Son dönemlerde RAFS’ verilerine göre tarımda kullanılan zehirli ürünler gündemde yerini almaya devam ediyor. Tartışmalar devam ederken yurtdışına ihraç edilen yaş sebze meyveler gıda güvenliği nedeniyle geri gönderiliyor. Avrupa’nın geri gönderdiği ve üzerinde zehirli ilaç tespit edilen gıda ürünleri iç piyasaya sürülüyor. Avrupa’nın gıda güvenliğinden geri dönen ürünler iç piyasa sürülmesi dikkatleri üstüne çekti. Hal böyle olunca gıda güvenliğinde endişeleri beraberinde getirdi.
Konuyla ilgili konuşan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Avrupa’da gıda güvenliğindeki standartlarına uygun olmayan ürünlerin Türkiye’de uygun olabileceğini ifade etti. Ancak denetimlerin daha sıkılaştırılması gerektiğini vurgulan Başkan Manavoğlu, “Avrupa’da Zehirli olan burada zehirli olmuyor kodeksle ilgili ne yazık ki çakışmalar var” dedi.
AVRUPAYA UYGUN OLMAYAN GIDA İÇ PİYASADA
Yurt dışına ihraç edilen yaş sebze meyvelerin gittikten sonra kontrol edildiğini belirten Başkan Manavoğlu, “Üründe herhangi bir uygunsuzluk var ise direkt rapor ediliyor. O ürün kabul edilmiyor yurtdışından” diye konuştu.
Ancak yurtdışı gıda güvenliğinde uygun olmadığı tespit edilen ürünlerin, Türkiye’nin gıda kontrolünde uygun olmasıyla birlikte iç piyasaya sürüldüğünü söyleyen Başkan Manavoğlu, “Daha sonra bizim sistemimize dönüyor. Sistemimize, kodeksimize uygun değil mi diye inceleme yapıyor. Eğer ürün kodeksimize uygun ise bu sefer bunu iç piyasaya kabul edebiliyoruz. Ancak ürün iç piyasamıza da uygun değil ise imha ediyor” dedi.
“AVRUPA’DA ZEHİRLİ OLAN BURADA ZEHİRLİ OLMUYOR”
Avrupa Birliği'nin yasaklı zirai ilaçları olduğunu vurgulayan Başkan Manavoğlu, “Bizde 100 tane yasaklı ilaç varsa Avrupa'da örnek veriyorum 105 tanesi yasaklı böyle olunca Bakanlık da direkt onu ayırıyor. Avrupa’da Zehirli olan burada zehirli olmuyor kodeksle ilgili ne yazık ki çakışmalar var” diye konuştu.
BAKANLIK AVRUPAİ BİRLİĞİNE UYUM SAĞLIYOR
Başkan Manavoğlu, konuşmasına şu sözlerle sürdürdü: “İnsan hayatına neden olabiliyor ne yazık ki bununla ilgili de çalışmalar yapıyor. Bakanlık kodeksi genişletiyor. Yasaklıları Avrupa Birliği'ne uyum amaçlı olarak biraz daha yasaklamalara gidiyor. Onlarla uyum içerisinde olması adına çalışmalarını yapıyor. Eksiklerimiz var bu noktada ama daha da iyiye gidiyor. Ancak şu bir gerçek artık o eskisi gibi Bakanlık direkt aldığı yurt dışındaki ürünleri direkt iç piyasaya sürülmüyor. Bunlar ciddi bir analizlerden geçiyor.”
“VATANDAŞIN YAPABİLECEĞİ ŞEYLER SINIRLI”
Antalya’da net bir veri olmadığını dile getiren Başkan Manavoğlu, vatandaşların ürünleri yıkamaktan başka çaresi olmadığını ifade ederek, “Antalya’da net bir veri yok bununla ilgili. Ancak baktığımızda iç piyasada çalışmaların daha iyi yapılması gerekiyor. Vatandaşlar güvendikleri yerlerden alışveriş yapmalı ve almış oldukları ürünleri iyi bir şekilde yıkaması gerekiyor. Vatandaşın da yapabileceği şeyler ne yazık ki biraz sınırlı” sözlerine son verdi.