Türkiye’nin en büyük 4’üncü barosu olan Antalya Barosu her dönem sayısı 700 ile 800 arasında değişen stajyer avukatı bünyesi altına alıyor. Avukatlık yasasına göre herhangi bir işte çalışamayan stajyer avukatlar, stajlarının ilk 6 aylık döneminde herhangi bir maaş ödemesi alamadıkları gibi stajlarının ikinci yarısında da avukatların yanında cüzi miktarlarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Ucuz emek gücüne dönüşen bu duruma karşı çıkan Antalya Baro Başkanı Hüseyin Geçilmez, göreve başladığından beri konuya ilişkin yazılı ve sözlü talep bildirimi gerçekleştirdiği lakin hala stajyer avukatların mağdur olmaya devam ettiğini açıkladı.

“ADALET BAKANLIĞI TARAFINDAN MAAŞ BAĞLANMALI”

Antalya Baro Başkanlığı görevine başladığından bu yana stajyer avukatların maddi durumuyla ilgili çözüm niteliği taşıyan girişimlerde bulunduğunu ifade eden Başkan Geçilmez, “Stajyer avukatlar kamu hizmeti yaptıkları gibi kamu görevi de ifa ediyorlar. Stajyerler, stajlarının ilk 6 ayında adliyelerde savcıların ve hakimleri gözetimi altında onlarla birlikte mahkemelerde ya da savcılıklarda görev alıyorlar. Görev alan stajyer avukatların kayıtları adalet komisyonu tarafından tutuluyor. Bu nedenden dolayı Adalet Bakanlığı tarafından stajyer avukatlara maaş ödemesi yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Stajyer avukatlar, stajlarının ikinci 6 ayında bir avukat meslektaşımız ile staj yapmaya başlıyorlar. Oralarda da alacakları ücret çok düşük çünkü avukatlarda artık doğru düzgün kazanamıyorlar. Kazanç açısından avukatlarda zor durumda” diye konuştu.

STAJYER AVUKATLAR İÇİN HERHANGİ BİR GELİŞME YOK

Stajyerlerin yaşadığı mağduriyeti hem yazılı hem de çeşitli ortamlarda sözlü olarak talep etmelerine rağmen konuya ilişkin herhangi bir gelişme ve ödemenin gerçekleşmediğini söyleyen Geçilmez, “Talebimizi dile getirirken ki en büyük dayanağımız ise şuydu; Stajyer avukatların gelir elde etmeleri avukatlık kanununca yasaktır. Bir günlük bir sigorta kaydı çıktığında stajının tamamı yanıyor. Ne yapsın bu insanlar, nasıl geçinsinler? Birçoğu okulunu bitiriyor öğrenci formatında hayatlarını devam ettiriyorlar. Her insan gibi stajyerlerinde geçinmek ve hayatlarını idame ettirmek için belli başlı harcamalar yapmak zorundalar. Herkes gibi stajyer avukatlarda kira ödüyorlar, yemek yiyorlar, yol masrafı yapıyorlar, kıyafet almak zorundalar. Bugün Türkiye’de bir insanın asgari geçim koşullarını hepimiz biliyoruz. Açlık sınırı 13 bin 440, yoksulluk sınırı 33 bin 750 liraya kadar çıktı. Böyle bir ortamda stajyerler nasıl geçinecek?” diyerek serzenişte bulundu.

TEK BİR TALEP UYGULAMAYA GEÇTİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’ndan (UKOME) stajyer avukatlar için indirim talep ettiklerini ama bununda sonuçsuz kaldığından bahseden Geçilmez, sadece Başsavcılık tarafından tek bir talebin uygulamaya geçtiğine dikkat çekti. Başkan Geçilmez, “Stajyer avukatların en azından ulaşım konusunda biraz rahatlamaları için indirim talebinde bulunduk ama o da reddedildi daha sonrasında dava açtık. Bu süreçte Başsavcılık tarafından tek bir talebimiz kabul edildi o da stajyer avukatların adliye yemekhanelerinden indirimli faydalanması yönündeki talebimizdi. Stajyerlerle ilgili başka hiçbir olumlu adım olmadı zaten meslek baştan sonra ekonomik darboğazda biz en azından stajyerimize biraz nefes alsın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“TALEPLERİMİZDE ISRARCIYIZ”

Geçtiğimiz gün sosyal medya hesabında paylaşım yapan ve stajyer avukatların ucuz emek gücüne dikkat çeken Başkan Geçilmez, yaptığı paylaşımda din görevlisi adayların alacağı harçlıklara dikkat çekerek “Yaklaşık 2 yıldır stajyer avukatlara maaş ödenmesini talep edip bunu sıklıkla dile getiriyoruz ama karşılık alamıyoruz. Diyanet Başkanlığında nasıl o insanlar para alıyorlarsa ki biz kazanç elde etmelerine hiçbir şey demiyoruz. Onlarda kazansın ama stajyer avukatlarında durumlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Çünkü stajyer avukatların hiçbir şekilde özlük hakları ve gelir kaynaklarının yok. Biz talebimizde ısrarcıyız bakanlık, yetkililer mutlaka stajyer avukatlara kolaylık sağlamalı, bu duruma el atmalılar” diyerek stajyer avukatların yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Muhabir: AYŞEM SİCİM