Son yıllarda Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri yurtdışına gönderilen ürünlerin kapıda yapılan denetimlerden sonra geri gönderilmesi oldu. Yurtdışına gönderilen ürünlerde çıkan pestisit krizi her geçen gün büyürken bakanlığın yaptığı denetimlerde akıl almaz sonuçlar çıktı. Çıkan bu sonuçları değerlendiren Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın değerlendirmesi endişelendirdi. Yıldırım önce yapılan denetimlere takılan ürünleri açıkladı. Sonra durumun önemini gözler önüne serdi. Yıldırım şu sözlere yer verdi:
“Bakanlığın gıda denetimine takılan ürünler; ‘Tarım ürünlerinde pestisit kalıntısı - Etiketsiz ve tağşişli gıda ürünleri - İhracattan dönen ürünler - Türkiye’ye sokulmak istenen Çin, Tayland, Hindistan menşeli virüslü domates tohumu - Pakistan menşeli çürük, küflü tütün yaprağı - Ukrayna menşeli kereste - Özbekistan’dan ithal koyun bağırsağı - Sahte belge ile Irak’tan kırmızı mercimek - Çin’den kavun tohumu ve daha neler var neler. -Tarım Bakanlığı denetimlerinde ortaya çıkan bu tablo, hem yurt içinde piyasaya sürülen hem de ithal edilen, ihracattan dönen ürünler nedeniyle sağlığımızın ne kadar büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor.
ANTALYA’DA MAYDANOZ, DEREOTU VE BİBERDE YASAKLI
İzmir’de maydanoz ve dereotu, Antalya’da ise biber ürünlerinde yasaklı pestisit kullanımı tespit edildi. Denetimler kapsamında insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen ürünler imha edilirken, sorumlu üreticilere idari para cezası uygulandı.
Kastamonu’da 500 kilo sucuğa el konuldu
Şehirde faaliyet gösteren bir alışveriş merkezindeki yöresel ürünler pazarında yapılan kontrollerde; saklama koşullarına uyulmadan satışa sunulan 500 kilo ısıl işlem görmüş piliç sucuğu tespit edildi. Bahse konu ürünlere el konularak ilgili gıda işletmecisine idari yaptırım uygulandı. Ayrıca pazarın farklı bir noktasında satışa sunulan zeytinyağı ürününden de şüphe üzerine numune alındı.
İLK ÇIKIŞ ÜLKESİ
Antalya havalimanından girişi yapılmak istenen Çin menşeli 1.750 gram kavun tohumu görevli inspektörlerce yapılan kontroller sonucunda belge-beyan uyumsuzluğu nedeniyle mahrecine (ilk çıkış ülkesine) iade edildi.
Antalya havalimanından girişi yapılmak istenen Çin menşeli 11.5 kilo domates tohumu, görevli inspektorlerce yapılan kontrol ve alınan numunelerde Tomato mottle mosaic virus (ToMMV) tespiti nedeniyle mahrecine iade edildi.”