mısınız?” gibi sorularla karşılaşıyoruz. Bizim karşı olduğumuz şey, hatalı projelerdir. Doğru işler yapılmadığı an biz her zaman mücadele eder, halkımızın yanında olmaya onlara sonuna kadar destek vermeye devam ederiz ve edeceğiz de bu da böyle bilinmelidir.” dedi
Av. Cavit ARI; “Sayın Bakan, bu çevre yolunun geçeceği güzergâhın büyük bir kısmı hatalıdır ve yeniden ele alınmalıdır. Güzergâh tespiti tekrar yapılmalı ve mevcut yolların iyileştirilmesi yapılarak daha sorunsuz yollara kavuşulmalıdır.” dedi.
Ayrıca Av. Cavit Arı; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na konuyla alakalı soru önergesi verdi.